Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Problematická duša Európy

.marína Gálisová .časopis .politika

V poslednom období sa to na európsky projekt len tak valí. Spoločná mena je pod paľbou už dávno, teraz sa v základoch otriasa Schengen. Pritom dohoda o spoločnom priestore (takmer) bez hraníc je podľa niektorých dušou európanstva. A čo už s kontinentom bez duše?

Na dušu sa neútočí, dušu treba chrániť. Lenže duša zvaná aj Schengenská dohoda je dnes problematická. O tom, či je možné a zdravé zachovať ju, už pochybujú aj tí najväčší obhajcovia idey európanstva. Malo by nás to znepokojovať?

.toto nehovoria nacionalisti
Politikom typu Marie Le Penovej nevyhovovala Schengenská dohoda nikdy a ich priaznivci proti nej hlasno vykrikovali. Nikoho tým neprekvapili. Dnešná kritika Schengenu je rozdielna v tom, že prichádza z celkom iných strán. Navyše nie vždy ide o čistú kritiku. Veľmi často počuť skôr výstrahy podfarbené ľútosťou, že Schengen je v súčasnej podobe len veľmi ťažko udržateľný luxus. Politici, ktorí považujú spoločnú Európu za dobrý projekt, znepokojene upozorňujú, že Schengenská dohoda je v dnešnej podobe skôr jeho ohrozením. Že je to len pekný suvenír z menej komplikovanej doby, keď voľný pohyb osôb vyzeral nielen možný, ale aj žiaduci a užitočný.
Taliansky minister zahraničných vecí Paolo Gentiloni označil Schengen za dušu Európy a varovne dodal, že Európa dnes svoju dušu „buď znovu objaví, alebo naveky stratí“. Ak sa krajiny EÚ neprestanú neplodne handrkovať, ak nezačnú pracovať na spoločnom riešení utečeneckej krízy, je pravdepodobné, že Schengenská dohoda sa zrúti. „V ohrození je dnes jeden zo základných pilierov Európskej únie – voľný pohyb ľudí,“ obáva sa Gentiloni.
Ďalším top politikom, ktorý vyzýva na revíziu Schengenu, je najnovšie aj belgický premiér Charles Michel. K tejto zmene postoja ho prinútila desivá udalosť: Vo francúzskom vlaku, ktorý smeroval z Amsterdamu do Paríža, sa len vďaka neuveriteľnej statočnosti cestujúcich (Američanov, Brita a Francúzov) podarilo zabrániť mužovi ozbrojenému AK-štyridsaťsedmičkou, aby spáchal teroristický útok. Tento muž síce patril k osobám, ktoré tajné služby sledujú pre sympatie k terorizmu, ale schengenské ustanovenia mu umožnili, aby vo vlaku cestoval so zbraňou a pripravoval sa tam na krviprelievanie.
Belgický premiér, ešte donedávna zástanca čoraz užšej integrácie, po tomto dianí úplne realisticky upozorňuje, že už nie je možné zachovať stav, aký platí dnes – keď cestujúci v medzinárodných vlakoch môžu v schengenskom priestore cestovať bez toho, aby im kontrolovali totožnosť a batožinu. Ak sa v medzinárodných vlakoch znovu nezavedie kontrola dokladov a batožiny, možno čakať ešte horší vývoj. Premiér Charles Michel je inak prívržencom voľného pohybu osôb, ktorý považuje za pozitívum pre ekonomický rozvoj aj pre slobodu „ľudí s dobrými úmyslami“. Dodáva však, že táto sloboda sa využíva na páchanie zla, a teda cieľom jej obmedzenia nie je potláčať slobodu, ale „vyrovnať sa s hrozbou“.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite