Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bratislavskí americkí futbalisti

.juraj Kušnierik .časopis .šport

Bratislavčania začali v posledných rokoch chodiť na futbal. Nie však na ten „tradičný”, európsky, ale na americký. Môžu za to Monarchovia.

V tú letnú nedeľu od rána výdatne pršalo, a tak si pred odchodom z domu pre istotu kontrolujem stránku klubu Bratislava Monarchs. Je totiž „gameday” a popoludní Monarchovia privítajú Patriotov zo Zvolena. „Hráme za každého počasia,” dozvedám sa na stránke klubu, a tak sadám do auta a mierim do Dúbravky na štadión ŠKP Bratislava, kde Monarchovia hrajú domáce zápasy.

.nach vier Jahren?
„V televíznych šotoch som videl obrázky z amerického futbalu a špekuloval som nad tým. Čo to je za šport? Prečo naň chodí toľko ľudí?”, spomína zakladateľ, bývalý „head coach” a v súčasnosti výkonný riaditeľ a manažér tímu Bratislava Monarchs Ľudovít Gálka na svoje prvé stretnutia s americkým futbalom niekedy v deväťdesiatych rokoch. „Jedného dňa som si išiel do Domu športu vybrať lístky na futbalový zápas Slovensko – Poľsko a na vrátnici som uvidel starý prekopírovaný plagát, na ktorom bolo po nemecky napísané, že zakladajú klub amerického futbalu Bratislava Bruins. Bolo tam telefónne číslo do Viedne, zapísal som si ho a o pár dní som tam zavolal. Na druhej strane bolo najprv ticho a potom zaznela krásna veta: ‚Nach vier Jahren?‘ Bol som po štyroch rokoch prvý.”
Ľudovít so smiechom spomína, že Rakúšanom sa zdali Slováci na takýto fyzicky a psychicky náročný šport dobre disponovaní, a preto chceli založiť klub v Bratislave. Pri zrode prvého slovenského klubu amerického futbalu tak stál Rakúsky zväz amerického futbalu. „Na začiatku nás podporili, poslali nám rakúskeho trénera, ja som absolvoval v Rakúsku niekoľko školení a potom som si sám nakopíroval oznamy, urobil som nábor a v telocvični Ymky som sa postavil pred skupinu asi 70 ľudí, čo ma šokovalo.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite