Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako sa volá ten autor?

.martin Mojžiš .časopis .literatúra

Ten autor sa volá Raymond Smullyan. Má deväťdesiatšesť rokov a je známy predovšetkým vďaka knihe, ktorú napísal ako šesťdesiatnik. Ako sa volá tá kniha? Dobrá otázka.

Reč bude vlastne o dvoch knihách, ktoré sa na seba v niečom veľmi podobajú a v niečom sa od seba veľmi líšia. Vyšli takmer naraz (jedna v roku 1978, druhá v roku 1979), venujú sa do značnej miery rovnakej téme (Gödelovej vete o neúplnosti) a obidve sú skutočnými majstrovskými dielami. Pritom jedna z nich – Hofstadterov Gödel, Escher, Bach – je hrubý traktát so značne sofistikovanou štruktúrou a druhá – Smullyanova Ako sa volá táto knižka? – je útly paperback obsahujúci kratučké textíky jednoducho číslované od 1 do 271. Douglas Hofstadter získal za svoju knihu Pulitzerovu cenu, Raymond Smullyan nie. Za zbierku logických hádaniek (hoci aj s riešeniami) a vtipov sa Pulitzerova cena zrejme nedáva. Na Pulitzerovu škodu.
Pred tromi rokmi, keď vyšlo prvé české vydanie Hofstadterovej knihy, by sme na tomto mieste pokračovali tým, že Douglas Hofstadter bol synom nositeľa Nobelovej ceny za fyziku Roberta Hofstadtera, a že mal pomerne široké záujmy – vyštudoval matematiku, doktorát si spravil z fyziky a neskôr sa venoval kognitívnym vedám. Keďže však práve teraz vyšlo druhé české vydanie Smullyanovej knižky, budeme sa radšej venovať tomuto autorovi, ktorý má tiež pomerne široké spektrum záujmov – už takmer sto rokov je vynikajúcim klaviristom, profesionálnym kúzelníkom, skvelým matematikom a pozoruhodným taoistickým filozofom.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite