Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V Amerike všetko funguje

.rži .časopis .týždeň v ekonomike

Rozhovor s

Rozhovor s Alešom Chudým, manažérom Microsoftu, ktorý pracoval v centrále spoločnosti v americkom Redmonde, a teraz je v jej slovenskej pobočke zodpovedný za predaj, lokalizáciu a marketing technológií a riešení kancelárskeho softvéru.


.dlhší čas ste pracovali priamo v centrále Microsoftu v Redmonde. Čím pre vás bola charakteristická jej atmosféra?
Centrála Microsoftu je najmä veľmi multikultúrna. Ľudia, ktorých tam stretnete, sú z jednej tretiny Indovia, ďalšia tretina sú ľudia z juhovýchodnej Ázie alebo Číny, a posledná tretina sú Američania, ľudia z Európy a z ďalších národov sveta. Ale nikdy necítite odstup v zmysle: my sme Američania a sme tu doma, kým vy ste tu len robotníci z východnej Európy alebo odinakiaľ. Naozaj tam panuje úcta k názorom druhých.

.na prvý pohľad redmondský kampus pôsobí ako univerzitné mestečko. Neformálne oblečení ľudia, pod pazuchou notebook, na chodbách stolný tenis a biliard, kaviarne... Zodpovedá tento obraz každodennému životu v Redmonde?
Áno, je to tak. Ale v tom sa centrála Microsoftu zasa príliš nelíši od svojich pobočiek, podobnú atmosféru, hoci prirodzene v oveľa menšom rozsahu, máme aj tu v slovenskej pobočke či inde vo svete.


.takže tú neformálnu atmosféru sa odtiaľ darí prenášať?
Áno. Výhoda kampusu je v jeho veľkosti, ktorá umožňuje, že sú tam vybudované aj futbalové ihriská a ďalšie veci v rámci firmy. Tým, že pobočka tu má jedno poschodie budovy, ihriská nebudujeme. (Smiech.)

.znamená práca v kampuse, že v ňom aj bývate?
Nie, to sú budovy na prácu. Ale veľká časť zamestnancov, hádam polovica, býva v Redmonde, teda hneď v susedstve kampusu. A ďalší potom najmä v Bellevue a v Seattli, ktoré sú blízko.

.môžete pri práci v centrále používať aj inovácie, ktoré sa ešte nedajú kúpiť, ale už sú vyvinuté?
Skôr to funguje tak, že sa môžete zapojiť do vyvíjania jednotlivých produktov – ale to sa do istej miery dá aj na diaľku, napríklad zo Slovenska. Ak si teda myslíte, že ste dobrý napríklad v Exceli, môžete ho testovať a ste v tíme, ktorý dáva návrhy a pripomienky, ako by mal fungovať. Takisto sa môžete podieľať na vývoji hier, na aplikáciách pre mobilné telefóny či na iných veciach.

.pracovali ste v Microsofte v Redmonde, v Prahe i v Bratislave. Čím sa Redmond najviac odlišuje?
Asi v tom, že je v Amerike, kde všetko funguje. Na všetko sú tam špecialisti a keď sa dostanete do úzkych, vždy vám má kto pomôcť. Aj keď, to zasa pre Čechov a Slovákov nie je až taká zásadná vec – kým iní často bezmocne čakajú na špecialistov, je v našej povahe, že skoro vždy nájdeme nejaký spôsob, ako si poradiť.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite