Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Putin nemá problém s polygamiou

.julia Ioffe .časopis .politika

Nie je novinkou, že Vladimír Putin sa stal pre časť európskej pravice hrdinom. Aktivisti a lídri krajne pravicových strán od Veľkej Británie až po Maďarsko vnímajú ruského prezidenta ako baštu v boji proti americkej hegemónii, centralizácii Európy a erózii toho, čo sami považujú za tradičné kresťanské hodnoty.

Putin zakázal „homosexuálnu propagandu“ a neraz sa vyjadril, že manželstvo osôb rovnakého pohlavia prehlbuje demografickú krízu v Európe. Tieto vyhlásenia padli u francúzskej krajnej pravice, ktorá zatvrdilo bojovala proti legalizácii „homomanželstiev“, na úrodnú pôdu. (Rusko sa odvďačilo tým, že si pre seba uchmatlo zástavu francúzskej organizácie bojujúcej proti manželstvám osôb rovnakého pohlavia, a vytvorilo z nej zástavu „hetero-pride“. Vie sa tiež, že Marine Le Pen pre svoju stranu Národný front dostala z Moskvy pôžičku v hodnote deviatich miliónov eur.)
Treba priznať, že posolstvo Putina rezonuje aj vo Východnej Európe, kde sa ľudia ako Krasimir Karakačanov z bulharskej ultranacionalistickej strany VMRO nechávajú počuť, že „symbolom Európy musí byť Johanka z Arku, nie Conchita Wurst“, známa „bradatá speváčka“, ktorá vlani vyhrala Eurovíziu.

.putin, pomôž nám!
Navyše, európska krajná pravica čoraz väčšmi považuje Putina za jediného spojenca v boji proti hroziacemu fantómovi islamizácie. V zime na mítingu nemeckej nacionalistickej a antiimigračnej skupiny Pegida niesli účastníci transparenty s nápismi „Putin, pomôž nám!“. Putin je v ich očiach kresťanským bojovníkom. V prezidentskej kampani v roku 2012 prisľúbil, že bude brániť kresťanov na celom svete a podľa nich sa mu podarilo skrotiť islamistov, kým zvyšok Európy sa topí v záľahe moslimských imigrantov. Ekonomické sankcie považujú za nespravodlivé. „Prečo vedieme obchodnú vojnu proti hlavnej bašte, ktorá bráni šíreniu barbarského islamského extrémizmu?“ opýtal sa Matteo Salvini, šéf talianskej Ligy severu, na stretnutí európskych pravičiarov vlani v decembri.
Nigel Farage, líder krajne pravicovej britskej Independence Party, dokonca vyzval Západ, aby sa s Putinom spojil v boji proti tomu, čo je podľa neho najväčšou hrozbou európskemu spôsobu života: „Nech už si o ňom ako o človeku myslíte čokoľvek, vo vojne proti islamskému extrémizmu je v skutočnosti na našej strane,“ povedal Farage o Putinovi. „Preto ho ďalej neprovokujme, bez ohľadu na to, či nám je sympatický, alebo nie.“
Pri tom všetkom sa neviem ubrániť otázke, koľko toho títo ľudia v skutočnosti vedia o tom, ako vyzerá Putinovo „kresťanské Rusko“.
Vedia, že Putin v skutočnosti nemá veci pod kontrolou a že v určitých častiach jeho ríše sa islamizácia nielen toleruje, ale priamo podporuje? Ako by sa títo ľudia cítili, keby vedeli, že v Rusku prebieha vážna diskusia o tom, či je potrebné oficiálne povoliť polygamiu u zhruba šestnástich miliónov ruských moslimov, alebo nad ňou prinajmenšom prižmúriť oko?

.druhá manželka? žiadny problém
Túto diskusiu odštartovalo manželstvo, ktoré bolo zrejme vynútené. Svadba sa konala v máji tohto roku, nevestou bola 17-ročná Čečenka Lujza Golajbijeva a ženíchom 57-ročný policajný šéf z jej dediny Nazhud Gučigov.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite