Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Policajné kontakty inžiniera Babiša

.janek Kroupa .časopis .politika

Podnikateľ Andrej Babiš udržiaval najmenej od roku 2006 kontakty s vyšetrovateľmi Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu. A záujmy obidvoch strán sa niekoľkokrát pozoruhodne prekryli.

podplukovník Šípek. Mladý tmavovlasý detektív sa snažil hovoriť pevným hlasom. S tenkými okuliarmi nebudil práve autoritu. Mnohí to však považovali za jeho výhodu: bolo ľahké a veľmi nebezpečné ho podceniť. Podnikateľ na druhej strane stola však Šípka rozhodne nepodcenil. „Vy nie ste Šípek,“ povedal Andrej Babiš skoro posmešne. Detektív sa začal červenať: Šípek bolo totiž jeho krycie meno. Babiš mu nedal šancu, aby sa spamätal a vytiahol tenkú knižku. Pri pohľade na ňu detektív len preglgol: vedel totiž, čo v nej je. Babiš ju takmer obradne otvoril a začal v nej listovať.
„Mám tu váš telefónny zoznam a vy tu nie ste. Takže buď nie ste Šípek, alebo nie ste policajt!“ Babiš si zrejme jeho rozpaky užíval. Zoznam aj policajtove krycie doklady boli totiž utajené. Šípek nakoniec musel s pravdou von. Krycie meno si vymyslel sám, v skutočnosti sa volal Marek Foglar. Prečo si vybral meno Šípek, nevedel nikto vysvetliť. Ale, ako naznačil Jan Werich v knihe Fimfárum, policajti nemajú fantáziu a nemôžu za to. V každom prípade, takto nejako sa začala spolupráca mezi detektívom a vplyvným podnikateľom Babišom.

.vyšetrovatelia aj minister
Bol začiatok roku 2006: krátko po tom, čo zomrel František Mrázek (kedysi vplyvná postava českého podsvetia – pozn. red.). Polícia sledovala Babiša, a to bol jeden z dôvodov, prečo sa s ním chcel mladý detektív zoznámiť. Potreboval informácie. „Babiš vedel veľa, keďže sa pohyboval v okolí Mrázka,“ spomína jeden z bývalých detektívov a vtedajších nadriadených Mareka Foglara. Foglar sa s Babišom z času na čas stretával, na niektoré schôdzky so sebou bral aj nadriadených.
Jedna sa uskutočnila na Vyšehrade, v známom hoteli vedľa Nuselského mostu. „Chvíľku po nás prišiel na stretnutie s Babišom Ivan Langer. Bolo vidno, že mu to nie je príjemné, aj Babiš hovoril, že nie je dobré, aby sme sa videli. Ale ktovie, možno to tak chcel,“ opisuje jednu zo schôdzok nadriadený Mareka Foglara, ktorý už na polícii nepracuje. Bývalý podpredseda ODS a exminister vnútra Langer schôdzky s Babišom nepopiera: „Náš vzťah som považoval za priateľský. Andrej mal vždy tendencie obklopovať sa ľuďmi z polície a tajných služieb.”
Babiš dnes tvrdí, že s Langerom sa stretával na spoločenských akciách. Časopis Týden písal o ich schôdzkach už v októbri 2005: krátko predtým sa stretli v pražskej reštaurácii Belle Époque. Je zaujímavé, že práve v tom čase vznikala vyšetrovacia komisia, ktorá sa mala zaoberať kauzou privatizácie Unipetrolu. A Babiš mal byť jedným z dôležitých svedkov. Ani jeden z účastníkov schôdzku v spomínanej reštaurácii nepoprel, no Babiš reagoval podráždene: „No a čo má byť? Mám sa vysťahovať, alebo chodiť kanálmi?“ O spoločenskom rozmere stretnutia vtedy nehovoril.

.vplyvný muž s kontaktmi
Autor tohto textu hovoril so všetkými detektívmi, ktorí sa vtedy točili okolo vyšetrovania. Zhodujú sa v tom, že Foglar bol Babišom do značnej miery fascinovaný: bol vľúdny a mal vynikajúce kontakty. Detektív dokonca dostal pracovnú ponuku, s ktorou sa pochválil kolegom.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite