Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zodpovednosť ministra Čisláka

.marek Vagovič .ján Kuciak .časopis .kauza

Pred mesiacom sme informovali o nákupe ultrazvukov v košickej nemocnici, ktorý pripomína kauzu piešťanského CT. Podľa zistení .týždňa a združenia Via Iuris bol predražený aj prístroj, ktorý dodala firma Wega – MS žilinskej nemocnici.

Keď vlani v novembri vyšlo najavo, že nemocnica v Piešťanoch obstarala o 600-tisíc eur drahšie CT, najskôr odstúpila ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská a potom aj vtedajší predseda parlamentu Pavol Paška (obaja Smer). Postupne sa však ukazuje, že súkromné firmy zarábajú na úkor štátu aj pri nákupoch ultrazvukov. A je pritom jedno, či je za slovenské nemocnice politicky zodpovedná Zuzana Zvolenská, alebo jej nástupca v kresle ministra Viliam Čislák.

.problémová Žilina

Podľa zistení .týždňa a združenia Via Iuris sa v biznise s ultrazvukmi darí najmä spoločnosti Wega – MS. Ide o rodinnú firmu Miroslava Procházku, s ktorou spolupracuje aj jeho syn Michal. Ten je zároveň kamarátom a manažérom Michala Straku (raper Ego), ktorý hlasoval ako člen správnej rady piešťanskej nemocnice za nákup predraženého CT od firmy blízkej Pavlovi Paškovi (Medical Group). Po medializácii kauzy sa Straka členstva v správnej rade vzdal.

Spoločnosť Wega – MS dodala za posledné tri roky do slovenských nemocníc ultrazvuky za približne 1,7 milióna eur. Jej najbližší konkurent – firma Unique Medical – získala za rovnaký čas štátne zákazky len za 764-tisíc eur. Wega – MS pritom dodáva prístroje talianskej firmy Esaote, ktorá nepatrí vo svete k najvychytenejším. Navyše nejde o najlacnejšie ultrazvuky na trhu, pričom firma Wega – MS je v tendroch úspešná aj vďaka diskriminačným podmienkam. Príkladom je aj verejné obstarávanie na nákup ultrazvukov v žilinskej nemocnici, s ktorou mal minister Čislák problémy už po nástupe do funkcie. Najskôr hrozili výpoveďami lekári interného oddelenia, následne aj sestry z jednotky intenzívnej starostlivosti. Kritizovali riaditeľa nemocnice Štefana Voláka (nedostatok lôžok, množstvo nadčasov), ktorý po Čislákovej intervencii odstúpil z funkcie. K zásadnej zmene vo vedení nemocnice však nedošlo.

.jedna ponuka

Voláka totiž nahradil jeho ekonomický námestník Pavol Drugaj, ktorý dovtedy zodpovedal za verejné obstarávania. Dňa 21. apríla 2015 podpísala žilinská nemocnica – so súhlasom ministerstva zdravotníctva – zmluvy na dodávku dvoch ultrazvukov od firmy Wega – MS za 123-tisíc eur. Víťaza tendrov vybrala cez Elektronický kontraktačný systém (EKS), ktorého cieľom je zefektívniť verejné obstarávanie. Nemocnica odoslala cez EKS výzvu na súťaž v prípade oboch ultrazvukov 173 potenciálnym dodávateľom.
Viacerí však namietali voči podmienkam súťaže, ktoré považovali za diskriminačné: v jednom prípade podali 17, v druhom 14 rozporov. Namietali v nich napríklad požiadavky, aby meral ultrazvuk hrúbku cievnej steny na tisíciny milimetra, hoci odborníci to považujú za nezmysel. Alebo, aby mal prístroj minimálne tri USB porty, respektíve štyri porty pre vyšetrovacie sondy. A to aj napriek tomu, že nemocnica napokon kúpila len dve, respektíve tri sondy.
No keďže nemocnica nebrala námietky potenciálnych dodávateľov do úvahy, väčšina z nich zo súťaže vycúvala, pretože nevedela splniť niektoré zo stanovených kritérií. Zo 173 oslovených firiem tak napokon predložila ponuku len jedna: Wega – MS. Žilinská nemocnica napriek tomu tvrdí, že všetko bolo v poriadku. „Žiadne z predmetných kritérií nie je možné považovať za diskriminačné, obstarávali sme podľa zákona,“ tvrdí Ľubica Libičová zo sekretariátu riaditeľa nemocnice.

.výrazne drahšie
Pochybnosti vzbudzuje aj cena jedného z ultrazvukov (pre rádiologické oddelenie), ktorý dodala žilinskej nemocnici firma Wega – MS: 87-tisíc eur. Podľa zistení .týždňa a združenia Via Iuris totiž kúpili niektoré nemocnice rovnaký typ prístroja aj o niekoľko desiatok tisíc eur lacnejšie. V decembri 2012 zaň Špecializovaná nemocnica sv. Svorada v Nitre zaplatila 72-tisíc eur. V októbri rovnakého roku zase nemocnica v Myjave necelých 80-tisíc eur. Bolo to pritom viac ako dva roky skôr, než nakupovala nemocnica v Žiline, a teda cena prístroja by za ten čas mala podľa odborníkov klesnúť. A navyš ide o rovnakého dodávateľa, a teda reálna cena prístroja sa vôbec ukázať nemusela. Jeden z oslovených odborníkov, ktorý nechcel byť menovaný, ju odhaduje na približne 60-tisíc eur.
Na doplnenie: rovnaký typ prístroja kúpila tiež v roku 2012 aj Dolnooravská nemocnica v Dolnom Kubíne. Tá za ultrazvuk pre radiologické oddelenie zaplatila firme Wega -MS len necelých 46-tisíc eur. Išlo však len o základnú verziu prístroja, pričom ostatné nemocnice ho nakupovali vo vyššj výbave.
Žilinská nemocnica však odmieta, že kúpila predražený ultrazvuk. „V tomto segmente sa aj u typovo zhodných zariadení môže cena výrazne líšiť. Záleží najmä od softvérovej aj hardvérovej konfigurácie zariadení, ale taktiež od iných zmluvných podmienok,“ tvrdí Ľubica Libičová zo sekretariátu riaditeľa nemocnice. Minister Čislák tvrdí, že sa zaujíma, či nakupujú nemocnice ultrazvuky hospodárne. Aj preto vraj podal podnet na Generálnu prokuratúru, hoci tak urobil až po medializácii kauzy. „Relevantné odpovede na dané otázky možno získať len na základe dôkladného prešetrenia,“ odkázal cez svojho hovorcu Petra Bublu. O odstúpení z funkcie Čislák neuvažuje. „Ministerstvo zdravotníctva vydáva súhlas so začatím verejného obstarávania. Za jeho realizáciu je však zodpovedný verejný obstarávateľ,“ dodal Bubla.

.v réžii Smeru

Postup žilinskej nemocnice sa až nápadne podobá na kauzu ultrazvuky v košickej nemocnici, na ktorú sme upozornili začiatkom júna (.týždeň č. 23/2015). Aj tá totiž obstarala v roku 2013 prístroje od firmy Wega – MS za diskriminačných podmienok (meranie hrúbky cievnej steny na tisíciny milimetra, vybavenie prístroja štyrmi brzdiacimi kolieskami). Súťažné podklady si pritom vyzdvihlo až 13 firiem, ktoré poslali nemocnici 58 otázok. No keďže v žiadnom z kritérií neustúpila, Wega – MS napokon súťažila sama.
Sporná bola aj cena za štyri ultrazvuky: 375-tisíc eur bez DPH. Podľa odhadov odborníkov – aj v porovnaní s nemocnicou vo Vsetíne – mohla totiž kúpiť minimálne tri prístroje približne o 115-tisíc eur lacnejšie. Riaditeľom košickej nemocnice bol v čase nákupu ultrazvukov nominant Smeru Ladislav Rosocha. Vo výberovej komisii sedel aj synovec vtedajšieho šéfa parlamentu Pavla Pašku alebo brat poslanca Smeru Jaroslava Demiana. Okrem toho, tender organizovala firma Pro Tender, ktorú vlastní bývalý spolužiak Richarda Rašiho (Smer).
Mimochodom, spoločnosť Wega – MS vyhrala od roku 2009 minimálne 15 z 22 súťaží tak, že v nich bola napriek záujmu konkurencie sama. Do tendra Inštitútu nukleárnej a molekulárnej medicíny v Košiciach (júl 2013) sa chcelo podľa zistení .týždňa a Via Iuris zapojiť osem firiem. V prípade súťaže, ktorú vyhlásil Východoslovenský onkologický ústav v Košiciach (september 2014), dokonca prejavilo záujem až 12 firiem. Ponuku však napokon odovzdal len neskorší víťaz, spoločnosť Wega – MS.

.kartel?

Aj spomínaný inštitút či onkologický ústav v Košiciach navyše obstarávali ultrazvuky za podmienok, ktoré je možné označiť za diskriminačné. Od uchádzačov totiž vyžadovali prístroj so štyrmi brzdiacimi kolieskami, štyrmi portmi na vyšetrovacie sondy, alebo s prídavným dotykovým LCD displejom. Podobne ako v prípade košickej nemocnice, aj tender Východoslovenského onkologického ústavu organizovala firma bývalého spolužiaka Richarda Rašiho.
Podľa zistení .týždňa a Via Iuris uspela spoločnosť Wega – MS aj v dvoch zo štyroch tendrov na ultrazvuky, ktoré organizovala v júni 2014 vojenská nemocnica v Ružomberku. Hoci v prvej súťaži bolo osem a v druhej až 13 záujemcov, ponuky napokon predložili len Wega – MS a Med Partners. Mimochodom, práve firma Med Partners vyhrala zvyšné dva tendre v ružomberskej nemocnici, pričom v troch zo štyroch súťaží bola jej konkurentom len spoločnosť Wega – MS.
Zaujímavé tiež je, že v dvoch tendroch, v ktorých uspela Wega – MS, ponúkla firma Med Partners prístroje značky Esaote, ktorej certifikovaným distribútorom je Wega – MS. Predseda predstavenstva firmy Med Partners Ivan Dropčo však popiera, že by boli so spoločnosťou Wega – MS dohodnutí vopred: „Odmietame akékoľvek nečisté praktiky. Kto sa zúčastnil na tendroch, sme sa dozvedeli až pri doručení vyhodnotenia po elektronickej aukcii.“ Podľa Dropča ponúkli značku Esaote preto, aby splnili kritériá súťaže. To, od koho ich kúpili, však nechcel povedať: „To je naše obchodné tajomstvo.“
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite