Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čínska pýcha s ľadom

.filip Olšovský .časopis .šport

Zimné olympijské hry sa v roku 2022 uskutočnia v Pekingu. Po krátkej pauze sa tak do čínskej metropoly opäť vráti olympijský oheň, ktorý so svojou reputáciou v posledných rokoch hazarduje oveľa viac, než je zdravé.

Podľa viacerých mýtov sa ľudský život odohráva v sedemročných cykloch. Každých sedem rokov sa kompletne obmieňajú bunky nášho tela. Najväčšia skúška dlhodobého vzťahu prichádza práve po siedmich rokoch.

Ak existuje skupina ľudí, ktorá si na podobnú symboliku potrpí, sú to Číňania. Číslo sedem má v ich tradícii, podobne ako v našej, takmer výlučne pozitívny charakter. V poslednom období však výrazne formuje aj čínsku prítomnosť, ktorá sa snaží nadviazať na časy svojej najväčšej slávy. Keď boli Pekingu pridelené prvé olympijské hry, písal sa rok 2001. Na prípravu veľkolepej slávnosti, ktorá sa stala najnákladnejšou svojho druhu, mali Číňania sedem rokov. Podarilo sa. Komunistická krajina všetkým úspešne predviedla svoju precíznosť a silu. Odvtedy prešlo ďalších sedem rokov, ktoré Čína venovala chystaniu kandidatúry na zimnú olympiádu v roku 2022. Rovnako úspešne, keďže Peking v boji o dvadsiatu štvrtú olympiádu napokon zvíťazil. Pre Čínu sa tak v týchto dňoch začína už tretie šťastné sedemročné obdobie. Všetky tri cykly sú poháňané tou istou motiváciou.


.nechcený produkt

„Rok 2022 vyzerá relatívne predvídateľne pre krajiny, akými sú Spojené štáty, Japonsko alebo Nemecko, no úplne nepredvídateľne pre Čínu,“ tvrdí profesor politológie Andrew Nathan z Columbijskej univerzity v článku, ktorý vyšiel na serveri bloomberg.com. Práve o sedem rokov sa totiž končí mandát súčasného prezidenta a generálneho tajomníka Ústredného výboru Komunistickej strany Číny Si Ťin-pchinga. Ten sa bude s blížiacim sa koncom svojho mandátu snažiť všetkým predviesť, ako ďaleko krajinu dostal. A bude to robiť prostriedkami, ktoré sú charakteru jeho vládnucej triedy najbližšie. Chlebom a hrami. Pričom na to druhé by v roku 2022 len ťažko hľadal ideálnejšiu príležitosť.

Olympijský kolobeh je už od roku 1994, keď sa zimné hry konali v nórskom Lillehammeri, nastavený na dvojročné cykly, v ktorých sa striedajú letné hry so zimnými. Keď si tak chcel Si Ťin-pching na rozlúčku s úradom dopriať celosvetovú športovú slávu najväčšieho rangu, musel sa popasovať s viacerými prekážkami. Vrátane tých najzásadnejších. Obyvatelia Pekingu totiž prakticky nepoznajú sneh. A často ani športy, ktoré s ním súvisia. „V rezortoch, v ktorých sa pekinské hry uskutočnia, sa ročný úhrn snehových zrážok meria v centimetroch.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite