Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti doma

.časopis .udalosti

Školská reforma odklepnutáKoalícia prevzala absolútnu zodpovednosť za celú školskú reformu. Minulý týždeň ju v

Školská reforma odklepnutá
Koalícia prevzala absolútnu zodpovednosť za celú školskú reformu. Minulý týždeň ju v parlamente odhlasovali iba zástupcovia koalície, ktorí nepripustili ani jedinú pripomienku opozície. Proti návrhu školského zákona hlasovali aj všetci poslanci SMK. Neprešla ani zásadná požiadavka, aby sa účinnosť školskej reformy odložila o rok. Za ročný odklad sa verejne vyslovila aj Katolícka cirkev.
Školy majú teda tri mesiace na to, aby pripravili vlastný školský vzdelávací program pre prvý a piaty ročník na základných školách a pre prvé ročníky stredných škôl. Krátkosť času na prípravu má školám uľahčiť vzorový školský program, ktorý ponúkne ministerstvo. Možno predpokladať, že väčšina škôl po ňom siahne a možno aj ostane. Napokon v situácii, keď ministerstvo školstva schvaľuje učebnice a keď niet pre ne alternatívy, je to asi najjednoduchšia cesta. Minulý týždeň sa absurdnosť s centralizovaným schvaľovaním učebníc ukázala pri šlabikároch, kde sa doteraz používali tri schválené učebnice. Ministerstvo prikázalo školám učiť už iba z jednej, ktorú vybralo ono – a ako sa ukázalo, išlo o učebnicu v školách používanú najmenej. Aj takto sa začína školská reforma...
Iste, nový zákon má aj prínosy – tvoriví učitelia a silné školské kolektívy, ktoré sa na reformu pripravovali dlhšie, ponúknutú šancu využijú a  ponúknu aj skutočne zreformované vyučovanie. Takých škôl zrejme nebude veľa. Užitočným nápadom je aj zníženie počtu detí v triedach a povinné učenie cudzieho jazyka už od tretej triedy. Realizácia však môže byť problematická – niektoré školy majú problém s priestormi a nevyriešia ho pravdepodobne ani do troch rokov. Chronickým problémom je nedostatok učiteľov jazykov, ktorý sa rieši obvykle nekvalifikovanými silami. Malé obce v menej atraktívnych lokalitách budú mať vážny a takmer neriešiteľný problém. Bude zaujímavé sledovať, ako tieto ťažkosti školy zvládnu a s akými pomocnými riešeniami príde ministerstvo školstva.
Kľúčová otázka celej reformy je však iná: je to naozaj reforma? Ján Mikolaj tvrdí, že učitelia konečne dostávajú priestor na vlastnú realizáciu a je už na nich, ako svoju šancu využijú. Tá šanca je však pomerne malá a vďaka silným centralizačným mechanizmom (učebnice, rozsiahly štátny vzdelávací program) nie ani veľmi motivačná. Žiaľ.
.eč

Falošné podpisy
Predseda SNS Ján Slota si to vie zariadiť. Podľa zistení denníka SME ho do parlamentnej prezenčnej listiny podpisuje jeho kolega Rafael Rafaj. Keď informácie vyplávali na povrch, polícia najskôr ústami šéfa Úradu boja proti korupcii zareagovala, že sa prípadným falšovaním bude zaoberať. O pár hodín však už hovorca polície vyhlásil, že na to po analýze nevidia dôvod. 
.jm

Odložte odstávku
Robert Fico chce, aby nám Európska komisia pomohla riešiť hroziaci energetický deficit. Mala by súhlasiť s posunutím termínu odstavenia 2. bloku elektrárne v Jaslovských Bohuniciach. „Máme byť odkázaní na dovoz 20. percent energie a súčasne odkladáte posudok, ktorý ma umožniť dostavbu 3. a 4. bloku v Mochovciach. Ak nechcete dostavbu, tak nám ponúknite iné riešenie,“ povedal Fico na adresu únie. 
.jm

Proti obciam
Koaliční poslanci nemajú radi len ľud, ale aj developerov. Dokázali to prijatím zmeny v stavebnom zákone. Ak sa napríklad obec rozhodne zmeniť využitie lokality z priemyselnej na rekreačnú a zmení územný plán, investor, ktorý predtým požiadal o schválenie továrne, nemusí zmenu akceptovať a môže sa držať pôvodného územného plánu. Podľa opozície je novela šitá na mieru niektorým investorom.
.tg

Opäť Veriteľ
Správa o činnosti spoločnosti Veriteľ nepriniesla nijaké škandalózne odhalenia, hoci to zjavne bolo jej cieľom. Súčasné ministerstvo financií dokonca v správe konštatuje, že myšlienka oddlžovania zdravotníctva prostredníctvom Veriteľa bola „v zásade dobrá“ a za neštandardnú označuje likvidáciu Veriteľa (prebehla vraj rýchlo) a spôsob úschovy písomností. Aj preto vraj ministerstvo „nedokáže potvrdiť ani vylúčiť neefektívne využívanie verejných zdrojov či prípadnú korupci.“
.rži

Šoumen Ballmer
Šéf najväčšej softvérovej firmy sveta Microsoft na svojom turné po strednej Európe nezostal nič dlžný svojej povesti šoumena. V Bratislave asi stovke podnikateľov, politikov a žurnalistov Steve Ballmer vysvetľoval, že budúce desaťročie bude pre rozvoj informačných technológií ešte dôležitejšie ako minulé. Viac ako jeho vízie však zaujal jeho vskutku strhujúci a zábavný prejav.
.rži



Pavol Paška
Šéf parlamentu sa stal smutným hrdinom týždňa. Napriek vážnym podozreniam z falšovania podpisov sa rozhodol, že voči poslancom Slotovi a Rafajovi žiadnu zodpovednosť nevyvodí. Slota mu vraj potvrdil, že jeho podpis je pravý, a tak mu neostávalo nič iné, len mu veriť.

Ľuboš Micheľ
Slovenský rozhodca rozhodoval minulý týždeň prestížne finále Ligy majstrov medzi Chelsea Londýn a Manchestrom United. Manchester zvíťazil na pokutové kopy a Micheľ pískal dobre. Aj podľa analýzy agentúry Reuters sa nedopustil žiadnych väčších chýb.

Jozef Hlinický
Riaditeľ STV Štefan Nižňanský si za poradcu vybral Jaroslava Hlinického. V čase, keď Nižňanský moderoval komunistické Televízne noviny, bol Hlinický riaditeľom televízie v Bratislave a členom Ústredného výboru komunistickej strany. Česi by povedali: „To je hlína!“
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite