Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vývoj ide priaznivým smerom

.eva Čobejová .časopis .týždeň doma

Rozhovor s Máriou Marcinovou, vedúcou odboru sociálnoprávnej ochrany detí, sociálnej kurately a poradensko-psychologických služieb na Úrade práce sociálnych vecí a rodiny SR.

Rozhovor s Máriou Marcinovou, vedúcou odboru sociálnoprávnej ochrany detí, sociálnej kurately a poradensko-psychologických služieb na Úrade práce sociálnych vecí a rodiny SR.


.koľko je v súčasnosti na Slovensku profesionálnych rodín a koľko detí je v nich?
Podľa hlásení z našich krajských úradov počet profesionálnych rodičov stúpol v apríli na 268 a je v nich umiestnených 451 detí. Na porovnanie: v roku 2006 sme mali 162 profesionálnych rodín a v nich bolo 317 detí, v roku 2007 sme mali 208 rodín s 390 deťmi. Takže vývoj ide priaznivým smerom. Má to výrazne stúpajúcu progresiu.

.robili ste nejakú kampaň, ktorá by podporila hľadanie profesionálnych rodičov?
Z pozície ústredia sa celoslovenská kampaň nerobila. Bolo to v kompetencii krajských zriaďovateľov detských domovov, lebo oni najlepšie vedia, čo má zmysel v ich kraji propagovať a čo nie.

.nebolo treba verejnosti lepšie vysvetliť, čo to je profesionálne rodičovstvo?
To nie je úplne nová vec, je tu od roku 1996, hoci obsah tohto pojmu sa vyvíjal. Ale stále je to propagácia ústavnej starostlivosti a my potrebujeme dostať detí do stálejších foriem náhradného rodičovstva. Aj keď priznávam, že treba dostať do povedomia verejnosti tento termín a jeho obsah.

.boli krajskí zriaďovatelia a detské domovy pripravené na to, aby si vedeli získať dostatok profesionálnych rodičov?
Určite nemali marketingovo premyslené kampane. Ale ukázalo sa, že tie krajské úrady, ktoré sú úspešné v získavaní profesionálnych rodičov a už dnes vedia umiestniť do profesionálnych rodín aj všetky deti do troch rokov, vedeli kam zacieliť svoju kampaň. Oslovovali obce, materské centrá, cirkvi.


.sú riaditelia detských domovov pripravení a presvedčení o tom, že musia posielať deti z priestorov domova do profesionálnych rodín?
Detské domovy prešli v posledných rokov veľkými zmenami a určite sa každá zmena prijíma ťažko. Keď sa pozrieme na ústavnú starostlivosť pred rokom 1996, tak má úplne iné kontúry. Má to všetko určitú postupnosť. Samozrejme, riaditeľ detského domova je líder týchto zmien a nestačí sa spoliehať na príchod profesionálnych rodičov zvonku. Myslím si, že neexistuje lepšia kampaň, ako keď riaditeľ získa svojich zamestnancov, aby vstúpili do profesionálneho rodičovstva. Toto je želateľný trend, ktorý by mali riaditelia domovov zvládnuť.

.kto kontroluje to, či si detské domovy budujú sieť profesionálnych rodín a či do nich presúvajú deti?
Má to v rukách zriaďovateľ, teda príslušný krajský úrad práce, sociálnych vecí a rodiny. On je zodpovedný za to, ako sa darí napĺňať toto ustanovenie.

.viete presné číslo detí, ktoré podľa zákona by už mali byť v profesionálnej rodine, a nie sú tam?
Každý mesiac zisťujeme presné počty detí do 1 roku veku umiestnených v profesionálnych rodinách.

.môžete vy ako ústredie sankcionovať domovy, ktoré nevedia umiestniť deti do jedného roka veku v profesionálnych rodinách?
My kontrolujeme ich zriaďovateľov, teda krajské úrady práce, sociálnych vecí a rodiny. Táto téma je jedným zo štyroch kritérií hodnotení riaditeľov týchto úradov.

.je dnes toľko profesionálnych rodín, aby sa dodržala litera zákona a deti do 1 roka veku neboli v detských domovoch?
Sú krajské úrady, ktoré s tým majú problém.

.toleruje sa potom fakt, že niektoré domovy nemajú pre deti dosť profesionálnych rodičov?
Riaditeľ detského domova musí takú rodinu nájsť.  Väčšinou sa čaká na skončenie prípravy profesionálnych rodičov. Ale ani to pre nás nie je ospravedlnenie, už tam ten pripravený rodič mal byť.

.a keď nie je, nasleduje sankcia?
To už nie je celkom moja parketa. My sme prešli celé Slovensko, sledovali sme, ako sú domovy pripravené na prechod detí do troch rokov do profesionálnych rodín. Neviem posúdiť, či robíme dostatočný tlak, ale presun detí do profesionálnych domovov dávame krajským zriaďovateľom do pozornosti ako ich úlohu číslo jeden.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite