Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti .svet

.časopis .udalosti

Kto chce referendum
Zdalo by sa, že do októbra je ešte dosť času. Nie však v Španielsku, ktoré sa dovtedy musí vyrovnať s novou dilemou súvisiacou s právom na sebaurčenie Baskov. Na október totiž časť baskickej politickej scény plánuje usporiadanie referenda, ktoré by malo konečne verejne predviesť, akú podporu vlastne koncept sebaurčenia medzi obyvateľmi Baskicka má. Baskická vláda konanie referenda schválila 28. mája a ešte sa čaká, či jej návrh odsúhlasí baskický regionálny parlament. Ak sa referendum uskutoční, umožní voličom vyjadriť sa, či podporujú rozhovory miestnych politických strán o práve na sebaurčenie Baskicka. Druhá otázka sa má týkať súhlasu či nesúhlasu s rokovaniami o ukončení násilností zo strany baskickej separatistickej organizácie ETA.
Referendum je kontroverzné z viacerých dôvodov. Španielska centrálna vláda ho odmieta – vidí v ňom nástroj na eróziu Španielska ako štátu. Tvrdí, že konanie referenda by bolo v rozpore so zákonom. Druhá otázka plánovaného referenda zase podráždila organizáciu ETA – aj keď navrhovaný text otázok neobsahuje nič, čo by priamo odsudzovalo jej konanie. Ale ETA tvrdí, že konanie referenda by bolo len úskokom – samostatné Baskicko totiž referendom vzniknúť nemôže. Je to zaujímavá situácia – kontroverzné referendum chce regionálna vláda, nechce ho centrálna vláda, ale na druhej strane ani organizácia, ktorá už desaťročia bojuje za odtrhnutie Baskicka od Španielska aj veľmi násilnými metódami.
Za odporom organizácie ETA voči referendu je aj hnev – vo Francúzsku bol nedávno zatknutý muž, ktorého považujú za jej šéfa. Je ním 49-ročný Francisco Javier López Peňa, známy aj ako Thierry, ktorý pravdepodobne nesie zodpovednosť za teroristické útoky i za to, že nariadil ukončiť prímerie medzi svojou organizáciou a španielskou vládou, čo malo za následok ďalšie krviprelievanie. Peňa je jeden z najtvrdších predstaviteľov ozbrojeného krídla baskického separatizmu a patrí k osobám, ktoré sa spájajú s najkrvavejšími stránkami jej dejín.
Separatistická ETA sa teda stavia proti referendu, ktoré v Madride vnímajú ako krok k postupnému odtrhnutiu baskického regiónu. Je však otázne, či je jej postoj ešte mimoriadne smerodajný. Nielenže je po zatknutí Peňu oslabená, ale aj jej podpora medzi Baskmi postupne klesá.
.mg

EIT
Štáty EÚ sa sporia o sídlo pre vznikajúci Európsky inovačný a technologický inštitút (EIT). Už je však isté, že inštitút nebude sídliť v Bratislave, ktorá kandidovala spolu s Viedňou. Rozhodne sa tak medzi poľským Vratislavom a horúcejším kandidátom, Budapešťou. Rozpočet inštitútu, ktorý má zlepšiť pozíciu EÚ vo vede a výskume, bude do roku 2013 napĺňať 308 miliónov eur.
.mh

Indiáni
V Brazílii objavili jeden z posledných indiánskych kmeňov, ktoré žijú bez kontaktu s civilizáciou. Organizácia Survival International nafotila šiestich „silných a zdravých bojovníkov“ v džungli, kde ich vraj ohrozuje ilegálny výrub lesa. V Brazílii žije údajne sto takýchto kmeňov. Vláda zaisťuje, aby sa k nim nikto nedostal, keďže v dôsledku nákaz by  hrozilo ich vymretie.
.mh

Neústava
Barmskí občania sa poslušne – nič iné im nezostávalo – zúčastnili na referende a v ňom väčšinou odsúhlasili novú ústavu. Hlasovanie nebolo slobodné, no tamojšej vojenskej junte je to jedno: nová ústava zaručuje štvrtinu parlamentných kresiel armáde, prezidentovi umožňuje odovzdať moc ozbrojeným silám a vylučuje z verejných funkcií opozičnú líderku Aun San Su Ťij.
.mg

Koniec al-Káidy?
V Iraku a v Saudskej Arábii je al-Káida už takmer porazená, všade inde je v defenzíve – aj na hranici medzi Afganistanom a Pakistanom. Vyhlásil to pre denník Washington Post šéf americkej tajnej služby CIA. Šéf teroristickej siete Usáma bin Ládin sa síce skrýva, no podľa Haydena stráca podporu uprostred „rastúcej antipatie voči džihádizmu“.
.mg

Labour Down
Agentúra YouGov robí prieskumy nielen o obľúbenosti Američanov, ale aj o neobľúbenosti britskej ľavice. V máji by podľa nej bolo len 23 percent Britov volilo Labouristickú stranu –ak by sa konali parlamentné voľby. Labouristi utŕžili šok už pri nízkom zisku v „komunálkach“, a teraz ich preferencie ďalej klesajú na stále nové historické minimá. Asi im nepomôže ani zverejnenie správy, že Gordon Brown pravidelne voláva svojim voličom...
.mg



Cipi Livni
Ministerka zahraničných vecí Izraela sa minulý týždeň vyjadrila, že asi budú predčasné voľby a jej strana Kadima by sa na ne mala pripraviť. Premiér Ehud Olmert, ktorý po korupčnom škandále stráca podporu, bude asi musieť uvažovať o odstúpení.

Kim Čong-il
Chýry, že vodca Severnej Kórey sa porúčal na večnosť, sa objavujú pravidelne. Tentoraz jeden taký uverejnil kórejský internetový denník NewsHankuk.com – podľa neho zabili Kima pri atentáte. Dementi prišlo z juhokórejského ministerstva pre vzťahy s KĽDR.

Strýčko Sam
Kreslenej tvári Ameriky možno tento týždeň pričarbať diabolské rožky. Väčšina občanov Británie, Francúzska, Nemecka, Talianska a Ruska si totiž podľa prieskumu agentúry YouGov myslí, že USA sú „silou zla“. Na záchranu v druhej svetovej už asi zabudli...
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite