Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Udalosti .doma

.časopis .udalosti

Súboj o piliere

Na rozhodnutie o tom, či do druhého dôchodkového piliera vstúpiť, alebo z neho vystúpiť, zostáva už len jeden mesiac, potom už budú mať na výber iba mladí, ktorí práve vstupujú na trh práce. Čas sa kráti a kampane za či proti sa začínajú množiť.
Začalo sa to „informačným“ letákom ministerstva práce, ktorý podľa ekonómov, opozície i dôchodkových správcov obsahuje nepravdivé údaje, ktorých cieľom je vyzdvihnúť výhodnosť prvého priebežného piliera. Hoci odborná verejnosť je v zhode, že ministerstvo urobilo v modelových výpočtoch hrubú chybu, ministerka Viera Tomanová oznámila, že leták nestiahne.
Mladí liberáli sa ozvali na obranu 2. piliera – podľa ich názoru 1. pilier pripomína pyramídovú hru a ľudia by sa nemali podľahnúť ilúzii, že štát im v budúcnosti zabezpečí slušný dôchodok.
Mladí sociálni demokrati len niekoľko dní po podpise zmluvy so stranou Smer rozbehli bilbordovú kampaň: na pútačoch je otvorený kanál, na poklope nápis „II. pilier DSS“ a heslo „Ráčte vstúpiť do druhého dôchodkového piliera“. Ficova mlaď údajne kampaň spustila len preto, „aby mladí ľudia uvažovali, pýtali sa, informovali predtým, než sa rozhodnú do druhého piliera vstúpiť alebo z neho vystúpiť“.
Asociácia Dôchodkových správcovských spoločností rozbehla vysvetľovaciu kampaň „Jeden pilier nestačí“, ktorou sa snaží vysvetľovať rozdiely medzi priebežným a sporivým pilierom, zdôrazňujúc výhody 2. piliera a budúce problémy priebežného systému.
Najväčšia DSS na slovenskom trhu, spoločnosť AXA, zasa na konci minulého týždňa rozoslala svojim sporiteľom informačnú brožúru, v ktorej na základe údajov a prognóz Infostatu o demografickom vývoji na Slovensku do roku 2050 vysvetľuje, prečo je síce dnes  prvý priebežný pilier udržateľný, ale v budúcnosti taký nebude a ak sa dramaticky nezvýšia odvody, nebude možné udržať súčasnú úroveň dôchodkov z 1. piliera.
Na konci mája bol pomer tých, ktorí z 2. piliera vystúpili, voči tým, ktorí sa doň naopak rozhodli dodatočne vstúpiť, 40 700 ku 10 700 ľudí. Sociálna poisťovňa tak od začiatku roka získala približne 30-tisíc z vyše 1,5 milióna sporiacich „duší“, čo vzhľadom na agresívnu rétoriku vládnych odporcov 2. piliera naznačuje prekvapivú rozvážnosť sporiteľov. Zmieri sa táto vláda s tým, že ľudia majú o dôchodkoch inú predstavu ako ona a nechá už 2. pilier tak? Ťažko uveriť.
.rži

Podnet na prokuratúru
Takmer 19 rokov od pádu komunizmu doručil Ústav pamäti národa na generálnu prokuratúru podnet za zabíjanie na hraniciach. Prípady 42 ľudí, zabitých pri pokuse o prechod hranice s Rakúskom v rokoch 1948 a 1989 spolu s menami ľudí, ktorí za to nesú zodpovednosť, zverejnil ÚPN aj na svojej internetovej stránke. „Chceme poznať odpoveď orgánov činných v trestnom konaní na tieto skutky,“ povedal zástupca ústavu Ľubomír Morbacher.
.jm, sita

Amnesty o Hedvige
Medzinárodná organizácia Amnesty International zaradila do svojej správy o porušeniach ľudských práv na Slovensku aj prípad napadnutej študentky maďarskej národnosti Hedvigy Malinovej. Tá momentálne čelí obvineniu z krivej výpovede. „Nie prvý raz sa Amnesty mýli,“ reagoval na správu organizácie minister vnútra Robert Kaliňák.
.jm

Eurokandidátky
Hoci voľby do Európskeho parlamentu budú až na budúci rok, v stranách sa už rozbehol zápas o predné miesta na kandidátkach. Podľa denníka Pravda sa v SDKÚ o prvé miesto uchádzajú Peter Šťastný a Eduard Kukan a v KDH zase Martin Fronc a Anna Záborská. Istotu jednotky už vraj má Boris Zala zo Smeru a kandidatúru podľa Pravdy nevylučuje ani predseda SNS Ján Slota.
.jm

Súd za pol miliardy
Ministerstvo vnútra musí zaplatiť britskej spoločnosti Dortex pol miliardy korún, lebo s ňou prehralo súdny spor týkajúci sa financovania Záchranného systému Slovakia v rokoch 1999 až 2001. Dortex odkúpil pohľadávku od Jozefa Studeniča. Jeho firme prisľúbil vtedajší minister Krajči financovanie Záchranného systému Slovakia do budúcna. Minister Pittner ju odmietol platiť, lebo záväzok nepovažoval za relevantný.
.eč

Trojka STV
STV dostane od ministerstva kultúry skoro 91 miliónov korún, aby mohla začať vysielať športová Trojka STV. Vysielať sa začne 8. augusta. V prvom štádiu bude Trojka vysielať 700 hodín, a malo by ísť o výlučne slovenský šport. Postupne má počet odvysielaných hodín narastať. Otázne je, koľkí platitelia koncesií a daní sú aj divákmi verejnoprávnej televízie.
.



Roman Červenka
Údajný bankový lupič, ktorý v januári polícii utiekol cez záchodové okno v bratislavskej nemocnici na Kramároch, tentoraz policajtom, ktorí ho prenasledovali po dopravnej nehode, už neunikol.

Peter Lipa
Slovenský Mr. Jazz mal 30. mája 65 rokov. Spieva blues aj Lasicu, organizuje jesenné aj jarné „džezáky“, stále v plnej sile. To preto, lebo džezmeni sú, na rozdiel od popových hviezdičiek, podobní archívnemu vínu. Nestarnú, ale dozrievajú.

Ján Počiatek
Minister financií si zahrá v obľúbenom televíznom seriáli Ordinácia v ružovej záhrade, kde sa predvedie na motorke a krátko pohovorí o eure. Žeby sa fotogenický minister chystal na novú kariéru?
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite