Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nepožičiavajte europriateľom

.hans-Werner Sinn .časopis

Po mesiacoch zábaviek a len týždeň po tom, čo grécki voliči odmietli podmienky záchranného balíka vo výške 7,5 miliardy eur, sa politickí lídri eurozóny dohodli. Začnú vyjednávať o 86 miliardách ...

V posledných piatich rokoch už do pokladní gréckej vlády a tamojších komerčných bánk natieklo od oficiálnych veriteľov, ako sú ECB a MMF, nebotyčných 344 miliárd eur. Po šiestich mesiacoch vyjednávania sa však dostavila únava a prihlásili sa prázdniny. Hoci Európsky nástroj finančnej stability 3. júla oficiálne vyhlásil Grécko za skrachované, lídri eurozóny ďalej hrnú problém insolvencie pred sebou.

Najnovšia dohoda pozastavila doposiaľ najväčšiu krízu eurozóny, ktorá vyvrcholila bezprecedentným obdobím antipatií, ponižovania a vydierania v Európe. A keby francúzsky prezident Hollande za chrbtom nemeckej kancelárky neporadil Grécku, ako vyjednávať, udalosti mohli nabrať úplne iný smer.

Urputný spor v euroskupine nielenže trochu vyzdvihol vzťahy medzi členskými krajinami menovej únie, ale vyvolal aj pnutia vnútri národných vlád.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite