Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

TELETIPY

.branislav Lengyel .časopis .film

.teletipy .filmy:

Patt Garett a Billy Kid (western, USA, 1973)
ČT2, Pondelok, 00:20
Píše sa rok 1881 a v mestečku Fort Sumner usporadúva Billy Kid so svojimi kumpánmi súťaž v strieľaní. Nečakane sa tu objaví aj jeho bývalý parťák a priateľ Patt Garrett, tentoraz vo funkcii nového šerifa mesta Lincoln. Vyzve Billyho, aby rýchlo opustil kraj, inak ho bude musieť zabiť. Od tej chvíle nastáva neľútostné prenasledovanie na život a na smrť. Pritom však stále medzi oboma mužmi hrá veľkú úlohu ich bývalé priateľstvo. Pôsobivý, baladicky ladený western zaujme príbehom s množstvom surových aj poetických scén, neúctou k ženám, rovnako ako napätou atmosférou a vynikajúcimi hereckými výkonmi.

Mimo zákon (čierna komédia, USA/ SRN, 1986)
Dvojka, Utorok, 22:00
Komédia o stretnutí troch úplne rozdielnych mužov. Zack a Jack sú outsideri a noc vo väzení v New Orleanse ich vôbec nevyvedie z miery. Najviac im prekáža ich taliansky spoluväzeň, ktorý rozumie len pár anglických slov, nestráca však životný optimizmus živený vierou v americký sen. V momente, keď obaja zistia, že Roberto má plán na útek, stávajú sa jeho kumpánmi. Po úspešnom úteku sa hrdinovia motajú a pokúšajú sa nájsť podnik, kde by si mohli dať poriadne raňajky. Nezávislý režisér Jim Jarmusch sa pokúša netradične vykresliť existenčné problémy osôb vyčlenených z americkej spoločnosti. Svojskú atmosféru vytvára aj pomocou hudby Johna Lurieho a piesní Toma Waitsa.

Farba šťastia (dráma, Maďarsko, 2003)
ČT2, Streda, 23:40
Sexuálny život Francúza Laurenta a nepríliš príťažlivej Ditty sa po svadbe dostal do slepej uličky. Keď jedného májového dňa po manželovom odchode do práce začne nečakane snežiť, je zrejmé, že sa deje čosi neobvyklé. Hravú koláž mnohých postáv hľadajúcich lásku či zmysel života nakrútil scenárista a režisér József Pacskovsky. Jeho magicko-realistický prepletenec príbehov, zasadený do súčasnej Budapešti, je vytvorený s akýmsi okúzľujúcim almodóvarovským zanietením. Na snímke upúta zaujímavá kamera s výtvarnou štylizáciou ladenou do červeno-bielych kombinácií a hudba rómskej kapely Ando Droma.

Občianska výchova (komédia, SRN/Rakúsko, 2004 )
ČT2, Štvrtok, 23:25
Jana, Petera a Jule spája ich vášeň – túžia zmeniť svet. Jan a Peter sa stanú Učiteľmi – záhadnými aktivistami, ktorí násilným spôsobom upozorňujú miestnu smotánku, že ich dni hojnosti sú spočítané. Navštívia ich prepychové domy a trochu im prestavia nábytok, aby im dali pocit, že ich peniazmi vykúpené bezpečie nie je neobmedzené. Ich cieľom nie je brať. Komplikácia nastane, keď sa Jule do oboch zamiluje. Jedna akcia sa nepodarí a nasleduje únos. Traja mladí idealisti sa tvárou v tvár stretávajú s hodnotami silnej, bohatej generácie. Anarchistickú komédiu nakrútil režisér Hans Weingartner v hlavnej úlohe s mladou nemeckou hereckou hviezdou Danielom Brühlom.

Antares (poviedkový film, Rakúsko, 2004)
Dvojka, Piatok, 22:20
Poviedkový film voľne spája tri príbehy ľudí, ktorí by sa nemuseli nikdy stretnúť... Zdravotná sestra žijúca pokojným životom s manželom a dcérou prežíva dobrodružstvo s neznámym mužom v hotelovej izbe. Paranoidná pokladníčka zo supermarketu sa snaží za každú cenu otehotnieť, aby si udržala svojho balkánskeho milenca a rozvedený realitný maklér zasa žije v neustálej pretvárke, aby napĺňal očakávania. Nemilosrdným odhaľovaním vyprahnutosti ľudských životov v odosobnenom prostredí veľkomesta sa film hlási k novému rakúskemu civilizmu, konštrukciou príbehu zas preberá inšpirácie populárnych filmov svetovej kinematografie.

Big Lebowski (komédia, USA, 1998)
Dvojka, Sobota, 21:40
Jeff „Dude“ Lebowski miluje bowling, pivo a svoj koberec. Jeho momentálnu pohodu však narušia dvaja gangstri. Pomýlia si ho s milionárskym menovcom a vymáhajú od neho dlhy márnotratnej milionárovej manželky. Rozčúlený Dude sa vyberie do domu veľkého Lebowskeho hľadať zadosťučinenie a náhradu za zničený koberec. Má sa stať sprostredkovateľom medzi milionárom a vydieračmi, ktorí uniesli jeho ženu. Všetko sa však skomplikuje, keď sa povaľačský antihrdina so svojimi kamarátmi rozhodne vyfúknuť obom stranám spod nosa milión dolárov… Bratia Coenovci postavili svoje rozprávanie plné bizarných postáv a situácií na kriminálnej zápletke.

Vanilkové nebo (melodráma, USA, 1969)
JOJ, Nedeľa, 01:35
Mladý newyorský nakladateľ a známy sukničkár David Aames si naplno užíva život. Prečo nie, keď je príťažlivý, charizmatický mladý muž plný elánu, a zďaleka nemusí počítať každý dolár. Napriek tomu má pocit, že mu stále niečo uniká. Jednej noci stretne dievča svojich snov, Sofiu, a aj keď je veľkým stratégom zvádzania, vzápätí ju stratí. Krásna modelka a Davidova partnerka Julie čoskoro pochopí, že on sa Sofie tak ľahko nevzdá. A ona jej zas nemieni prepustiť svoje miesto... Stane sa však nešťastie a pred Davidom sa otvára celkom nová životná kapitola... Režisérovi Cameronovi Crowovi sa podarilo nakrútiť netradičný hollywoodsky film...

.tip .týždňa
Vtáčkovia, siroty a blázni  (dráma, Československo/Franc., 1969)
ČT2, Streda, 20:30
Príbeh troch priateľov – „sirôt dvadsiateho storočia“. Pre Jorika, Andreja a ich spoločnú lásku, židovskú dievčinu Martu nie je v tomto krásnom, ale zlom svete inej cesty na prežitie, než čisté bláznovstvo. Len tento blažený stav im dovoľuje hľadať „stratený raj“ – šťastie a zmysel života. Ich jednou starosťou je udržať si svoju absolútnu spontánnosť, s ktorou môžu vymýšľať najbizarnejšie situácie a prežívať rozličné dobrodružstvá, ktoré ich vzďaľujú od nepochopiteľnej, absurdnej reality dvadsiateho storočia. V snímka z kolekcie Jakubiskových trezorových filmov sa odrazila predovšetkým absurdná a horúca spoločenská situácia po roku 1968.



.teletipy  .dokumenty:

Súboj vojvodcov: Clark proti Kesselringovi
ČT1, Pondelok, 10:55
V ranných hodinách 22. januára 1944 sa na západnom pobreží Talianska vylodili spojenecké jednotky. Nemcov to prekvapilo a zdalo sa, že americké a britské jednotky konečne prelomia nemeckú obranu. Nevyhnutná nemecká odpoveď však prišla čoskoro s veľkou silou. Pri Anzii sa odohrala krvavá a nemilosrdná bitka, v ktorej spojenci museli viesť zúfalý boj o udržanie pevností. Anzio sa stalo zdĺhavou a draho zaplatenou operáciou, v ktorej ambiciózny americký generál  Mark W. Clark a nemecký poľný maršál Albert Kesselring spolu vybojovali dlhotrvajúci súboj plný zvratov. 

Moja cesta do Talianska
Dvojka, Utorok, 23:45
Štvordielny taliansky dokument, v ktorom sa svetoznámy režisér Martin Scorsese vyznáva
z lásky k Taliansku, rodnej krajine jeho rodičov a starých rodičov. Priznáva, že si dlho myslel,
že dobré filmy vedia robiť len v Hollywoode. Čím viac filmov režíroval, tým viac si
uvedomoval, akú nezmazateľnú stopu v ňom zanechala talianska kinematografia. Znepokojilo
ho, že už niekoľko rokov sa zdalo, akoby bola americká kinematografia jediná na svete
a ostatné vrátane talianskej boli druhoradé. A to bol dôvod, prečo sa rozhodol nakrútiť
tento dokument. Postupne komentuje a rozoberá vplyv filmov veľkých talianskych režisérov na svoju tvorbu.

Priemysel mobilných telefónov pred súdom
Dvojka, Streda, 10:30
Dve miliardy ľudí na celom svete používajú mobilný telefón bez toho, že by vedeli, že vlny vysielané počas každého hovoru pomaly poškodzujú ich mozog. Pred niekoľkými rokmi mobilní operátori poverili profesora Carla, špecialistu na prenos vĺn, aby dokázal, že používanie mobilného telefónu je neškodné. Ale jeho analýza dokázala práve opak: používanie mobilného telefónu  zvyšuje riziko rakoviny mozgu. Zaujímavý francúzsky dokument prináša informácie, akým smerom sa uberá výroba mobilných telefónov po tomto odhalení.

Veľké záhady: Je globálne otepľovanie skutočné?
Dvojka, Štvrtok, 19:00
Jednou z najväčších záhad nášho sveta je tajomstvo vzniku života na Zemi. Naša planéta sa otáča v natoľko presnej vzdialenosti od slnka, že jeho teplo ju nespaľuje, naopak, prebúdza na nej život. Keby bola vzdialenosť od slnka o niečo väčšia alebo menšia, neboli by sme tu ani my. Vďaka presnému umiestneniu v solárnom systéme vznikla zložitá sústava života na zemi. Život morí a oceánov, lesov, vzduchu, jednotlivých zemských sfér, ľudí aj zvierat, existuje v tesnom a životne dôležitom prepojení. Ľudia sú podľa mnohých odborníkov rozhodujúcim faktorom určovania podoby rovnováhy v prírode. Má človek skutočne rozhodujúci vplyv na klimatický systém Zeme?

Línie, tvary, farby: Portrét, autoportrét
Dvojka, Piatok, 19:00
Pôvodne slovo portrét znamená nákres nejakého predmetu, geometrického útvaru. Je to zobrazovanie pomocou čiar. Až v 17. storočí získalo svoj súčasný význam: zachytáva podobu nejakej osoby. Pri maľovaní autoportrétu je maliar konfrontovaný so svojou vlastnou podobou. Pri portrétovaní maliar zobrazuje niekoho iného, no nezriedka zachytí aj čosi zo seba samého. Možno teda vyrozprávať príbeh portrétu? Je to náročná úloha, keďže poznáme len prerušované fázy vývinu dejín umenia. Asi pred 15 000 rokmi magdalénienskí umelci maľovali ľudské postavy do vápencových doštičiek. Tieto obrazce postupne objavovali od roku 1937 vo Francúzsku, v meste Vienne. Tvoria ozajstnú galériu takmer 200 portrétov.

Šach-mat: Stratégia revolúcie
Dvojka, Sobota, 12:05
Rok 1989 sa v krajinách strednej a východnej Európy niesol v znamení revolúcie, ktorou sa chcel ľud vyrovnať s totalitným režimom. V Rumunsku bol prechod k demokracii poznačený krvavými udalosťami, za ktorými stál diktátorský vodca Ceausescu a jeho Securitate. Film Susanne Brandstätterovej je výpoveďou o dobe, o ktorej hovoria priami i nepriami účastníci revolučných udalostí v širšom medzinárodno-politickom kontexte. Spomínajú politici, disidenti aj bývalí predstavitelia spravodajských služieb, a na prvý pohľad spontánne revolučné  masy prestávajú vyznievať úplne spontánne a začínajú pripomínať figúrky na šachovnici, ktorými hýbu mocenské záujmy v pozadí.

GEN.sk: Jozef Ciller
Jednotka, Nedeľa, 18:35
Jozef Ciller  sa narodil v roku 1942 v Martine. Je to scénograf mimoriadnej kvality a aktivity, najvýznamnejší predstaviteľ súčasnej scénografie s medzinárodným renomé, rovnako aj pedagóg scénografie na VŠMU v Bratislave. Ako umelec s minimalistickým výtvarným prejavom vytvára nový, pôsobivý divadelný priestor a jeho maximálnu funkčnosť, aby  priniesol silné emócie pre diváka a nové možnosti pre hru hercov a réžiu. Je už neodmysliteľnou osobnosťou našej vizuálnej kultúry. Portrét jedinečného scénického výtvarníka nakrútila Ľuba Velecká.

.tip .týždňa

My Zdes
ČT2, Utorok, 23:10
Film Jara Vojteka o rodine Krnáčovcov, ktorá sa po druhej svetovej vojne presťahovala zo stredného Slovenska na Podkarpatskú Rus. Po spornom pričlenení tohto územia k ZSSR sa ocitli v pasci, z ktorej sa nedalo uniknúť. Boli násilne presídlení do dediny v kazašskej stepi, kde prežili vyše štyridsať rokov. Po rozpade veľmoci sa rozhodli vrátiť späť do Európy. V roku 2000 sa nová generácia vyberá na Slovensko, ktoré poznajú len z počutia. Čaká ich núdza o prácu, bývanie a neprívetivosť voči imigrantom. Prejdú celú krajinu, všade vidia len zavreté fabriky, zničené dediny a vysokú nezamestnanosť. Sen o novom živote v blahobyte sa rozpadá.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite