Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

V jednom vreci s ajatolláhmi?

.marína Gálisová .časopis .týždeň v ekonomike

Dohoda s Iránom vzbudila na Západe opatrný optimizmus. Irán sa v médiách čoraz častejšie predstavuje ako takmer normálna krajina, ktorá len čakala na takýto zvonka pochádzajúci impulz – a teraz má šancu stať sa úplne normálnou. Nie sú to však len naše zbožné priania?

Doterajší vývin iránskeho režimu, tvrdosť, s akou potláča slobodu vyjadrenia, s akou sa tam uplatňuje vôľa ajatolláhov, a tiež spôsob, akým Irán podnecuje napätie v regióne, nedávajú veľa dôvodov na optimizmus. Zmení Irán zmluva so Západom? Sotva.

Irán sa nespráva tak, ako sa správa preto, že doteraz podobnú zmluvu nemal. Ani tých svojich občanov, ktorí túžia po sekulárnejšom, slobodnejšom štáte neutláča preto, lebo mu chýba už len podanie ruky so západnými mocnosťami. Irán je od revolúcie islamistov v roku 1979 miestom neslobody pre vlastných a hrozbou pre bezprostredné okolie aj svet. Zmení to zmluva so Západom? Nebuďme naivní.


.kritici na oboch stranách

Západ na chvíľu podľahol príjemnej ilúzii, že problém s Iránom sa dá vyriešiť len diplomaciou. Pritom je príznačné, že kritikov zmluvy hádžu jej zástancovia na Západe do jedného vreca – tých z Iránu aj tých zo Západu. Vytvárajú dojem, že zmluva je úspechom umiernených, ale proti nim – a proti nej – sa teraz spojili „hardlineri“. Prívrženci zmluvy argumentujú, že treba zmluvu podporiť, lebo ten, kto ju spochybní, akoby stál na strane jastrabov – a to aj tých iránskych. A ktorý rozumný človek zo Západu by už chcel svoj hlas, čo i len nepriamo, spojiť s hlasom ajatolláhov?

Je to však len zdanie. V skutočnosti niet väčšej vzdialenosti – názorovej i praktickej – než je tá, ktorá od seba oddeľuje kritikov zmluvy s Iránom na Západe a jej odporcov v samotnom Iráne.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite