Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Keď hrá Matovič vabank

.marek Vagovič .časopis .politika

Polícia zhabala účtovníctvo vo firme lídra Obyčajných ľudí. Ten následne obvinil premiéra Roberta Fica, že má na Belize uloženú závratnú sumu. Dve udalosti, ktoré zrejme zásadne ovplyvnia najbližšie parlamentné voľby.

Keď má polícia podozrenie, že súkromná firma alebo politická strana neplatí dane, respektíve zakrýva svojich sponzorov, je povinná zakročiť. Robia to Česi, Rumuni aj Chorváti, takže ani Igor Matovič či Radoslav Procházka nemôžu byť výnimkou. Okrem toho nahrávka, na ktorej sa bavia o možnosti platiť za inzerciu v novinách „bez bločku“, je sama osebe dostatočným dôvodom, aby vyšetrovatelia dôsledne preverili účtovníctvo Matovičovej firmy (Procházkovej strany). Pochybnosti však vzbudzuje skutočný motív, načasovanie a spôsob vykonania akcie, ale aj charakter podozrení voči Matovičovi. Nehovoriac o prokurátoroch, ktorí ju iniciovali, alebo o policajtoch, ktorí zásah prikryli vlastnou hlavou.

.kováčikov otrok
Reč je najmä o dvoch ľuďoch – prokurátorovi Mariánovi Vargovi, ktorý vydal príkaz na prehliadku Matovičovej firmy, a policajnom šéfovi Tiborovi Gašparovi, ktorý v médiách vysvetľoval, prečo k nej prišlo. Varga sa zodpovedá špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi a podľa toho sa správa aj v politicky citlivých prípadoch. Varga dozoroval napríklad kauzy ako predaj emisií či tunelovanie Vojenskej spravodajskej služby (VSS) za prvej Ficovej vlády – v oboch prípadoch však bolo trestné stíhanie zastavené. Okrem toho rieši aj kauzu údajného úniku utajovaných skutočností, z ktorého sú podozriví bývalý šéf VSS Roman Mikulec a jeho priateľka Katarína Svrčeková – teda ľudia, ktorí upozornili na rozkrádanie majetku vojenských tajných.
Svrčeková bola napokon zbavená obvinenia, Mikulec je však stále trestne stíhaný. V tejto kauze sa priamo angažoval aj Vargov nadriadený, špeciálny prokurátor Kováčik. Práve na jeho pokyn totiž polícia vykonala prehliadku Mikulcovho auta, ktorá bola demonštráciou sily s jediným cieľom – zastrašiť kľúčového svedka tunelovania VSS (.týždeň 21/2014). Kováčik súhlasil aj s následným zaistením Mikulca vo vyšetrovacej väzbe. To, že špeciálny prokurátor sa správa, akoby bol členom Smeru, už nikoho neprekvapí: stačí si spomenúť, ako pochoval kauzu financovania Ficovej strany, hoci mal k dispozícii aj originál sponzorskej zmluvy medzi Fedorom Flašíkom a podnikateľom Ľubomírom Blaškom. Do sídla Smeru na Súmračnej však Kováčik žiadnych policajtov neposlal.
V prípade opozičného poslanca Matoviča s tým naopak jeho podriadený, prokurátor Varga, nemal najmenší problém. Dôvodom môže byť, že Varga je zaviazaný Kováčikovi, ktorý bol zvolený do funkcie najmä vďaka Smeru. Polícia totiž vedie od februára 2013 trestné stíhanie pre podozrenie z neoprávneného čerpania peňazí z fondov EÚ za vyše 3,1 milióna eur neziskovou organizáciou Beva Istota, za ktorou stojí Vargov syn Martin.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite