Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Priamo v srdci Microsoftu

.robert Žitňanský .časopis .týždeň v ekonomike

Aká je a bude najväčšia softvérová firma sveta po odchode svojho legendárneho zakladateľa Billa Gatesa? Pre odpovede sme sa vybrali priamo do hlavného sídla Microsoftu v

Aká je a bude najväčšia softvérová firma sveta po odchode svojho legendárneho zakladateľa Billa Gatesa? Pre odpovede sme sa vybrali priamo do hlavného sídla Microsoftu v americkom Redmonde.


Srdce Microsoftu, jeho kampus v americkom mestečku Redmond, vzdialenom asi 30 kilometrov od Seattlu, nie je možné prehliadnuť. Na úhľadne pokosených trávnikoch kamenné múriky s logom firmy. Všadeprítomné niekoľkoposchodové biele budovy, z diaľky viditeľne očíslované, utopené v zeleni. Cesty medzi nimi križujú tichučké biele Toyoty s hybridným pohonom, zeleným pásikom na boku a nápisom „Connecting Shuttle“. A najmä ľudia všetkých vekových kategórií a rozličného vzhľadu – takmer každý má na sebe tričko alebo mikinu s logom niektorého z kľúčových produktov firmy, každý druhý pod pazuchou nesie notebook. Vtáky spievajú, slnko svieti a Redmond sa už pár mesiacov učí žiť bez stálej prítomnosti Billa Gatesa.

.v budove číslo 86
Komunita ľudí, ktorých spája rovnaký zamestnávateľ, podobné záujmy a pohľad na svet – to všetko prispieva k tomu, že atmosféra v redmondskom kampuse Microsoftu pripomína asi zo všetkého najviac univerzitné mestečko. Pracuje tu približne 30-tisíc z celkového počtu asi 86-tisíc zamestnancov firmy. Tí tu majú všetko, čo by pri (alebo po) práci mohli potrebovať. Obrovské množstvo kancelárskych budov, konferenčných miestností i chodieb, vybavených na prácu všetkým potrebným – bezdrôtovou sieťou, konferenčnými telefónmi, klimatizáciou, automatmi s kávou Starbucks a množstvom rôznych písacích potrieb pri každej tabuli, ktorých je tu bezpočetne veľa. V kampuse je aj 26 kaviarní, 13 práčovní a sušiarní, jedálne s ponukou rôznych kuchýň sveta (pizza so šalátom bola výborná), obchody, ihriská na plážový volejbal, futbal či chodníky na behanie. Každý vie, že v sídle firmy Google sa jeho zamestnanci môžu odreagovať rôznymi hrami, málokto však vie, že podobné možnosti, hoci decentne ukryté a menej honosné, vo vestibuloch tichých kancelárskych budov ponúka svojim ľuďom aj Microsoft. „To by ma zaujímalo, ako dlho dokážu predstierať, že pri stolnom tenise alebo biliarde im prichádzajú na um skvelé nápady,“ zhrnul skeptický pohľad Stredoeurópana český kolega.
„Tak toto je moja kancelária,“ ukazuje nám malinkú miestnosť asi 3 krát 3 metre bez okien v budove číslo 86 Aleš Holeček, ktorý v Microsofte šéfuje oddeleniu vývoja operačných systémov. Keď na začiatku 90. rokov prišiel do Ameriky, mal krátko pred štátnicami a živil sa ako hráč na klarinete a saxofóne. V Amerike už zostal a okrem toho, že vďaka vlastnej šikovnosti je dnes finančne zabezpečený, ovplyvňuje aj každodenný život stoviek miliónov ľudí, používajúcich v počítačoch systémy Windows.
Ako vyzerá pracovný priestor človeka, ktorý pri tvorbe podoby operačného systému Vista strávil množstvo času v debatách s Billom Gatesom a dnes je zodpovedný za vývoj ďalšieho operačného systému, ktorý príde po Viste? Nebyť menovky na dverách a rodinných fotiek na stenách, majiteľa kancelárie by ste neuhádli. Na stole má dva monitory a pod stolom dva počítače, za ktoré by ste na prvý pohľad nedali ani tisícku – najmä asi za ten, ktorý drží pohromade iba lepiaca páska. „Aj tak väčšinu času trávim v rôznych konferenčných miestnostiach, mne to tu vyhovuje,“ vysvetľuje nenútene, keď vidí náš trochu zarazený výraz. Napokon, kancelária je to útulná.

.vista
Je Vista sklamaním? Pre Microsoft určite nie, vysvetľuje nám viceprezident firmy Brad Brooks v strohej konferenčnej miestnosti v budove 122, na ktorej chodbách v pohodlných kreslách posedávajú zamestnanci s rozbalenými laptopmi. „Je to náš najrýchlejšie predávaný  operačný systém v doterajšej histórii,“ hovorí. A prečo sú teda stále počuť hlasy kritikov, ktorým sa Vista nepáči, sú nespokojní a ešte stále preferujú starý systém Windows XP? Jedným z vysvetlení, ktoré bývajú opomínané, môže byť normálna spotrebiteľská zotrvačnosť: podobné to vraj bolo aj po zavedení Windows 2000 a neskôr XP. „Downgrade, teda používanie starého systému namiesto nového, je v prvých dvoch rokoch po uvedení nového operačného systému vždy vysoký,“ vysvetľuje Brooks, podľa ktorého „s Vistou boli spojené veľmi vysoké očakávania, jej uvedenie bolo veľmi ambiciózne, s cieľom stihnúť za 2,5 roka to, čo pri predchádzajúcich systémoch trvalo 6 rokov“.

V Redmonde už hľadia dopredu. „Pre nás je kľúčové, že spokojnosť užívateľov rastie. Až 83 percent používateľov Visty by ju odporučilo priateľom, urobili sme veľké množstvo vylepšení v kompatibilite, užívateľskom komforte, navyše je Vista výrazne bezpečnejšia ako predchádzajúce operačné systémy,“ dodáva Brad Brooks, viceprezident Microsoftu v rifliach a semišovom saku.
A nový systém, ktorý nahradí Vistu? Oficiálne zatiaľ nehovorí nikto nič konkrétne. Možno okolo roku 2010. Bude to niečo úplne iné ako doteraz. Už je to vlastne takmer hotové. Také sú neoficiálne informácie, ktoré môžete získať, keď sa s ľuďmi v redmondskom Microsofte dáte do reči. Keď vedia, že ich slová môžu byť použité, obracajú to radšej na žart. Na otázku vŕtavého kolegu, či nie je pri očakávaní nového systému na mieste skepsa, Brad Brooks s potuteľným úsmevom hovorí: „Viete čo? Možno by ste mali byť radšej skeptickí.“ Šéf výskumného centra Microsoftu Rico Malvar síce pripúšťa, že na tom robia, „ale viac vám už radšej nepoviem, pretože keď občas niečo prezradím, vyčítajú mi, že navodzujem vysoké očakávania“, smeje sa.

.inovácie
Pokiaľ ide o menej vážne veci ako nový operačný systém, šéf výskumu Microsoftu je oveľa uvoľnenejší. Microsoft sa snaží vrátiť sa do povedomia ako inovatívna firma – možno sa v posledných rokoch až príliš zameriavala na funkčnosť a zabudla na to, že pre úspech potrebuje „vyzerať sexy“, tvrdia marketingoví experti.
A tak sa o to snaží. Napríklad aj tým, že približne 800 výskumníkov Microsoftu, rozdelených asi do šesťdesiatich tímov, produkuje ročne približne 900 patentov (asi 15 patentov na jeden  tím). Okrem rôznych aplikácií, ktoré majú užívateľom softvérových produktov spríjemniť a zjednodušiť život, vyvíjajú aj rôzne „hračky“. Pred pár dňami napríklad uviedli virtuálnu trojrozmernú mapu hviezdnej oblohy na stránke worldwidetelescope.org (čosi podobné, hoci menej prepracované, ponúka aj stránka Google Sky). Vyvíjajú trojrozmerné zobrazovanie rodinných fotografií a zdokonaľujú spôsob vyhľadávania, ktorý bude schopný nájsť podobné prezentácie ako je tá, na ktorej užívateľ počítača práve pracuje. Pracujú aj na zvýšení komfortu pri používaní inteligentných telefónov s dotykovými displejmi. „Tie displeje sú pomerne malé a z nich ešte veľkú časť zakryjete prstom, keď potrebujete na telefóne niečo urobiť,“ vysvetľuje dôvod experimentovania Rico Malvar. A tak v laboratóriách Microsoftu vymýšľajú, ako by sa dal displej ovládať z opačnej strany, od chrbta mobilu. „Vyvinuli sme špeciálne receptory, ktoré umožňujú veľmi presne ovládať displej bez toho, že by ste videli svoj prst. Ľuďom sa to zdá nepraktické, ale urobili sme už veľa skúšok a vychádza nám z toho, že priemerne do 15 minút si zvyknú a bez problémov s tým pracujú,“ vysvetľuje šéf výskumníkov z Redmondu.
A s rovnakým nadšením pokračuje s vysvetľovaním výskumu, ktorý by mal viesť k vakcíne, účinnej proti AIDS. „Problém doterajších vakcín je, že sú neúčinné, pretože vírus v tele zmutuje okamžite, ako sa doň dostane. My sme prišli na algoritmus, akým tá mutácia prebieha, a to je cesta, ktorou teraz ideme,“ hovorí Malvar, podľa ktorého teraz nové vakcíny testujú lekári v Amerike a v Austrálii a toto testovanie môže trvať aj 10 rokov. Tento usmiaty a energický chlapík, ktorý sa kedysi dávno do Spojených štátov prisťahoval z Brazílie, vraj svoj mozog nikdy nevypína – „stále pracuje naplno, ako to už pri výskumníkoch býva“, hovorí a netvári sa pritom, že by žartoval.

.inteligentná domácnosť
Ukážkou inovatívnosti Microsoftu, čímsi ako výkladnou skriňou nápadov, ktoré tu vznikajú a ktoré by mali z Microsoftu urobiť silného hráča nielen pokiaľ ide o pracovné aplikácie, ale aj zábavu a bežný život, je Domácnosť budúcnosti. Ako vyzerá? Keď zazvoníte pred dverami, majiteľovi bytu sa na displeji mobilného telefónu zobrazí vaša tvár, snímaná kamerou. Ak majiteľ nie je doma, môžete mu prostredníctvom dotykového displeja, ktorý sa zrazu „vynorí“ na stene, nahrať alebo napísať odkaz, ktorý sa mu zobrazí v telefóne ako správa. Izby menia farby, obrazy menia motívy, prehrávače menia žánre – všetko podľa toho, kto je práve doma alebo aké udalosti podľa kalendára majú prísť. „Systém ma napríklad upozorňuje, že dnes má prísť moja mama,“ vysvetľuje šťúply Ethan, ktorý vyzerá úplne ako mladší brat Woody Allena. A preto sa v obývačke spustí jej obľúbený Frank Sinatra a detská izba, v ktorej bude bývať, zmení farbu stien a obrázky v rámoch podľa jej vkusu. Správy pre majiteľa bytu sú doručované tak, že do miestnosti, v ktorej sa práve nachádza, „vletí“ pomocou všadeprítomnej videoprojekcie virtuálna šípka, ktorá sa s charakteristickým zvukom „zabodne“ do steny a majiteľovi sa ako lístok zobrazí napríklad varovanie, že „Mama práve pristála, o chvíľu sme doma.“
V byte sú rozmiestnené aj mikrofóny, ktoré rozlišujú majiteľov hlas a po vyslovení špecifického oslovenia sa so systémom (v zastúpení príjemného ženského hlasu) dá dohodnúť na čomkoľvek. Na požiadanie zobrazí na stene informáciu, kde sa práve nachádzajú jednotliví členovia rodiny, na kuchynskú pracovnú dosku môžu zobraziť požadovaný recept a diktovať jednotlivé kroky prípravy jedla, upozorní, že si treba dať lieky...
Všetko tu so všetkým komunikuje, technológia ponúka desiatky ďalších možností – napríklad deti na oslave môžu mať stôl, „prestretý“ projekciou zo stropu a posielať si zobrazené lietadielka (aj dospelí sa veru prebavia!), alebo počas čítania rozprávky dokáže miestnosť meniť farby a vyludzovať zvuky podľa kontextu. Tak trochu „rozprávkovo“ pôsobí aj Kancelária budúcnosti – monitor v šírke trojnásobku tých dnešných, rôzne navzájom poprepájané aplikácie, ktoré umožňujú napríklad online riadiť výskumný tím či permanentne sledovať, ako sú vybavované jednotlivé úlohy. Výskumné centrum Microsoftu vyvinulo aj prístroj, zvaný „okrúhly stôl“. Každá skupina diskutérov sedí okolo guľatého stola a prístroj uprostred dokáže snímať všetkých naraz a zobraziť ich druhej strane na jednu obrazovku, ako keby sedeli vedľa seba. Kamera sa tiež dokáže „otáčať“ za hlasom, takže v detailnom zábere alebo uprostred zobrazovaného kolektívu je vždy ten, kto práve rozpráva.
Domácnosť budúcnosti je fascinujúca. Predstava domácnosti, kde elektronický „veľký brat“ všetko vie a kontroluje, je však aj trochu desivá. Ako takýto dom „vypnúť“? Čo by sa napríklad stalo pri dlhšom výpadku elektrického prúdu? Dostal by sa majiteľ vôbec do svojho domu? Alebo keby na sieť, ktorou všetko v domácnosti komunikuje, zaútočili hackeri? A obavy vzbudzuje trochu aj tá kancelária snov – nie je tých hračiek, ktorými sa dá komunikovať a všetko stále spájať a riadiť, už priveľa na to, aby práca ešte bola efektívna?
Aj keď možno je to vec zvyku – tak ako s tým prstom na zadnej strane mobilu.

.budúcnosť
Aký bude Microsoft po odchode zakladateľa Billa Gatesa do ústrania? V mnohom veľmi podobný ako doteraz. „Naša stratégia je byť najlepší v softvérových inováciách,“ hovorí nám ďalší viceprezident Microsoftu Chris Capossela, podľa ktorého „každá naozaj úspešná firma robí poriadne jednu vec, či už je to Coca-Cola, Amazon alebo my“. Budúcnosť vidí Microsoft v spojení softvéru so službami a Campossela si na ilustráciu paradoxne vyberá iTunes, produkt konkurenčnej firmy Apple. „Môžem si v rámci neho zriadiť a používať celú svoju hudobnú kolekciu, ale nemusím pri tom použiť nijakú službu, iba softvér. Ale ak chcem pesničku za 99 centov a nie cédečko z obchodu, môžem si ju cez iTunes stiahnuť z internetu, a to už je služba,“ objasnil koncept, ktorým sa chce Microsoft uberať. Firma teda bude naďalej poskytovať softvér, ten však bude čoraz viac umožňovať aj využívanie súvisiacich služieb, napríklad ukladanie dát na „vzdialených serveroch“ a podobne.
Microsoft chce zlepšiť aj svoj imidž inovatívnej firmy – aj preto vznikajú všetky tie spomínané výskumnícke kúsky a aj preto firma podporuje budovanie inovačných centier po celom svete. Jedno by malo na jeseň tohto roka vzniknúť aj na Slovensku – v Banskej Bystrici. Jeho cieľom je podporiť lokálnu softvérovú ekonomiku, pričom spolupracovať by malo najmä s Univerzitou Mateja Bella. Spojenie Microsoftu s vysokými školami je veľmi zaujímavá téma – systém vyhľadávania talentov má firma najmä v USA veľmi prepracovaný a isté je, že aj naďalej bude „loviť“ najšikovnejších študentov z celého sveta, k čomu ju okrem iného núti aj rastúci tlak konkurencie v tejto oblasti.
Produkty Microsoftu budú ešte dlho prítomné takmer v každom osobnom počítači na svete. Aj keď mnohí firmy tejto veľkosti nemajú radi, historická skúsenosť vraví, že sa oplatí  počúvať, čo lídri Microsoftu hovoria. Keď takmer pred tromi desaťročiami jeho zakladatelia  Bill Gates a Paul Allen hovorili o tom, že „raz bude PC na každom stole a v každej domácnosti“, tiež to znelo akosi čudne.
Na okraji redmondského kampusu, plného ľudí vo firemných tričkách a mikinách, plného bielych kancelárskych budov, stromov a akýchsi zvláštnych oranžových kríkov, už vyrastá množstvo nových budov – ako jemný náznak odpovede na otázku o budúcich vyhliadkach tejto naozaj veľkej firmy, ktorej zakladateľom sa splnil americký sen.

Návšteva kampusu v Redmonde, USA, sa uskutočnila na pozvanie spoločnosti Microsoft
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite