Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

TELETIPY 02. 6. 2008 – 08. 06. 2008

.časopis .film

.teletipy .filmy:

Prázdniny pána Hulota (komédia, Francúzsko, 1953)
ČT2, Pondelok, 00:25
Kaskáda gagov, drobných postrehov a komických situácií, rozvrstvená do niekoľkých plánov,  sa odohráva v prázdninovom prostredí francúzskeho prímorského mestečka. Kaleidoskop ľudí, ktorí sa prišli rekreovať k Atlantiku, je zložený zo zástupcov rôznych európskych národov. Napriek tomu, že všetci opúšťajú svoje každodenné stereotypy, ani zďaleka neodhadzujú svoj charakter a zažité spôsoby správania. Angličanky neprestanú hrať tenis, Francúzka si ustavične dáva pozor na svoje oblečenie a nemecká povaha vystupuje na povrch v najobyčajnejších situáciách. Aj v tomto filme môžeme obdivovať Jacquesa Tatiho ako neúnavného pozorovateľa všetkého ľudského.

Good Bye Lenin! (komédia/dráma, SRN, 2003)
ČT2,Utorok, 20:30
V roku 1989 upadne nadšená socialistická pani Kernerová do kómy, keď uvidí svojho syna, ako sa účastní protištátnej demonštrácie. V kóme zotrváva celých osem mesiacov a prespí tak pád Berlínskeho múra, zjednotenie Nemecka aj konečné víťazstvo kapitalizmu. Po jej precitnutí je všetko na jej synovi, aby podľa odporúčania lekárov zabránil šoku, ktorý by sa jej mohol stať osudným. Alex začína v panelákovom byte rozohrávať veľkolepú mystifikáciu. Nič netušiaca pani Kernerová, pripútaná na domáce lôžko, si tak ďalej užíva socializmu. Originálnym a humorným spôsobom sa k nedávnej histórii východného Nemecka vrátil režisér Wolfgang Becker.

Ja milujem, ty miluješ (dráma, Československo, 1980)
ČT2, Streda, 20:30
Starý mládenec Pišta pracuje ako prepravca v železničnom poštovom vagóne. S pomocou alkoholu premáha hendikep malej postavy a nepekného vzhľadu. Prijal by akúkoľvek ženu, ale skutočne sa mu páči iba vädnúca Viera z prekládky. Lenže tej sa páči Pištov kolega, „sveták“ Vinco. Pišta preto nemá nič a nikoho, len starú senilnú matku, ktorá ho niekedy nespoznáva. No neostane to tak navždy... Režisér Dušan Hanák pozoruje ľudské osudy v oblastiach, kam sa iní filmári príliš nevydávajú. A tak je logické, že film sa po absurdnom ideologickom zákaze dostal do kín až v roku 1989 a vzápätí si odniesol Strieborného medveďa za réžiu na Berlinale.

21 gramov (dráma, USA, 2003)
ČT2, Štvrtok, 23:25
Smrteľne chorý univerzitný profesor matematiky Paul Rivers čaká na transplantáciu srdca, zatiaľ čo jeho manželka Mary sa snaží vďaka umelému oplodneniu počať jeho vlastné dieťa a zachrániť tak ich partnerský vzťah. Cristina Pecková je dobrou manželkou a milujúcou matkou dvoch dcér, jej rodina vyžaruje nádej a radosť. Na omnoho nižšej sociálnej úrovni sa nachádza bývalý trestanec Jack Jordan, ktorý rieši problémy s obrátením sa na vieru. Tragická nehoda však zariadi, že sa osudy týchto ľudí z odlišných prostredí spoja a navzájom prepletú... Druhý celovečerný film mexického režiséra Alejandra Gonzáleza Ińárritua je vystavaný z mozaiky ľudských osudov.

Lovely Rita (dráma, Rakúsko, 2001)
Dvojka, Piatok, 22:10
Dospievajúca Rita, už nie dieťa a ešte nie žena, žije so svojimi ortodoxne katolíckymi rodičmi na predmestí Viedne. Spolužiaci Ritu nemajú radi, ona je drzá k učiteľom a rozumie si iba so starším spolužiakom. Akoby natruc chce prísť o panenstvo so spolužiakom, no keď to nevyjde, snaží sa zaujať pozornosť vodiča autobusu. To však vedie len k prehĺbeniu jej osamelosti. Vtedy sa Rita podujme na nečakaný krok... Trpký príbeh o osamelosti, ľahostajnosti a tragických dôsledkoch dogmatickej výchovy mládeže. Debut rakúskej režisérky Jessicy Hausner získal na festivale Viennale Zvláštne uznanie poroty FIPRESCI a cenu Vienna Film.

Výkupné (triler, USA, 1996 )
Markíza, Sobota, 20:00
Multimilionár Tom Mullen žije s manželkou a 12-ročným synom v luxusnom byte v New Yorku. Pri dobročinnej akcii zmizne jeho syn bez stopy. Neblahé tušenie rodičov sa čoskoro potvrdí: Sean bol unesený a zločinci od Toma žiadajú výkupné 2 milióny dolárov. Špecialisti z FBI sa pri odovzdávaní peňazí dopustia osudovej chyby – chalpec sa tak ocitá na prahu smrti. Tom Mullen preto úplne zmení taktiku. V priamom televíznom prenose oznámi šéfovi únoscov, že z peňazí nedostane ani cent, pretože už nie sú výkupným, ale odmenou za jeho hlavu. Ako sa zachová únosca? Druhé kolo boja o život Tomovho syna sa začína... Film Rona Howarda.

Bugsy (krimidráma, USA, 1991)
Markíza, Nedeľa, 01:35
Štyridsiate roky – gangster Benjamin Siegel, prezývaný Bugsy, je vyslaný na západné pobrežie USA, aby prevzal tamojšiu organizáciu obchodných záujmov mafie. Obratom ruky si zabezpečí honosný dom v Beverly Hills a prepychový automobil. Presvedčiť miestne podsvetie, aby  pre neho pracovalo, je jednoduchšie, ako očakával. Má dostatok času, aby sa mohol venovať hollywoodskemu spoločenskému životu. Zamiluje sa do herečky Virginie Hillovej, ktorá sa netají svojimi úspechmi u mužov. Náhle poblúznenie a utrácanie peňazí znepokojuje jeho bosov – začína im byť nepohodlný... Vynikajúca dráma od režiséra Barryho Levinsona.

.tip .týždňa
Trvalé prázdniny (dráma, USA, 1980)
Dvojka, Utorok, 22:00
Osamelý a nezamestnaný mladík Allie sa dennodenne túla ošarpanými ulicami. Permanentne prázdninuje a užíva si život – má rád džez, je akýmsi opusteným beatnikom, pre ktorého sa cesta stala životným údelom a cieľom. Stretáva ľudí, ktorí sú miestnosťami, v ktorých trávi čas. Keď ich prebáda, cestuje ďalej. Neváha vypočuť volanie cesty aj spoza Atlantiku. Americký nezávislý režisér Jim Jarmusch vo svojom debute na malej ploche a takmer bez príbehu zachytáva atmosféru života na periférii veľkomesta aj spoločnosti. Cez snové videnie mladíka zobrazuje prázdnotu organizovaného poriadku a zaľudnenú prázdnotu veľkomesta.

.teletipy  .dokumenty:

História futbalu: Juhoamerické futbalové veľmoci
Dvojka, Pondelok, 20:00
Keď sa povie "juhoamerický futbal", väčšine ľudí napadne Pelé a Brazília. Ak sa však spýtate Juhoameričana na skutočnú futbalovú veľmoc na ich kontinente, väčšina z nich ukáže na juh od Brazílie, na široké ústie rieky La Plata. Na severnom brehu leží Uruguaj a jeho hlavné mesto Montevideo. Uruguaj vyhral 4 tituly majstra sveta a 14 titulov majstra Južnej Ameriky. Na opačnom brehu je Argentína a jej hlavné mesto Buenos Aires. Argentína vyhrala dva turnaje majstrovstiev sveta a rekordný počet majstrovstiev Južnej Ameriky – 15. Keď to porovnáme so šiestimi brazílskymi titulmi, pochopíme nadvládu regiónu okolo rieky La Plata.

Posvätné hory sveta: Posvätné výšiny Ameriky
Dvojka, Utorok, 18:55
Mnohé pôvodné kmene, ktoré žili na úpätí nedostupných hôr Severnej a Južnej Ameriky pred desaťtisíc rokmi, verili v posvätnosť týchto vrchov. Štíty od chladnej Aljašky cez ostré hrebene Skalnatých vrchov a kužeľovité mexické vulkány až po najvzdialenejší koniec horského hrebeňa Ánd zohrávali dôležitú úlohu v živote prvých obyvateľov Ameriky. Zdá sa však, že po príchode  posledných dobyvateľov stratili svoju posvätnosť – podobne, ako vo väčšine ostatných častí sveta. Z pôvodných amerických náboženstiev sa toho zachovalo len málo. Vieme však, že predkolumbovské civilizácie boli mimoriadne rozvinuté a veľmi nábožensky založené.

Moderná architektúra na Slovensku
Dvojka, Streda, 20:00
Dokumentárny film režiséra Ladislava Kaboša zachytáva premeny modernej architektúry Slovenska v priebehu pohnutých desaťročí 20. storočia. Približuje 16 najvýznamnejších diel od vzniku ČSR až po súčasnosť, pričom reflektuje aj významné historické momenty zrodu moderného Slovenska. Film obsahuje vzácne dobové zábery objektov v historických súvislostiach. Film je unikátny i tým, že ide o prvý dokumentárny film na Slovensku, ktorý je kompletne nakrútený a dokončený technológiou HDTV. Film znamenal pre Slovenskú televíziu a všetkých zúčastnených tvorcov a členov štábu ojedinelú výzvu, ktorej sa chopili s maximálnou starostlivosťou a tvorivou invenciou...

Vietor
Dvojka, Štvrtok, 14:25
Koncom roku 2004 zasiahla Vysoké Tatry kalamita. Silná veterná smršť zrovnala so zemou desiatky hektárov lesa. Za niekoľko hodín sa ich podoba  diametrálne zmenila. Odvtedy sa nakrútilo množstvo materiálu o tom, aké následky to bude mať na ekológiu kraja, no máloktorá relácia hovorila o ľuďoch, ktorí tam tú osudnú noc boli. Preto  tvorcovia tohto dokumentu  navštívili niektorých obyvateľov Tatier, aby sa dozvedeli, ako ich táto udalosť poznamenala. Prostredníctvom fotografií Roberta Kočana mapuje snímka osudy tatranských obyvateľov práve v tomto období.

Línie, tvary, farby: Maliarske plochy
Dvojka, Piatok, 19:00
Opátstvo Saint-Savin-sur-Gartempe má najväčšiu zbierku románskych fresiek vo Francúzsku. V kostoloch maľby slúžili ako dekorácia, dekoratívne piliere a ozdobné rámy. Tieto románske práce sú fresky: maľby sú robené zriedenými minerálnymi pigmentmi na chladnú a vlhkú omietku. Základný náter omietky je dosť nerovný cement z haseného vápna a piesku. Piesok je takmer nepreosiaty. Dôkladné preskúmanie odhalí štrk a dokonca aj nejaké skalky. Vápno je vyrábané upravovaním vápenca s vysokým obsahom kalcia. Vápenec je okysličovaný v peci vykurovanej drevom – stadiaľ prítomnosť dreveného uhlia v omietke – potom je zmiešaný s vodou, a tak sa vyrába hasené vápno.

Picassove dni (1/2)
Dvojka, Sobota, 06:50
Pablo Picasso sa narodil v Malage, v južnom Španielsku, v roku 1881. Ako sedemročný neustále skicoval. Kreslil býčie zápasy. Kreslil holuby, nakreslil ich množstvo – … stovky, možno tisícky... Keď mal Picasso 14 rokov, jeho otec sa stal profesorom na Škole výtvarného umenia v Barcelone. Mladému Picassovi sa začalo dariť, vyhrával rôzne ceny. Kariéra v akadémii umenia mu ležala pri nohách, on však o také niečo nemal záujem. Presunul sa do svojho prvého ateliéru. Ocitol sa v Barcelone, v najkultivovanejšom španielskom meste. Bolo tam množstvo divadiel, kaviarní, nevestincov a Picasso to všetko kreslil. Ako šestnásťročný bol pripravený na svoje prvé majstrovské dielo.

Zabudnuté hlasy: Príbehy ohrozených kultúr
Jednotka, Nedeľa, 11:00
Laos je malá čarovná krajina. Žije v nej toľko národov a kmeňov, koľko je farieb, ktoré skrášľujú jej život. Prekvitajú v nej najrozmanitejšie kultúry, tradície a etnické skupiny, ktoré sa prelínajú, stretávajú a miešajú. Na prvý pohľad sa zdá, že rozdiely medzi národmi sú tu spolu s farbistými vláknami votkané do úžasnej tapisérie, plnej harmónie. Podľa Laosanov boli na počiatku tri mýtické postavy – Malý lev, a dvojica Puňu a Ňaňu – prvý muž a prvá žena. Francúzsky dokumentárny seriál mapuje domorodé kmene, ktoré si doteraz zachovali svoj pôvodný spôsob života napriek tlaku civilizácie.

.tip .týždňa
Radosť zo života: Ján Melkovič
Jednotka, Štvrtok, 21:40
Hudobný skladateľ, herec, hráč na klavíri a flaute a pedagóg Ján Melkovič sa narodil v Starej Ľubovni 24. apríla 1939. Študoval v Spišskej Novej Vsi, v Poprade a na bratislavskom Konzervatóriu. Je autorom hudby mnohých televíznych hier, krátkych i celovečerných filmov. Dominantnou zložkou tvorby Jána Melkoviča je jeho dlhoročná, tvorivá, systematická spolupráca so Stanislavom Štepkom a Radošinským naivným divadlom. Práve v tvorivom prostredí divadla Ján Melkovič naplno rozvinul svoj hudobný talent a svoj originálny, nezameniteľný skladateľský rukopis. Rekonštrukčný dokument nakrútil režisér Juraj Štepka.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite