Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rok po Harabinovi

.jozef Majchrák .časopis .politika

Odvtedy, ako Štefan Harabin skončil na poste predsedu Najvyššieho súdu, uplynul približne rok. Ako sa zmenili pomery v tejto inštitúcii a prečo o Harabinovi stále počuť?

To, že po príchode Daniely Švecovej na čelo Najvyššieho súdu sa zásadne zmenila atmosféra, priznávajú aj tí najkritickejší sudcovia. Časy, keď sa viacerí z nich museli za kritiku pomerov v justícii a na Najvyššom súde obávať odvety zo strany všemocného predsedu, zdá sa, skončili. Na súde dnes vládne oveľa lepšia atmosféra, rozvrh práce a iné dôležité pracovné záležitosti sa konzultujú, sudcovia majú väčší priestor na špecializáciu a napravili sa aj niektoré najväčšie nespravodlivosti z Harabinovej éry.

Vášnivý Harabinov oponent a dlhoročný trestný sudca Peter Paluda sa vrátil späť do trestného kolégia, z ktorého bol v roku 2010 proti svojej vôli preradený do správneho kolégia. Ďalšia Harabinova kritička sudkyňa Elena Berthotyová sa stala predsedníčkou senátu, takisto ako ďalší voči Hrabinovi kriticky naladený sudca Ivan Machyniak. Nová predsedníčka sa tiež snaží komunikovať so všetkými názorovými skupinami, ktoré sa na Najvyššom súde sformovali počas Harabinovho šéfovania a stále existujú.

Teda s bývalými Harabinovými podporovateľmi, jeho oponentmi a takzvanou mlčiacou väčšinou – sudcami, ktorí sa v čase zápasov na Najvyššom súde otvorene nehlásili ani k jednej strane. Lepšia atmosféra, náprava najväčších krívd, ako aj únava z rokov ťažkých sporov sú zrejme tými najvýznamnejšími dôvodmi, prečo dnes Najvyšší súd zvonku pôsobí takmer ako idylická inštitúcia a prečo jeho nová šéfka nečelí žiadnej verejnej kritike.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite