Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Rathov spis bol o dôvere

.marek Vagovič .časopis .rozhovor

Keď v Česku vyslovíte jej meno, skorumpovaní politici a oligarchovia začnú byť nervózni. Davida Ratha dobehol miliónový úplatok, teraz ide jej úrad aj po manažéroch Andreja Babiša. Vrchná štátna zástupkyňa v Prahe Lenka Bradáčová.

bývalý poslanec a hajtman Rath dostal nedávno za korupciu 8,5 roka, hoci horná hranica je až dvanásť rokov. Spokojná?

Ten trest nie je exemplárny, no myslím si, že adekvátny. V porovnaní s inými aktérmi kauzy dostal navyše pán Rath vyšší trest. Ak ho súd uzná vinným aj v ďalšom prípade, ktorý sa týka manipulovania verejných súťaží v nemocniciach, celkový trest môže byť ešte vyšší. Polícia už ukončila vyšetrovanie aj v tejto veci, očakávam, že v najbližších dňoch odovzdá spis štátnemu zastupiteľstvu.

.nedostal Rath nižšiu sadzbu za korupciu aj preto, že jeden z jeho advokátov je strýkom sudcu, ktorý v tejto kauze rozhodoval?

Toto sa veľmi preceňuje. Myslím, že spomínaný advokát nevykonal žiadny úkon, de facto pána Ratha ani neobhajoval. Následná debata, že sudca Pacovský môže byť zaujatý, bola navyše úplne nekompetentná. Zaujatosť sa totiž posudzuje len u osoby, ktorá vstupuje do právneho vzťahu ako posledná – v tomto prípade bol teda zaujatý advokát, nie sudca. Preto nemal vôbec prijať obhajobu Davida Ratha.

.s námietkou zaujatosti nečakane vyrukoval práve Rath, pričom tvrdil, že o príbuzenskom vzťahu svojho advokáta so sudcom Pacovským nevedel. Čo tým sledoval? Chcel sa takto zbaviť sudcu, s ktorým sa možno nedohodol?

O tom nechcem špekulovať, kauza Davida Ratha je však pomerne špecifická. A to najmä spôsobom vedenia obhajoby, keďže jeho obhajcovia ani on sám sa vôbec nesnažili logicky argumentovať a vyvracať dôkazy, ktoré sme predložili súdu. Bola to skôr mediálna obhajoba bývalého politika smerom k verejnosti. Okrem toho sa jeho advokáti snažili za každú cenu prinútiť orgány činné v trestnom konaní, aby urobili procesnú chybu. V takom prípade by totiž v budúcnosti o celej kauze znovu rozhodovali súdy nižšieho stupňa. Ten prípad bol právne zložitý aj preto, že bol prvýkrát zadržaný poslanec parlamentu.

.rath si obrovský záujem verejnosti užíval a vcelku rafinovane hral aj na city. Nebola chyba, že ten proces bežal prakticky online?

Neviem si predstaviť, že by to bolo inak, keďže zásada verejnosti súdneho procesu môže byť obmedzená len za zákonom stanovených podmienok – napríklad, keď sa rozoberajú utajované skutočnosti. To, že médiá tej kauze venovali zvýšenú pozornosť, je logické, keďže išlo o vplyvného politika, ktorý narábal s verejnými financiami. Či to bolo aj proporcionálne zvládnuté, to mi neprináleží komentovať.

.na tejto kauze pracovalo päť detektívov približne pol roka. Ako je možné, že do médií ani smerom k podozrivým osobám neunikli žiadne informácie?

Keď sa dajú dokopy profesionáli z polície, zo štátneho zastupiteľstva a zo súdu, ktorí dôsledne dodržiavajú povinnosť mlčanlivosti, tak sa musí podariť každá kauza.

.aj vy sama ste sa o tom, že polícia ide po Rathovi, dozvedeli až po niekoľkých mesiacoch. Ako sa vám to podarilo udržať v tajnosti aj vnútri vášho úradu? Okrem toho, nemusíte o takýchto prípadoch informovať aj nad­riadených?

Ja som im to nepovedala, hoci to bolo v rozpore s vtedajšími predpismi. Keď som potom nastúpila na Vrchné štátne zastupiteľstvo v Prahe, zrušila som povinnosť nižších orgánov informovať nadriadené zložky o všetkých prípadoch, kde bolo začaté operatívne preverovanie. Ten, kto na kauze nepracuje, by o nej jednoducho nemal vedieť. Tým viac, keď sú nasadené odposluchy, sledovanie a podobne.

.v prípade Ratha ste však obišli vtedajšie pravidlá. Nadriadení vám to nevyčítali?

Nie. Ale ja som ich predtým neinformovala ani o dvoch iných veľmi významných kauzách. Jedna sa týkala vplyvného sudcu z Litoměřic, druhá prerozdeľovania európskych dotácií. Takže v prípade Davida Ratha to už zrejme moji nadriadení brali ako kolorit. (Smiech.)

.napriek tomu, že na polícii, v štátnom zastupiteľstve aj na súdoch by mali pracovať len profesionáli, z času na čas dôjde k zlyhaniu ľudského faktora. Ako svojich ľudí preverujete?

Základom je bezpečnostná previerka, o ktorú môžu prísť, keď sa správajú v rozpore s pravidlami.

.to je samozrejmosť, bezpečnostný úrad ich však nekontroluje online. Ako sa dá zabrániť zlyhaniu v priebehu vyšetrovania takých citlivých káuz ako Rath? Chodia vaši ľudia aj po začatí trestného stíhania napríklad na detektor lži?

Je to najmä o dôvere.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite