Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Modernizácia vatikánskeho denníka

.imrich Gazda .časopis .ostatné

Po tom, čo koncom minulého roka došlo k zmene na poste šéfredaktora vatikánskeho denníka L

Po tom, čo koncom minulého roka došlo k zmene na poste šéfredaktora vatikánskeho denníka L´Osservatore romano, sedemdesiatsedemročného novinára Maria Agnesa vystriedal profesor rímskej univerzity La Sapienza Giovanni Maria Vian,
prešli tieto noviny s dlhou a bohatou históriou (vychádzajú od roku 1861) výraznými zmenami. Kvalitnejší papier, prehľadnejšia grafika, žánrová a tematická pestrosť. Iniciátorom modernizácie denníka bol pápež Benedikt XVI., ktorý novému šéfredaktorovi zaslal list, v ktorom ho vyzval k hľadaniu nových smerov a cieľov. Rovnako vatikánsky štátny sekretár, kardinál Tarcisio Bertone v nedávnom rozhovore pre L´Osservatore romano upozornil, že denník by mal viac využívať internet a marketing.
K realizácii tejto požiadavky už sčasti došlo: kým v minulosti bola na internete dostupná len titulná strana denníka, dnes tam čitateľ môže nájsť takmer úplné číslo. Historickým zlomom je však podľa denníka Corriere della sera prijatie ženy do redakčného tímu. Od začiatku mája je tridsaťšesťročná Silvia Guidi prvou redaktorkou vatikánskeho denníka v dejinách. Podľa informácií Corriere della sera, k väčšej účasti žien pri tvorbe L´Osservatore romano vyzval nového šéfredaktora priamo pápež Benedikt XVI. Silvia Guidi, ktorá predtým pracovala v zahraničnej redakcii talianskeho denníka Libero, sa na novom pôsobisku stala kultúrnou redaktorkou. „Môže byť skutočne pravou osobou pre vpustenie nového vzduchu do L´Osservatore romano,“ vyjadril sa šéfredaktor Vian. Ďalšou dôležitou ženou je Astrid Haas, ktorá sa v marci stala zodpovednou za nemeckú edíciu denníka.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite