Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sloboda pani Jiřiny

.juraj Kušnierik .časopis .literatúra

.ôsmeho mája 1981 československá Štátna bezpečnosť zadržala sociologičku Jiřinu Šiklovú. Vzápätí bola obvinená z rozvracania republiky a vzatá do väzby. Prepustená bola 22. marca 1982. Pri príležitosti jej osemdesiatych narodenín vyšli jej listy a úvahy z väzenia.

„Honzíčku, prosím tě, snaž se mít to vysvědčení slušné, abys případně někdy mohl na vysokou. Teď nepůjdeš, to vím, ale jde o to, abys třeba perspektívně mohl, kdybys chtěl. Svoboda znamená mít alespoň dvě možnosti, a ne jen jednu,” píše „Jiřina – máma” (ako svoje listy najčastejšie podpisuje) svojmu synovi 30. mája 1981 z ruzynskej väznice.

.sloboda v čase normalizácie
Na začiatku osemdesiatych rokov vrcholila v Československu normalizácia. Rok 1968 sa pozvoľna menil na zaujímavú spomienku, o Gorbačovovi a glasnosti ešte nikto netušil. Heslo „So Sovietskym zväzom na večné časy a nikdy inak” bolo nielen nevyhnutnou ozdobou sídiel štátostrany, ale aj celkom triezvym konštatovaním aktuálnej situácie a výhľadu do budúcnosti. Obyvatelia ČSSR hrali so svojimi komunistickými vládcami perfídnu hru: tvárili sa, že ich uznávajú, že budujú komunistický štát a že žijú v slobodnej a prosperujúcej krajine. Komunisti vedeli, že je to len hra a na rozdiel od päťdesiatych rokov viac ako formálny súhlas a únik do súkromia si nežiadali.
Ktovie, ako dlho by to takto zostalo, nebyť niekoľkých statočných ľudí, ktorí sa snažili žiť aj v socialistickom Československu slobodne a vytvárali tak priestory slobody aj pre ďalších ľudí.
Jiřina Šiklová je jednou z nich. Narodila sa v roku 1935 v Prahe v rodine lekára a učiteľky. Rodičia boli sociálni demokrati, a tak nie je prekvapivé, že Jiřina už ako študentka histórie a filozofie na Karlovej univerzite vstúpila do Komunistickej strany Československa.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite