Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bodka Milana Lasicu

.milan Lasica .časopis .osobnosti

Bola raz jedna kráľovná, veľmi do seba zahľadená. Z

Bola raz jedna kráľovná, veľmi do seba zahľadená. Z vlastnej skúsenosti vieme, že kto je zahľadený do seba, paradoxne sa nepozerá do seba, ale na seba. Aj táto kráľovná sa každý deň, hneď ráno ako vstala, vlastne nebolo to ráno, skôr dopoludnia, ale, čo sa budeme vykrúcať,


vstávala kedy sa jej zachcelo, niekedy aj o tretej či o deviatej večer, naraňajkovala sa, keď doraňajkovala priniesli jej obed, po obede si dopriala ľahkú večeru a unavená išla spať. Nečudo, že pri takomto spôsobe života, takpovediac prekalorizovanom, jej váha nadobúdala nežiaduce rozmery. Netrvalo dlho a – nedá sa to vyjadriť eufemisticky – riť mala ako šafeľ a pod bradou laloky, ktoré by jej závidel aj moriak. A napriek tomu ju neopúšťala neskrotná túžba byť najkrajšou na svete. To už tak býva, že človek často pre svoje túžby ani prstom nepohne, ale želal by si, aby sa všetky splnili len tak samy od seba. A tak sa kráľovná, aby sa utvrdila vo svojej kráse každý deň, podľa toho, kedy vstala, pozrela do zrkadla a opýtala sa ho : „Zrkadielko, zrkadielko, povedže mi, kto je najkrajší na svete?“ A zrkadielko odpovedalo: „Omar Sharif“. Kráľovná sa nazlostila, lebo bola presvedčená, že zrkadielko žartuje.
Veď malo jasné pokyny, ako má odpovedať a vedelo veľmi dobre, že najkrajšia na svete je kráľovná. „Netrep hlúposti,“ skríkla kráľovná „veď vieš, že najkrajšia som ja!“ „Lenže ty si sa spytovala, kto je najkrajší, a to je, nedá sa nič robiť, Omar, ešte furt,“ odvetilo zrkadielko. „Rob si srandu z plastelíny,“ odvrkla kráľovná „vieš dobre, o čo ide a za čo si platený“. „Platené,“ odvetilo zrkadielko “ja som stredný rod“. „Ty si predovšetkým môj zamestnanec, bez ohľadu na rod,“ povedala kráľovná. A dodala „Mimochodom, slovo zamestnanec nemá stredný rod, tak nevyskakuj!“ Zrkadielko zarazene mlčalo, pretože doteraz si neuvedomilo, že ako zamestnanec nemôže byť v strednom rode. Zamestnanec môže byť len v mužskom alebo ženskom. „A čo som teda,“ opýtalo sa „ten zrkadielko alebo tá zrkadielko?“ Kráľovná sa zamyslela, ale len na chvíľu, lebo sa obávala, že dlhšie zamyslenie jej uberie na kráse a potom riekla: „Čo vymýšľaš?! Ty si muž, to je jasné!“ Zrkadielko bol ticho, lebo sa bál, že keby ešte kládol otázky, tak by ho nemilosrdná kráľovná od zlosti rozbila na márne kúsky. „Takže sa ťa teraz pýtam ako muža“ povedala kráľovná „povedz mi, kto je najkrajší na svete. Samozrejme, podľa teba,“ dodala výhražne. „Môžem chvíľu porozmýšľať?“ spýtal sa zrkadielko, len aby to nevyzeralo, že sa zľakol. „Rozmýšľaj, koľko chceš, pouvažuj, pospomínaj si, a čo je dôležité – neunáhli sa,“ kráľovná na to. Nastalo ticho, zrkadielko sa zahmlil od samého rozmýšľania, a potom radostne vykríkol: „Najkrajšia na celej zemi,“ urobil maličkú pauzu, aby zvýšil napätie „si ty!“ „Už zase funguje!“ vykríkla kráľovná a pustila sa do jedla. A tak chtiac-nechtiac Zrkadielko zachránil Snehulienku, ktorá sa tým pádom ani nedostala do deja. Dobrú noc. (Mimochodom, náš osobný názor je, že najkrajší je Brad Pitt.)

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite