Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Terapia príbehom

.tomáš Hupka .časopis .lifestyle

Medzi najnovšie psychoterapie sa nedávno zaradila hagioterapia, ktorá používa Bibliu ako nástroj pre duševný rast. V čom je tajomstvo tejto terapie a ako môže obohatiť náš život?

Aj keď si to neuvedomujeme, príbehy výrazne ovplyvňujú náš život. Na začiatku vstupuje príbeh do nášho života v podobe rozprávky. Neskôr prechádzame na iné literárne žánre. Napriek tomu medzi najobľúbenejšie knihy a filmy patria tie, ktoré majú prepracovaný príbeh.
Ten príbeh sa začal písať v 4. – 5. storočí na egyptskej púšti. Na toto nehostinné miesto prichádzali ľudia, aby sa utiahli do samoty. To bol okamih zrodu mníšstva – púštnych otcov. Neskôr za nimi prichádzali ľudia zo sveta, aby im vyrozprávali svoj príbeh. A mnísi im v rámci zdieľania porozprávali vlastnú skúsenosť, prežitý príbeh. V tom okamihu sa zrodil terapeutický rozhovor, založený na zdieľaní. Púštni otcovia tiež objavili spiritualitu zdola, ktorej nosnou myšlienkou je presvedčenie, že cez naše myšlienky, pocity a sny môžeme objaviť seba a vďaka tomu pochopiť svoj životný príbeh, pochopiť, kto som a kam kráčam. Dokonca aj zranenie sa stáva cenným nástrojom (seba) poznania, keď ukazuje na naše slabé miesta, kde sme zraniteľní. Ľudia prichádzali na púšť, aby si znovu usporiadali svet a získali pocit, že ich život má zmysel. To je aj zmyslom hagioterapie.

.nájsť zmysel
Hagioterapia má aj svoje psychologické zdôvodnenie. Ten príbeh začal tvoriť Viktor Frankl, keď napísal, že život každého jedinca má zmysel.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite