Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Európsky sen v rukách Grékov

.marína Gálisová .časopis .téma

Máme za sebou divoký týždeň, keď z Atén do Bruselu a naspäť lietali obvinenia ako strelivo. Je Grécko obeťou zjednotenej Európy? Alebo je ona rukojemníčkou Grécka? Kto koho drží pod krkom?

v antickom mýte o Európe uniesol dievčinu tohto mena najvyšší z olympských bohov Zeus. „Porodila mu troch synov,“ znie politicky korektná verzia tohto znásilnenia, ktoré sa po únose odohralo na Kréte. Dnes akoby sme boli svedkami sporu už dospelej Európy so stále rovnako roztopašným Diom, ktorého život na vysokej nohe (olympskej hore) vybavil nárokovou mentalitou. Ak si však Európa myslí, že má oveľa silnejšiu vyjednávaciu pozíciu voči Diovi, ako kedysi jej mýtická zakladateľka, tak sa mýli. Európska perspektíva je opäť v rukách Grékov. Napriek tomu, že Grécko je takmer na dne.

.viac z nás nevyžmýkate

Grécko celkovo dlží 320 miliárd eur. Jeho HDP bol v roku 2014 len necelých 213 miliárd eur. Jeho veriteľmi sú: Medzinárodný menový fond, Európska centrálna banka, Európsky nástroj finančnej stability – takzvaný euroval – a potom osobitne ako subjekty jednotlivé štáty eurozóny (z nich najviac dlhuje Grécko Nemecku). Samozrejme, aj euroval financujú štáty eurozóny.

Grécka vláda sa pod taktovkou ľavicovo-populistickej strany Syriza usiluje zmäkčiť potrebné reformy – jednak preto, že Syriza vyhrala voľby ako hlas odporu voči reformám, a jednak preto, že sama z neprehľadného štátneho aparátu, kde sa peniaze ľahko sypú do čiernych dier, profituje. Nečudo, že Gréci svoj dlh nie sú schopní splácať ani po čiastkach, ktoré už boli mnohokrát krvopotne vyrokované. K tridsiatemu júnu nesplatilo Grécko sumu 1,6 miliardy eur, ktorú malo odviesť Medzinárodnému menovému fondu. Najbližšie má do 20. júla zaplatiť 3,5 miliardy eur Európskej centrálnej banke. Ani s touto splátkou to nevyzerá nádejne.

Grécko nepreviedlo do MMF sumu splatnú 30. júna a nastal poplach. Podľa pravidiel MMF sa tak grécky štát ocitol v platobnej neschopnosti. Bolo to prvý raz za existencie MMF, čo sa toto prihodilo nejakej vyspelej ekonomike. Možnosť grexitu sa zreálnila. Peter Spiegel z Financial Times sa na Twitteri vyjadril, že 20. júl, keď má Grécko splatiť stanovenú sumu ECB, sa pravdepodobne stane dňom, keď Grécko opustí euro.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite