Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Reakcie čitateľov .týždňa

.časopis .reakcia

Ďakujeme za vaše kritické a podnetné názory. Niektoré z nich uverejňujeme na našom webe i v tlačenom vydaní.

Juraj Karpiš: Euro nepotrebuje fiškálnu úniu

.týždeň 31/2015
Euro nepotrebuje fiškálnu úniu. Touto vetou sa jej autor snaží poprieť hypotézu, ktorú opakuje množstvo významných ekonómov. Pritom sám Karpiš cituje niektorých z nich. Pre fungovanie eura predpokladajú vznik nových fiškálnych inštitúcií alebo takú sociálnu a politickú integráciu, ktorá by umožnila absorbovať regionálne šoky (napríklad spoločnú fiškálnu politiku). Greg Mankiw, bývalý ekonomický poradca prezidenta Georgea Busha v roku 2006, ekonóm na Harvarde a autor populárnych makroekonomických učebníc, pripomenul vo svojom článku v New York Times názory Miltona Friedmana a prácu Martina Feldsteina zverejnené v roku 1997. Miltona Friedmana považovali za významného odborníka monetárnej politiky či menových únií a za príspevok k tejto problematike získal Nobelovu cenu. Martin Feldstein je Mankiwov bývalý kolega z Harvardu a bývalý ekonomický poradca prezidenta Ronalda Reagena v rokoch 1982 až 1984.

Podľa Mankiwa Friedman a Feldstein poukázali na dva problémy európskej menovej únie. Prvý je nízka mobilita práce zapríčinená kultúrnymi a pracovnými rozdielmi v štátoch Európskej únie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite