Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hrdinom aj bez víťazstva

.andrej Schram .časopis .šport

Tour de France je ako udeľovanie filmových Oscarov v Holywoode. Každý zo svetových cyklistov tu chce niečo dokázať, pretože verí, že práve tieto preteky mu zmenia kariéru. Stačí jedno víťazstvo, jeden deň v žltom drese, jeden veľký únik.

Dvesto cyklistov má v hlave tú istú myšlienku a každý ide na sto percent. Tour je výnimočná tým, koľko rôznych možností na úspech ponúka. Peter Sagan je expertom na jednu z týchto možností a patrí k tým cyklistom, ktorí vedia, ako chutí úspech na takýchto veľkých pretekoch. Tri roky po sebe ovládol bodovaciu súťaž, v ktorej šprintéri bojujú o zelený dres.

Tento rok je však iný. V predchádzajúcich ročníkoch bol jasným lídrom svojho tímu. Mohol sa preto koncentrovať len na svoje výsledky a nebol zaťažený tímovou stratégiou. Osem kolegov mu v priebehu etáp pomáhalo, on mohol šetriť silami. Hlavným cieľom bol Sagan a jeho výsledky.

V prospech dvadsaťpäťročného Žilinčana hovoril v minulosti aj systém, podľa ktorého sa udeľovali body. Vlani už v poslednom týždni iba kontroloval svoju pozíciu. Druhý v poradí mal až o tretinu menej bodov, Saganov náskok bol 149 bodov. Nič z toho tento rok neplatí.


.vrátiť do hry šprintérov


„Nie je možné, aby Sagan vyhrával s takým obrovským rozdielom,“ hovoril riaditeľ Tour Christian Prudhomme po vlaňajšom ročníku. „Sagan nevyhral žiadnu etapu, Marcel Kittel až štyri. No rozdiel medzi nimi je priveľký. Musíme sa na to bližšie pozrieť.“

A ľudia z vedenia Tour sa na to naozaj veľmi dôkladne pozreli.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite