Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tretie finále? Beriem.

.časopis .rozhovor

Prvý slovenský rozhodca, ktorý pískal finále Ligy majstrov a prvý slovenský rozhodca, ktorý zasadol do parlamentu. Rozhovor nám poskytol krátko pred odchodom na majstrovstvá Európy, kde by tiež rád pískal finále. Ľuboš Micheľ.

Prvý slovenský rozhodca, ktorý pískal finále Ligy majstrov a prvý slovenský rozhodca, ktorý zasadol do parlamentu. Rozhovor nám poskytol krátko pred odchodom na majstrovstvá Európy, kde by tiež rád pískal finále. Ľuboš Micheľ.


.zasti hli sme vás už na ceste na majstrovstvá Európy?
Áno, práve som na odchode. UEFA to má zariadené tak, že aj rozhodcovia potrebujú nejaké štyri dni na aklimatizáciu.

.už viete aké zápasy budete pískať?
Nie, ešte aj prvá nominácia bola známa až dva dni pred štartom majstrovstiev.

.ale chystáte sa na finále, nie?
No v máji som rozhodoval finále trikrát. Slovenský pohár, potom Emir cup v Katare a nakoniec Ligu majstrov. Nemal by som nič proti tomu, keby nejaké finále prišlo aj v júni. (Smiech.) Ale vážne. Bol by som rád, keby sa mi na majstrovstvách podarilo rozhodovať tri dobré zápasy. Dva v skupine a jeden v nadstavbovej časti. Je potom už jedno, či to bude štvrťfinále, semifinále, alebo finále.

.je vôbec možné, aby ste v jeden rok pískali finále Ligy majstrov aj finále majstrovstiev Európy?
Všetko je možné. V záverečnej fáze to už trochu závisí od lobingu a najmä od toho, aké mužstvá sa do finále dostanú. Napríklad ak postúpia dve južanské mužstvá, tak sa potom hľadá pokojnejší typ rozhodcu, ktorý vie zvládať emócie.

.ako sa slovenskému rozhodcovi podarí pískať finále Ligy majstrov?
Je to odmena pre každého rozhodcu. Nezohľadňuje sa len to, ako pískal posledné tri zápasy, ale jeho výkony možno až v období desiatich rokov. Je to trochu ako získať Oscara. Rozhodca, ktorý pískal finále pohára UEFA, Ligy majstrov, finále majstrovstiev sveta či Európy, sa v rozhodcovských kruhoch stáva tak trochu nesmrteľným.

.kto nakoniec rozhoduje o tom, ktorý rozhodca bude finále pískať?
Rozhodcovská komisia, ktorá má asi jedenásť členov, pričom každý je z inej krajiny. Samozrejme, vždy je už známych nejakých päť mien favoritov, medzi ktorými sa potom vyberá.

.čo rozhoduje?
Je veľa kritérií. Napríklad aj to, či rozhodca nemal vminulosti s daným mužstvom zlý zápas. Preto sa vždy s rozhodnutím čaká až na to, ktoré tímy postúpia do finále. Dôležité je aj vekové kritérium. To bolo pre mňa napríklad v minulom roku nevýhodou, pretože som mal len 39 rokov a finále Ligy majstrov sa zvyčajne dáva pískať rozhodcom, ktorí majú po štyridsiatke. Pre mladého rozhodcu, ktorý má pred sebou päť-šesť rokov kariéry, by to bolo aj veľké riziko. Takýto zápas vás môže na jednej strane katapultovať nahor, ale ak urobíte nejakú fatálnu chybu, tak aj odsunúť úplne dolu.

.píska sa finále Ligy majstrov inak ako bežný zápas?
Je tam iný tlak, každá chyba rozhodcu sa pamätá dlho. To napätie je vidno aj na správaní oboch mužstiev.


.v čom sa správajú inak?
Cítiť to napríklad aj z trénerov. Poznám Alexa Fergusona, Manchesteru som rozhodoval už asi päť zápasov. V základnej časti Ligy majstrov nebol na lavičke nikdy taký živý, ako teraz.

.aj vám niečo hovoril?
Keď sme po polčase vchádzali na hraciu plochu, tak sa pri mne zastavil, pretože videl, ako ma predtým oslovil tréner Chelsea.

.ten od vás chcel čo?
Každý tréner chce pre svoje mužstvo získať psychickú výhodu, tak vám napríklad povie, že bolo veľa rozhodnutí v neprospech jeho mužstva. V tomto konkrétnom prípade sa ma pýtal, prečo som dal červenú kartu Makelelemu. No a ja som mu odpovedal, že v tomto zápase zatiaľ žiadna červená karta nebola. Aj to svedčí o tom, ako sú v takýchto zápasoch tréneri premotivovaní. Alex Ferguson si túto našu konverzáciu všimol a povedal mi, aby som sa nedal dostať pod tlak od trénera konkurenčného mužstva.

.čo ste mu odpovedali?
Aby sa nebál.

.aj hráči niečo rozprávali?
Hráči stále niečo hovoria, to patrí k futbalu.

.aj vám nadávajú?
Áno. Futbalový zápas nie je návšteva opery, je v ňom veľa emócií a padnú aj tvrdšie slová. Hoci možno nie sú vulgárne, často sú povedané hlasnejšie a nie práve spôsobom, ktorý si vyžaduje spoločenský bontón...

.ktorí zo slávnych hráčov sú najnepríjemnejší?
David Beckham bol veľmi náladový. Ak mal dobrý deň, bol to „zlatý chlapec“, ale niekedy dokázal byť neznesiteľný a na všetko reagoval podráždene. Existujú však aj absolútne vyrovnané typy, ako je napríklad Kaká. U neho to súvisí aj s tým, že je veľmi hlboko veriaci. Hoci je megahviezdou, je to absolútne férový futbalista.

.povedal vám niečo Didier Drogba z Chelsea, keď ste ho vo finále Ligy majstrov krátko pred penaltami vylúčili?
Zostal v nemom úžase. Hneď si uvedomil, že prišiel o šancu rozhodnúť možno najdôležitejší zápas v živote. Ale nepovedal ani pol slova a zronený odišiel.

.bolo to, čo urobil, naozaj na červenú kartu?
Pravidlo jasne hovorí, že hráč nemôže zasiahnuť rukou tvár spoluhráča. Nehovorí, že to musí byť boxersky úder, po ktorom vidno krv. Okrem toho tam boli aj nejaké reči. Bol to jednoducho prejav hrubého nešportového správania.

.po skončení zápasu ste s niektorými hráčmi ešte prehodili pár slov?
Nie. Hráči zvyčajne hneď odchádzajú zo štadióna. Ale celkovo je finále Ligy majstrov jedna obrovská, niekoľkodňová šou. Napríklad na Červenom námestí bola trávnatá plocha a hrali sa tam VIP zápasy. Hovoril som s jedným ruským kolegom, ktorý takýto zápas pískal. Hoci už desať rokov nemal píšťalku v ústach, ponuku pískať na Červenom námestí okamžite prijal. Podobne reagovali aj mnohé bývalé futbalové hviezdy, ako napríklad slávny brankár Rinat Dasajev.

.kontaktujú vás pred takýmto dôležitým zápasom zúčastnené kluby?
Na takejto úrovni sa tieto veci strážia. Je známy prípad, keď funkcionári Dynama Kyjev podarovali rozhodcovi kožuch. On to oznámil UEFA a Dynamo dostalo na dva roky stop v európskych pohárových zápasoch. Keď si zoberiete, že takéto mužstvo tam môže za rok zarobiť až 40 miliónov eur, tak ten jeden zápas za to nestojí.

.medzi fanúšikmi sa vie, že rozhodcovia sú občas podplatení. V Lige majstrov ide o obrovské peniaze, nepokúšajú sa tam kluby o podplácanie rozhodcov?
UEFA to stráži. S predstaviteľmi klubov sa stretnem až v deň zápasu, aj to s oboma naraz. Žiadny rozhodca by na takýto tenký ľad nešiel, pretože cieľom každého je odpískať v Lige majstrov čo najviac zápasov.

.asi sa to aj oplatí?
Určite áno. Dá sa z toho slušne žiť.

.koľko dostanete za finále Ligy majstrov?
Nechcem to rozoberať, nerobí to žiaden rozhodca. UEFA zverejňuje len odmeny za rozhodovanie zápasov na majstrovstvách sveta a Európy.

.tam je to koľko?
Teraz na majstrovstvách Európy to bude 10-tisíc eur za jeden zápas.

.v Lige majstrov to asi bude viac, nie?
Sklamem vás, ale menej. EURO je raz za štyri roky, Liga majstrov sa hrá každý rok a je tam množstvo zápasov. Keby boli platené tak ako EURO, stálo by to UEFA dosť peňazí. Finále Ligy majstrov je platené tak ako každý iný zápas v tejto súťaži. Pre rozhodcu je to však najmä o prestíži, aj keď niektorí to následne dokázali aj kapitalizovať. Napríklad rozhodca Collina, ktorý potom podpísal reklamnú zmluvu s firmou Opel za dva milióny eur.

.aký je pocit pískať na štadióne, kde je skoro stotisíc divákov?
Prvýkrát to s človekom dosť zamáva, ale inak je to najmä motivujúce.

.ovplyvňuje to rozhodcu?
Možno mladého, neskôr sa už voči tomu stanete imúnny. Niekedy je problém, keď prídete na štadión, ktorý je celý červený a domáci tiež hrajú v červenom. Tak to bolo napríklad na majstrovstvách sveta vKórei, kde Kórejčania v červenom robili atmosféru a rozhodcovia z futbalovo menej vyspelých krajín s tým mali trochu psychický problém. Mne sa tiež stalo, že som v Lens v piatej minúte vylúčil kapitána, ktorý tam bol najväčšia hviezda. Štadión stíchol na desať sekúnd a potom päť minút pískal. Je to nápor na psychiku, ale na druhej strane sa dá povedať, že práve v tomto zápase som si urobil kariéru. Začali o mne ísť referencie, že som mladý rozhodca, ktorý nepodľahne tlaku.

.keď pískate zápas, sledujete aj hru?
To tempo je také vysoké, že nemám šancu to sledovať. Naposledy som si takto ako „divák“ užil zápas Manchester proti AS Rím, kde bolo 7:1. Keď už je ten rozdiel tri-štyri góly, rozhodca môže trošku poľaviť v koncentrácii.

.nemáte vôbec zážitok z pekného gólu?
Nemôžem sa dostať do takého emocionálneho stavu, že sa budem nadchýnať z gólov. V týchto zápasoch je to o jednom rozhodnutí. Urobíte hlúposť a máte na ihrisku taký požiar, že to už nezvládnete.

.vnímate aspoň, kto je lepší?
To zasa áno.

.máte vlastný rebríček najlepších futbalistov?
Pre mňa bol počas posledných desiatich rokov najväčšou hviezdou Zinedine Zidane. Páčia sa mi aj Ronaldinho aCristiano Ronaldo. Pred rokom bol v špičkovej forme Kaká. Mení sa to, pretože ani hráči nemajú päť rokov absolútnu formu.

.vnímate to, aj keď rozhodujete?
Ja to na ihrisku nehodnotím. Tých hráčov však poznám, je to moja taktická príprava. Aj teraz, keď som pískal Ligu majstrov, som si pozrel, ako mužstvá hrali posledné ligové kolo. Nepozerám len to ako filmujú, ale aj ako zahrávajú štandardné situácie.

.prečo to potrebujete?
Je dobré vedieť, kde sú napríklad pri rohovom kope kľúčoví hráči. Potom viete, ktoré dvojice máte sledovať. Keby som na to nebol pripravený, tak by som mnohé situácie prehliadol.

.baví vás ešte po takýchto zápasoch pískať slovenskú ligu?
Mám trochu smolu v tom, že v prípade rozhodcov zatiaľ nefunguje taký voľný trh, ako v prípade futbalistov. UEFA nefandí tomu, aby najlepší rozhodcovia mohli podpísať kontrakt a odísť pískať do španielskej alebo talianskej ligy. Na našej lige mi najviac prekáža nízka návštevnosť. Keď prídete z takého kotla na štadión ako je Inter, kde sedí roztrúsených päťsto ľudí, tak to je naozaj strašný rozdiel. Nečudujem sa potom ani hráčom, že sa im nechce podávať maximálne výkony. Nízka návštevnosť ich k tomu nemotivuje.

.prečo u nás chodí na futbal tak málo divákov?
Je to aj o marketingu. Futbal je produkt a my sme niekde zaspali. Nedávno som pískal finále Emir cupu a emir, aby zaplnil päťdesiattisícový štadión, dal do žrebovania dvadsať automobilov Toyota. Netvrdím, že to je správna cesta, ale pre ľudí treba niečo vymyslieť. U nás kluby pracujú so štyridsaťmiliónovými rozpočtami a všetci si myslia, aké sú to veľké peniaze. Ale dnes izraelské, azerbajdžanské alebo kazašské mužstvá majú vyššie rozpočty a priťahujú výborných futbalistov. Ak chcete ľudí dotiahnuť na futbal, musíte mať kvalitných hráčov. Lenže u nás mladí, talentovaní hráči odchádzajú von. Na koho budú ľudia chodiť? Legionári, ktorí sem prichádzajú, to je väčšinou druhá liga. Keď sem aj príde niekto z Česka, často to meno ani nepoznám, pretože nepríde zo Sparty alebo zo Slávie, ale často až z druhej českej ligy. Tí divákov nepritiahnu.

.pred časom vám v slovenskej lige pozastavili činnosť. Čo sa vtedy stalo?
Pískal som zápas Trnavy proti Slovanu a nariadil som pokutový kop pre Trnavu. Vznikol okolo toho rozruch, vraj tá penalta nemala byť. Ja som však vtedy jasne videl, že slovanista zadržal trnavského útočníka za dres.

.v televízii to na faul nevyzeralo...
Tá kamera bola odtiaľ sedemdesiat metrov a dnes futbalisti faulujú veľmi profesionálne. Bol som blízko a ten faul som jasne videl. Keby tam bolo dvadsať kamier ako v Lige majstrov, tak sa to preukáže. Keby sa tá Drogbova facka udiala v našej lige, tak by ju tie dve kamery tiež nedokázali preukázať. Jednoducho by bol otočený chrbtom a nikto by poriadne nevedel, čo sa tam udialo.

.o našej lige sa hovorí, že sú v nej zaplatené zápasy. Vnímate to?
Neviem to ani potvrdiť, ani vyvrátiť. Okolo futbalu budú vždy nejaké reči. Pokiaľ nie sú dôkazy, tak sa o tom dá rozprávať len v hypotetickej rovine. Ja sa rád bavím o reálnych veciach.

.v Česku sa korupcia vo futbale preukázala. Veľa ľudí preto logicky neverí, že na Slovensku to funguje inak.
To je ako keby ste povedali, že ak je neverná susedova manželka, musí byť aj vaša. Ani v Česku sa to úplne nepreukázalo, vaše informácie sú len z médií. Ten rozhodca tam padol do siete, bol v nesprávnom čase na nesprávnom mieste. Rozhodcovia tam vôbec v celej kauze neboli podstatní, išlo vtedy o niečo iné.

.ste svetoznámy futbalový rozhodca. Prečo ste šli ešte aj za poslanca?
Raz s pískaním skončím. Mám šport rád a hľadal som spôsob, ako mu môžem pomôcť aj z inej pozície. Miesto v parlamente sa mi javilo ako dobrá možnosť.

.potvrdilo sa to?
Momentálne príliš nie, pretože v opozícii sa len ťažko dajú robiť zásadné zmeny. Potvrdilo sa to, keď sme predkladali opozičný návrh zákona o športe. V prvom čítaní bol zmietnutý zo stola.

.nemáte niekedy v parlamente pocit zbytočnosti?
Niekedy áno. Najmä keď k jednému bodu vystúpi tridsať ľudí, z toho dvadsaťdeväť hovorí to isté.

.vy ste okrem toho zákona o športe ešte niekedy k niečomu vystúpili?
Vystupoval som ešte pri rozpočte, ale k veciam, ktoré sa týkali športu.

.športu sa však týka len málo zákonov, takže tam väčšinou len tak sedíte.
Sedím, vnímam určité veci a snažím sa hľadať aj ďalšie oblasti, v ktorých by som sa v budúcnosti chcel etablovať.

.chcete pokračovať v politickej kariére?
Je polčas volebného obdobia, budem o tom ešte rozmýšľať. Moja ambícia bola pomáhať športu viac z nejakej exekutívnej funkcie na ministerstve školstva, ale voľby dopadli tak ako dopadli.

.ako ste sa vlastne dostali do politiky?
Oslovil má Mikuláš Dzurinda. Už predtým som mal nejaké ponuky, napríklad od SOP, ale odmietol som.

.ako sa vám počúva, keď koalícia vyťahuje na SDKÚ kauzy ako SPP alebo tunel Branisko?
Nebol som vtedy ešte členom strany, tak sa v tom ťažko orientujem. Je ťažké urobiť si reálny obraz na základe mediálnych výstupov. Nevyjadrujem sa k tomu, nech si to vydiskutujú tí, ktorých sa to týka.

.viete, kto je to Gabo?
Viem, ale osobne sa s ním nepoznám.

.ste aj členom nejakých grémií SDKÚ?
Z titulu funkcie poslanca som členom Ústrednej rady.

.baví vás tam chodiť?
Ak ste členom nejakého hnutia, tak máte nielen práva, ale aj povinnosti. Riešia sa tam záležitosti fungovania strany, o ktorých je dobre byť informovaný.

.boli ste aj na zasadnutí, kde boli vylúčení bratislavskí členovia?
Áno, tam však určite nuda nebola.

.aj ste vystúpili v diskusii?
Nie.

.čo si o celej záležitosti myslíte?
Nechcem to veľmi komentovať. V každej strane platia nejaké stanovy, ktoré sa musia dodržiavať.

.vy ste hlasovali za vylúčenie. Prečo ste sa tak rozhodli?
Aj na základe tej osemhodinovej diskusie.

.čo si myslíte o tejto vláde?
Nie je dôležité, čo si myslím, ale ako vedú tento štát. Ľudia to zhodnotia.

.ale čo si myslíte?
Necítim nejakú potrebu to komentovať.

.je to dobrá vláda?
Radšej by som bol, keby sme vo vláde boli my.

.váš stranícky kolega Peter Šťastný kritizuje vedenie Slovenského hokejového zväzu. Vám sa vedenie slovenského futbalu zdá v poriadku?
Peter Šťastný nie je aktívny člen hokejového zväzu. Ja aktívne rozhodujem a vedenie futbalového zväzu sú určitým spôsobom moji nadriadení. To musím rešpektovať aj pri verejnom vyjadrovaní.

.máte tip, kto vyhrá na majstrovstvách Európy?
Nebolo by profesionálne, keby som povedal jedno mužstvo. Dnes už existujú kvalitné monitoringy médií a nechcel by som sa po dvoch týždňoch zo Švajčiarska porúčať.

ĽUBOŠMICHEL/
Narodil sa v roku 1968 v Stropkove. Vyštudoval Pedagogickú fakultu UPJŠ v Prešove. Už niekoľko rokov patrí k najlepším svetovým rozhodcom. Pískal na dvoch majstrovstvách sveta a na olympiáde v Austrálii. V roku 2003 rozhodoval finále Pohára UEFA a tento rok finále Ligy majstrov. Je tiež poslancom NR SR za SDKÚ.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite