Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Škľabivá jeseň

.jozef Koleják .časopis .lifestyle

Mnohí si myslia, že plný tanier týchto hrkotavých potvor patrí neodmysliteľne k letu. Asi preto, lebo pobyt pri mori si spájame práve s týmto ročným obdobím. Pričom až teraz sa vlastne začína ich sezóna. Sezóna mušlí.

Stačí sa vybrať v tomto ročnom období do Bruselu alebo navštíviť hociktoré malebné pobrežné mestečko v Normandii a hneď to máme priamo pred očami. Ľudia sa naťahujú s bagetami nad preplnenými obrovitánskymi taniermi, kde si v lahodnej omáčke máčajú svoje fúziky malé morské škľabky. A komu opulentné hlboké taniere s čierno-modrými lastúrami nezavadia hneď o oko, určite sa mu dusené mušle pripomenú jemnou plazivou vôňou mora, ochuteného o zopár bylín, ktorá razí zo všetkých kútov mesta. Delikatesa nad delikatesu, na svete jej vraj niet páru. Kto raz ochutnal mušle na víne, nedokáže im už nikdy odolať, najmä nie v sezóne.

.morské farmy na mušle
Dnes sa mušle považujú za jedlo gurmánov, no kedysi patrili k obžive tých najchudobnejších. Kto by predsa jedol nejaké otrasné lastúrniky a najmä – kto by sa s nimi prepánajána babral? A veruže aristokracia mala vtedy pravdu. Pred takými sto rokmi totiž mušle nechutili tak ako dnes. Divoké, zbierané po útesoch, mali trošku ostrejšiu chuť a často boli malé až mrňavé, navyše zanesené pieskom.
Dnes, keď sa už tieto lastúrniky pestujú vo veľkom na ohromných farmách, chutia omnoho jemnejšie, lahodnejšie, dokonca sú o poznanie väčšie a mäsitejšie. Ohromné trsy čiernych tvrdých sĺz sa dnes pohupujú elegantne zavesené na dlhých pevných lanách, nechávajú sa vyživovať morskými prúdmi a čakajú na svoju príležitosť, keď ich morskí farmári vytiahnu na svetlo božie.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite