Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nová parita

.robert Žitňanský .časopis .týždeň v ekonomike

Pred pár dňami odvážna prognóza, dnes realita. Euro stojí približne 30 korún a je takmer isté, že to bude kurz približne 30 korún za euro, pri ktorom budeme na Slovensku od 1. januára budúceho roka prepočítavať všetko.

Pred pár dňami odvážna prognóza, dnes realita. Euro stojí približne 30 korún a je takmer isté, že to bude kurz približne 30 korún za euro, pri ktorom budeme na Slovensku od 1. januára budúceho roka prepočítavať všetko.


Streda večer, krátko pred polnocou. Na verejnosť preniká správa, že takzvaná centrálna parita slovenskej koruny sa posunula na najnižšiu možnú hranicu predchádzajúceho pásma, v rámci ktorého sa koruna pred prijatím eura (v systéme európskych výmenných kurzov ERM2) mohla pohybovať – teda na 30,13 koruny za euro. Teoreticky to až do stanovenia konverzného kurzu na začiatku júla znamená, že kurz koruny sa môže pohybovať v novom rozpätí od 25,60 do 34,65 za euro. Teoreticky.

.zostane 30,13?
Prakticky je totiž zrejmé, že koruna z dnešných úrovní tesne okolo novej centrálnej parity nemá dôvod oslabovať, a ak sa neudeje niečo mimoriadne, zrejme už nebude ani príliš posilňovať. Máloktorý investor totiž bude riskovať nákup korún pri silnejších úrovniach v situácii, keď si všetci, ktorí ku kurzu majú čo povedať (respektíve momentálne len naznačiť), dávajú najavo, že „nie každá špekulácia na kurz musí priniesť zisk“, ako sa bol vyjadril napríklad guvernér NBS Ivan Šramko. Táto a podobné slovné intervencie neznamenajú, že konverzný kurz nemôže byť silnejší než nová parita, ale sú jasným signálom pre investorov, aby to s tlačením koruny na silnejšie úrovne nepreháňali. Aj tak sa však po oznámení revalvácie parity koruna dostala na nový rekord a chvíľu stálo jedno euro iba 30,08 koruny.
Keďže doteraz bola centrálna parita pri každej vstupujúcej krajine vždy aj konverzným kurzom a jej ďalší posun už nie je veľmi pravdepodobný, ekonómovia prevažne očakávajú, že definitívny konverzný kurz bude 30,13 koruny za euro a ak nie, tak potom veľmi blízko tejto úrovne. Len na pripomenutie, ešte na začiatku minulého roka bola centrálna parita 38,46 koruny za euro a vlani v marci sa posunula na 35,44 koruny za euro. Dnes je viac než kedykoľvek doteraz zrejmé, že takto silnejúca koruna je okrem dobrého ekonomického vývoja dôsledkom špekulácií investorov, že prijmeme euro a že kurz bude silný.


.čo urobí tridsiatka
„Bola to najspodnejšia hranica, pod ktorú sa už nedalo ísť,“ povedal o rozhodnutí európskych inštitúcií predseda vlády a mal pravdu. Úroveň novej centrálnej parity prekvapila. „Nová parita predstavuje očakávanú rovnovážnu úroveň ekonomiky možno po roku 2009,“ vysvetľuje analytička Slovenskej sporiteľne Mária Valachyová, podľa ktorej sa posun parity na takto silnú úroveň „zdá čisto politickým rozhodnutím“. A práve preto, že kurz je už v rukách politikov – za Slovensko ho s ministrami financií štátov eurozóny a s Európskou radou vyjednáva ministerstvo financií, nie je vylúčené, že finálny kurz sa upraví na okrúhlych 30 korún za euro. „Z praktických dôvodov by bola škoda, keby sa tak nestalo,“ hovorí napríklad hlavný ekonóm ING Bank Ján Tóth. Ale aj keby sa pri stanovení finálneho kurzu nedohodla presná tridsiatka, súčasná parita je k nej tak blízko, že pre každého, kto nepracuje s miliónmi, bude takmer na presný prepočet stačiť.
Takýto kurz z nás momentálne robí v zahraničí bohatších, než v skutočnosti sme – ekonómovia sú totiž v zhode v tom, že takýto kurz je mimo rovnovážnej úrovne a zohľadňuje aj očakávania budúceho vývoja. Druhou príjemnou vecou – po zistení, že dovolenky či nákupy v zahraničí nám zlacnejú – bude nižšia inflácia po zavedení eura, aspoň na nejaký čas. Menej príjemnou stránkou budú dôsledky pre exportérov, ktorí zaznamenajú nižšie zisky a v niektorých prípadoch možno budú musieť hľadať spôsoby, ako svoju produkciu zefektívniť. Keďže však Slovensko zatiaľ zostáva krajinou s veľmi lacnou pracovnou silou, nie je pravdepodobné, že by niektorí z veľkých exportných producentov mal výraznejšie problémy alebo nebodaj motiváciu začať uvažovať o zmene domicilu.
Ak sa podnikateľské prostredie rýchlo nepokazí a dobrý ekonomický vývoj bude ešte nejaký čas trvať, podniky sa so silným konverzným kurzom vyrovnajú. A ľudia zasa rýchlo zabudnú, že premenili obsah svojich peňaženiek na koruny pri oveľa lepšom kurze než všetci čakali. Prídu nové problémy. Isté však je, že na korunu nám po tom, čo s ňou zažívame v posledných týždňoch, zostanú veľmi dobré spomienky.



Vývoj centrálnej parity
November 2005        38,46 SKK / EUR
Marec 2007                 35,44 SKK / EUR
Máj 2008                     30,13 SKK / EUR
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite