Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti doma

.časopis .týždeň doma

Kto je chudobný?

Rizikom chudoby je na Slovensku ohrozených 10,7 percenta obyvateľov. Vyplýva to zo zistení Štatistického úradu o príjmoch a životných podmienkach EU SILC 2007. Podľa štatistiky si priemerný člen priemernej slovenskej domácnosti v roku 2006 (tohto roku sa prieskum týkal) prišiel na vyše 14-tisíc korún.
Za ohrozených chudobou sa pritom považujú tí ľudia, ktorých mesačný príjem bol nižší ako
7 679 korún. Do tejto kategórie patria predovšetkým ľudia bez práce – chudoba hrozí približne 44 percentám nezamestnaných. Zaujímavé je, že z dôchodcov je chudobou ohrozených len 9,5 percenta, teda menej ako je celoslovenský priemer. Čo sa týka typu domácností, najohrozenejšie sú domácnosti s jedným rodičom a minimálne jedným závislým dieťaťom (27-percentné riziko) a domácnosti s dvoma dospelými a s minimálne tromi deťmi (25 percent).
Dôležitú úlohu v meraní chudoby zohráva aj sociálna pomoc v podobe rôznych sociálnych dávok. Ak by sa nezohľadnili prijaté sociálne transfery, teda starobné dávky, pozostalostné dávky, nemocenské dávky, dávky v invalidite, v nezamestnanosti a tiež rôzne druhy dávok a
prídavkov pre rodiny s deťmi, miera rizika chudoby pred všetkými sociálnymi transfermi by v roku 2006 bola až 36,7 percenta.
Štatistici tiež oznámili, že v roku 2006 najvyšší príjem zaznamenal Bratislavský kraj so sumou 18 567 Sk na obyvateľa a najnižší vykázal Prešovský kraj s 12 389 Sk. Ako uviedla predsedníčka Štatistického úradu Ľudmila Benkovičová, „Bratislavský kraj sa tak pohyboval predvlani v tomto ukazovateli 31,7 percenta nad slovenským priemerom, kým Prešovský kraj sa nachádzal 12,1 percenta pod priemerom SR."
Sú to zaujímavé čísla, otázna je však ich výpovedná hodnota. Miera rizika chudoby totiž znamená „podiel osôb s ekvivalentným disponibilným príjmom pod hranicou 60 percent národného mediánu ekvivalentného príjmu.“ Tento ukazovateľ teda nehovorí o absolútnej, ale o relatívnej chudobe, či skôr o pomere príjmov v rámci určitej krajiny. Pri jeho nesprávnom použití tak môže dôjsť k tvrdeniu, že Bulharsko je bohatšie ako Veľká Británia, hoci v skutočnosti sú len príjmy bulharských občanov rozložené rovnomernejšie než príjmy občanov Spojeného kráľovstva. Tento ukazovateľ neberie do úvahy ani výdavky domácností, ktoré sú v hlavnom meste vyššie ako na východe Slovenska. 
.tg

Kamaráti
Na 43. stupni severnej šírky a 3. stupni západnej dĺžky, v španielskom Bilbau, prihodilo sa čosi nevídané. Európska demokratická strana, ktorá zastrešuje stredové politické strany v Európe, zobrala do svojich radov HZDS. Z troch smiešnych postavičiek, sediacich na kraji Európskeho parlamentu, ako aj zo samotného Mečiara, sa tak aj oficiálne stali liberáli. Niekto sa tu zbláznil.
.tg


Do väzenia
Bývalý primátor Čadce Jozef Pohančeník pôjde na tri roky do väzenia. Najvyšší súd potvrdil rozhodnutie Špeciálneho súdu, ktorý exprimátora uznal vinným z prijímania úplatku. Pohančeník podľa súdu zobral od stavebného podnikateľa úplatok 1,5 milióna korún. Ako protihodnotu mal pre jeho firmu vybaviť vyplatenie 30-miliónovej faktúry za stavbu priemyselného parku.
.jm

Brat proti bratovi
Krajský šéf SDKÚ v Prešove Štefan Kužma navrhol, aj úspešne presadil, aby jeho brat Jozef Kužma prišiel o stranícke funkcie. Podľa prezídia strany porušil Jozef Kužma spolu s ďalším členom SDKÚ Jozefom Polačkom stanovy. V prešovskom zastupiteľstve podporili iného kandidáta na post hlavného kontrolóra než toho, na ktorom sa dohodli miestne organizácie SDKÚ a KDH. 
.jm


Odvolať Harabina
Konzervatívni demokrati Slovenska okolo Vladimíra Palka chcú odvolať ministra spravodlivosti Štefana Harabina. Nepáči sa im, že vedúci úradu jeho ministra dal návrh na vylúčenie Jána Čarnogurského z advokátskej komory za to, že v roku 2006 fyzicky bránil vypratávaniu bytu rodiny, ktorú obhajoval. Ich iniciatívu na odvolanie ministra zatiaľ podporuje iba SMK. SDKÚ a KDH sú proti.
.jm


Nové preukazy
Od júla sa začnú vydávať nové občianske preukazy. Mali by byť odolnejšie a obsahovať viac bezpečnostných prvkov. Navyše budú mať grafiku viditeľnú len v UV svetle. Poplatok za vydanie nového občianskeho preukazu zostane aj naďalej 150 korún, pričom staré preukazy budú môcť ľudia používať až do skončenia ich platnosti. Vydávanie nových preukazov sa niekoľkokrát oddialilo, pretože Úrad pre verejné obstarávanie zrušil vyhlásenú súťaž.
.jm




Július Šupler/
Tréner Július Šupler v slovenskej hokejovej reprezentácii skončil. Nový tréner hokejistov by mal byť známy do konca júna, pričom za najvážnejšieho kandidáta na tento post je považovaný Ján Filc. Šupler by mal v budúcej sezóne trénovať lotyšský klub Dinamo Riga.

Richard Raši/
Ministra zdravotníctva Ivana Valentoviča vystriedal v kresle šéf bratislavskej fakultnej nemocnice Richard Raši. Opozícia sa v tejto súvislosti vyjadrila, že len jedna bábka vystriedala druhú, a zdravotníctvo v skutočnosti riadi šéf parlamentu Pavol Paška.

Jozef Migaš/
Bývalý predseda NR SR a SDĽ Jozef Migaš sa opäť vracia do vysokej verejnej funkcie. Podľa informácií viacerých médií by sa mal stať novým slovenským veľvyslancom v Moskve. Aj vzhľadom na svoju minulosť si so súdruhmi v Kremli bude určite dobre rozumieť.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite