Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sme nárazníkom veľmocí?

.marína Gálisová .časopis .politika

Poľský prezident Andrzej Duda znepokojil západných spojencov. V rozhovore pre Financial Times kritizoval NATO, že považuje Poľsko iba za nárazníkovú zónu, nie za plnoprávneho spojenca. Prečo to hovorí? A ak je nárazníkom Poľsko, čím je celá stredná Európa?

Poľsko prežíva dlhodobú traumu z toho, že leží na rozhraní dvoch svetov – Západu a Východu. Dejiny ho naučili, že môže čakať len to najhoršie. Dňa 23. augusta bolo 76. výročie hanebného paktu Molotov-Ribbentrop, ktorý uzavreli nacistické Nemecko a Sovietsky zväz a rozdelili si územie Poľska. Trauma však nevychádza iba z minulosti. Poľsko sa dnes cíti ohrozené agresivitou Ruska a nezabúda, čo (podľa ukrajinského prezidenta Petra Porošenka) vyhlásil vlani Vladimír Putin: Že ruské tanky môžu byť do dvoch dní vo Varšave.
Pritom sa zdá, že NATO robí všetko pre to, aby upozornilo na svoju prítomnosť v Európe a dalo najavo, že je pripravené čeliť ruskej agresii. Prečo je teda poľský prezident taký znepokojený? A mali by sa znepokojiť aj ostatné štáty uprostred Európy?

.odsúvanie stredu Európy
Dôvodov na obavy existuje niekoľko a tie politické sú prepojené s vojenskými. Prítomnosť NATO od pádu komunistického bloku v Európe slabne. To, čo spočiatku vyzeralo ako pozitívny vývoj, ako dôsledok víťazstva Západu v studenej vojne a demilitarizácia starého kontinentu, sa časom stalo viditeľnou slabinou západných spojencov.
USA, de facto líder Severoatlantickej aliancie, sa po studenej vojne postupne sústredilo na iné regióny sveta. V zahraničnopolitickej realite Američanov je dnes stredovýchodná Európa územím, o ktoré netreba bojovať.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite