Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ja nie som Matovič

.marek Vagovič .časopis .rozhovor

Verí Igorovi Matovičovi, že nikdy nebral od klientov peniaze za inzerciu načierno. Rozumie, prečo vytiahol na premiéra Fica účet na Belize, no on by to nespravil. Predseda strany NOVA Daniel Lipšic.

keď vás Igor Matovič po voľbách 2012 kritizoval, že ste ako minister vnútra neurobili dosť pre vyšetrenie Gorily, zverejnili ste jeho esemesky, že vás lanáril na svoju kandidátku. Už ste si to vysvetlili?

Nemám problém s kritikou, ale jeho vyjadrenia ku Gorile neboli korektné. Tú kauzu sme vyšetrovali od samého začiatku, až kým ju nezastavila generálna prokuratúra.

.takže už je to zabudnuté?

Ja sa snažím pozerať do budúcnosti. Deprimuje ma súčasná situácia v opozícii, kde väčšina rieši, kto kedy čo povedal, urobil, alebo ako hlasoval. Z toho má určite radosť najmä Robert Fico.

.s Matovičom vás spája odpor k oligarchom, no inak ste dosť odlišní. Vy ste vnímaný ako seriózny politik, on ako pouličný šoumen a provokatér. Môže toto spojenie dlhodobo fungovať?

Naša spolupráca s Obyčajnými ľuďmi a SaS začala vlani na jeseň, keď vypukla kauza CT. Vtedy sa ukázalo, že jediní politici, s ktorými môžeme počítať, pretože sú v rozhodovaní slobodní, sú Igor Matovič a Richard Sulík. Keď som vtedy kontaktoval Bélu Bugára, aby podporil návrh na odvolanie ministerky Zvolenskej, povedal mi, že je to prisilná káva.

.sulík však napokon od spolupráce s Matovičom odskočil. Naozaj veríte, že to má zmysel?

Určite áno, hoci neviem odhadnúť, ako dlho to bude fungovať: na rozdiel od jednej poslankyne som sa totiž profesionálne nevenoval vešteniu. (Úsmev.). Pokiaľ ide o SaS, komunikácia stále prebieha, ešte nie je nič uzavreté. Uvidíme, čo bude na jeseň, ale myslím, že bude horúca. Vo voľbách totiž pôjde o veľa.

.nie je spojenie s Matovičom skôr východiskom z núdze, aby ste sa udržali v politike aj po ďalších voľbách?

Ja na to nie som odkázaný. Bol som v dvoch vládach, pričom si myslím, že ako minister som nesklamal. Mojou ambíciou je priviesť do politiky zaujímavých, odvážnych a charakterných ľudí – od Lucie Žitňanskej cez Janu Žitňanskú a Rada Procházku až po Marcela Klimeka a Gábora Grendela. Je to aj určitý záväzok voči ľuďom, ktorí boli vďaka spojeniu so mnou neférovo perzekuovaní.

.čísla však nepustia. Vaša strana mala po svojom vzniku okolo osem percent, no postupne ste klesli na tri. Prečo vám ľudia neveria?

Prieskumy verejnej mienky beriem s určitou rezervou. V posledných eurovoľbách sme napríklad získali okolo sedem percent: v prieskume jednej renomovanej agentúry sme pritom nemali ani percento.

.v eurovoľbách bola nižšia účasť, čo ovplyvnilo aj váš volebný výsledok.

Bola, ale nie o toľko, aby sa náš výsledok tak dramaticky líšil od spomínaného prieskumu. Aj Smer tam mal 50 percent a napokon získal polovicu, takže niečo tu nesedí.

.aj po spojení s Matovičom však máte spolu len osem percent. Nie je to preto, že vašich voličov odrádza spolupráca s týmto politikom?

Nie. Slabo sme komunikovali, že ideme do volieb v koalícii. Na to nestačí jedna tlačovka, ľudia už nevnímajú politiku tak intenzívne ako za Mečiara. Okrem toho, mnohí si ma ešte stále spájajú s KDH. NOVA navyše nemá 200-tisíc eur mesačne, aby mohla rok pred voľbami oblepiť celé Slovensko bilbordmi, alebo si platiť PR články v médiách. A ani tie peniaze mať nechceme.

.narážate na Sieť, ktorá má už teraz pomerne intenzívnu kampaň?

Čitatelia .týždňa sú dosť rozumní, aby si na to urobili vlastný názor.

.čo si vlastne sľubujete od spolupráce s Matovičom?

Často sa hovorí, že OĽaNO je len strana Igora Matoviča, ktorá navyše nemá žiadny program. Keď si však pozriete štatistiku za toto volebné obdobie, tak vám vyjde, že tento klub predložil možno najviac poslaneckých návrhov. A viaceré boli pomerne závažné – napríklad o hmotnej zodpovednosti verejných činiteľov, respektíve právnických osôb. NOVA vypracovala zásadný ekonomický program, Jana Žitňanská robí veľa pre zdravotne postihnutých, venujeme sa aj situácii mladých rodín. Aj naše hlasovania sa zrejme najviac prekrývajú s klubom OĽaNO.

.ak by to bolo reálne, išli by ste s Matovičom aj do vlády?

Myslím, že je ambíciou každej politickej strany, aby mohla presadzovať svoj program vo vláde.

.viete si ho predstaviť na čele nejakého rezortu?

Áno, viem. Samozrejme, že minister musí mať aj nejaké manažérske zručnosti. Dôležitejší je však jeho charakter: v exekutíve je totiž veľa pokušení, takže keď im politik podľahne, dopadne to veľmi zle. Aj vy zrejme poznáte viacerých prokurátorov alebo sudcov, ktorí sú odborne zdatní, no chýba im charakter, takže v konečnom dôsledku krivia právo.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite