Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Za Ladislavom Chudíkom

.roman Polák .časopis .nekrológ

Vo veku 91 rokov zomrel divadelný a filmový herec Ladislav Chudík (27. máj 1924 – 29. jún 2015). Na divadelnom javisku stál neuveriteľných 70 rokov.

Friedrich Dürrenmatt, švajčiarsky dramatik a prozaik, písal v jednej svojej eseji o pravdepodobnosti náhody. Áno, nevieme nájsť algoritmus pravdepodobnosti náhody, a to je dobre, lebo nás vždy prekvapí svojou jedinečnosťou, keď sa objaví v osude konkrétneho živého človeka.
Takou náhodou bolo, že sa na súťaži ochotníckeho divadla v Kremnici roku 1943 vyskytol dramaturg ND Ján Sedlák a zaujal ho gymnazista Ladislav Chudík, ktorý hral v hre Zostaň s nami, Pane! Nielenže ho zaujal, ale mu aj odporučil študovať herectvo. A už o rok sa stáva Ladislav Chudík elévom Národného divadla...
Dnes sa pozeráme na tých sedemdesiat rokov na javisku majstra Chudíka s obdivom a úctou. A nielen na javisku, patril k tej strhujúcej hereckej generácii, ktorá po tej zakladateľskej rozvíjala nielen profesionálne slovenské divadlo, ale aj slovenský film, televíziu, rozhlas, slovenský dabing. Veď pred nimi tu boli len čriepky a po nich... Martin Gregor, František Zvarík, František Dibarbora, Jozef Króner, Mikuláš Huba, Július Pántik, Ctibor Filčík, Gustáv Valach, Mária Kráľovičová, Zdena Grúberová, Mária Prechovská a mohol by som pokračovať ďalej.
To, čo táto povojnová generácia vytvorila, je monumentálne. Stvorila a pretvorila slovenskú divadelnú, televíznu, filmovú a rozhlasovú kultúru. Vdýchla medzi našich občanov potrebu umenia. A je iba na nás, ako sme schopní tento dar rozvíjať. Dnes sa lúčime s legendou. S profesionálom, pedagógom, umeleckým šéfom Činohry, ale predovšetkým so vzácnym človekom.
Kedysi na gymnáziu sme dostali za úlohu napísať esej o hrdinovi. Vtedy som napísal, že hrdinom je človek, ktorý zostarne a nemusí sa hanbiť za svoje zlyhania, človek, ktorý prežil život čestne. Dostal som štvorku, lebo som nepochopil tému. Ale doteraz si za tým stojím. Nemáme právo vstupovať do trinástej komnaty človeka. Ale pán Chudík je pre mňa hrdinom.
.autor je riaditeľ Činohry Slovenského národného divadla.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite