Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čítačky

.časopis .literatúra

Kamarát z Rače má predplatený týždenník New Yorker a niekoľko kusov z posledného polroka som si od neho požičal. Zvláštny časopis, ktorom je len pár (vždy vynikajúcich) fotografií, veľa kreslených vtipov a vmnožstvo dlhých článkov (o politike, literatúre, hudbe, histórii a o všeličom inom).

Kamarát z Rače má predplatený týždenník New Yorker a niekoľko kusov z posledného polroka som si od neho požičal. Zvláštny časopis, ktorom je len pár (vždy vynikajúcich) fotografií, veľa kreslených vtipov a vmnožstvo dlhých článkov (o politike, literatúre, hudbe, histórii a o všeličom inom). Na začiatku je asi 30 strán pozvánok na rôzne kultúrne podujatia – od klubových koncertov, cez divadelné predstavenia a výstavy v „Met“ (Metropolitan Museum of Art), až po „readings“, teda „čítačky“.
Hoci mám knihy rád a v minulosti som v Artfore množstvo čítačiek uvádzal a organizoval, nikdy som im celkom nerozumel. Rád som sa so spisovateľmi stretol a porozprával, ale počúvať ako monotónnym hlasom čítajú svoje litánie? Vždy som pritom bojoval so spánkom.
Newyorčania však majú svoje čítačky radi. Čítajú autori a autorky, herci a herečky, čítajú v kníhkupectvách, múzeách, kluboch, reštauráciách. Všade. Cítil som sa preto skoro ako v NY, keď na príjemnom nádvorí kaviarne Next Apache čítala zo svojej novej knihy Plán odprevádzania jej autorka Jana Beňová a herečka Milka Vášáryová. Nečítali dlho a to, čo čítali bolo zaujímavé a vtipné. Pár slov povedal vydavateľský nezmar Kali Kertész Bagala a skromný, no veľmi šikovný grafik Palo Bálik, podali sme si ruku s autorkou, prehodili pár slov so známymi, vypili pohár vína a s novou knihou pod pazuchou išli domov. Janina kniha na polhodinku v Next Apache ožila, z textu sa stala komunikácia, literárne dielo má ľudskú tvár.
Asi pri čítačkách – v New Yorku či v Bratislave – ide presne o to, aby sa z umne poskladaných slov a viet stal osobný list. Správa vo fľaši. Presne mne, nám, čo sme sa čítačky zúčastnili určené zašifrované tajomstvo. A kvôli tomu sa oplatí vydržať tých pár minút počúvania autorovho čítania.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite