Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Poučme sa od Grécka

.arthur C. Brooks .časopis .ostatné

Zdá sa, že Grécko a Európska únia dočasne zahnali katastrofu. No hoci sa ekonómovia zhodnú, že štrukturálne reformy sú správnou cestou, mnohí sa obávajú, že škrty budú príliš bolestivé.

Aké ponaučenie sa v situácii okolo Grécka skrýva pre Ameriku, pre Európu, pre každého?

Ľavica je presvedčená, že škrty a uťahovanie opaskov sú nespravodlivé a príliš kruté. Pravica zasa dvíha ukazovák, že takto dopadne každý, kto nerešpektuje fiškálne obmedzenia a žije na dlh.

Jedni aj druhí majú v niečom pravdu. Áno – ako som napísal aj v knihe The Conservative Heart – škrty sú pre najzraniteľnejšie vrstvy populácie ťažkým bremenom. V Grécku napríklad po prepuknutí finančnej krízy a zvýšení nezamestnanosti stúpol počet samovrážd. Obeťou škrtov sa totiž stali mnohé sociálne programy. Je to však nevyhnutný dôsledok bezhlavého míňania, ktoré vyplynulo priam z posadnutosti rozširovania sociálnych „vymožeností“, ktoré napokon pokryli takmer celú grécku spoločnosť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite