Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovo brata Filipa

.brat Filip .časopis .osobnosti

Za normálnych okolností bývalo napočítaných deväť planét slnečnej sústavy. Lenže v roku 2006 sa zopár múdrych hláv dalo dohromady na konferencii astronomickej únie  (neviem, či je náhoda, že sa tak udialo v Prahe) a z dôvodu malých rozmerov, netypickej dráhy, výstrednosti a sklonu k ekliptike bol planéte Pluto odňatý status planéta.

Za normálnych okolností bývalo napočítaných deväť planét slnečnej sústavy. Lenže v roku 2006 sa zopár múdrych hláv dalo dohromady na konferencii astronomickej únie (neviem, či je náhoda, že sa tak udialo v Prahe) a z dôvodu malých rozmerov, netypickej dráhy, výstrednosti a sklonu k ekliptike bol planéte Pluto odňatý status planéta. Je to symbolicky podobné, ako keď v živote stretáme ľudí ktorí nám vôbec nepasujú do nášho videnia sveta a zaužívaných spôsobov.
Planéta Pluto je ináč najchladnejšia z planét, keďže dopadá na ňu iba len 0,07 percenta množstva slnečného žiarenia, ktoré dopadá na povrch Zeme a preto jeho povrchové „teploty“ – ak tu ešte vôbec môže byť reč o teplotách – kolíšu od −235 °C do −225 °C.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite