Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Do pozornosti

.vladimír Potančok .časopis .ostatné

FESTIVAL KÓREJSKÝ FILM
PONDELOK – UTOROK 19. – 20. MÁJ
Žiline a jej okoliu pribudla národnostná menšina. Ak chcú domorodci lepšie spoznať naturel nových hostí, môžu to skúsiť na festivale kórejského filmu, ktorý v spolupráci s Kórejskou ambasádou a jej veľvyslancom organizuje Stanica Žilina-Záriečie. Štyri zaujímavé filmy premietnu v pôvodnom znení s anglickými titulkami.


FESTIVAL ONE DAY JAZZ FESTIVAL
UTOROK 20. MÁJ
Veľmi veľa kvalitnej hudby môžete zažiť na jednodňovom džezovom festivale v bratislavskej Inchebe. Skôr ako sa dostane na rad hlavná hviezda večera – legendárny gitarista a skladateľ John McLaughlin so svojím projektom The 4th Dimension, môžete si vychutnať umenie v podaní kapiel Oskar Rózsa Project a Kaltenecker Trio.

HUDBA LORIN SKLAMBERG
UTOROK 20. MÁJ
Lorin Sklamberg, jeden zo zakladateľov skupiny The Klezmatics, sa prvýkrát vybral na turné ako sólový spevák. Iba s akordeónom, gitarou a klávesmi plánuje v bratislavských Klariskách predstaviť bohatý výber historických i súčasných klezmerových a scénických piesní, chasidských spirituálov i songov Woodyho Guthrieho.


PÁRTY BOLLYWOOD, BHANGRA, BRATISLAVA
STREDA 21. MÁJ
Filmy z produkcie indických filmových štúdií sú okrem iného povestné tým, že sa v nich často tancuje a spieva. Bollywoodska kinematografia má svoje festivaly a fanúšikov nielen v západnej Európe, ale už aj v Česku a Poľsku. Zatancovať na hudbu z Bollywoodu si môžete  v stredu aj v bratislavskom Subclube na party s DJ Mooshakom.


HUDBA MATÚŠ JAKABČIC A HOSTIA
ŠTVRTOK 22. MÁJ
Pravidelné džezové seansy v bratislavskom Divadle Aréna, ktorých hostiteľom je gitarista a skladateľ Matúš Jakabčic, majú pred sebou ďalšie kolo. Tentoraz vystúpi prešovské AMC Trio s Jakabčicom a sláčikovým kvartetom a barytónsaxofonista Erik Rothenstein so skupinou Balkan Express a hosťujúcim klaviristom Ľubošom Šrámkom.


ŠTVRTKY DANIELA HEVIERA OLDŘICH JANOTA
ŠTVRTOK 22. MÁJ
Ďalšou novou tradíciou v Bratislave sú podujatia, ktoré v Café Scherz na Palisádach organizuje Daniel Hevier. Predposledný májový štvrtok tu zahrá a zaspieva jeden z najoriginálnejších samorastov českej folkovej scény – minimalistický básnik slova i zvuku Oldřich Janota. Túto vzácnosť si nenechajte ujsť!


FESTIVAL DNI JOHANNA NEPOMUKA HUMMELA
ŠTVRTOK 22. APRÍL
V roku 230. výročia narodenia skladateľa Johanna Nepomuka Hummela sa v Bratislave koná séria koncertov v rámci festivalu zasväteného tejto osobnosti. Vo štvrtok v Pálffyho paláci na Zámockej ulici v Bratislave zahrá Stamicovo kvarteto s klaviristom Mariánom Lapšanským diela L. van Beethovena, E. Suchoňa a C. Francka.


HUDBA TIE ROKY OSEMDESIATE
PIATOK 23. MÁJ
Zaspomínať na sedemdesiate a osemdesiate roky 20. storočia v populárnej hudbe si budú môcť v piatok večer fanúšikovia rocku na koncerte Glenna Hughesa v Divadle Aréna i milovníci popu na podujatí 80´s Idols v Sibamac Aréne. Mená ako Howard Jones, Kajagoogoo, Limahl či Kim Wilde vraj nezostarli – ktovie, čo ich nositelia?

 
OPERA POD ROZKVITNUTÝMI SAKURAMI
PIATOK 23. MÁJ
Svetovú premiéru opery skladateľa Vladimíra Godára uvedie v piatok Štátna opera v Banskej Bystrici. Libreto na motívy poviedky Anga Sakagučiho napísal Jozef Slovák, hudbu naštudoval a diriguje Marián Vach, o dramaturgiu sa postarala Alžbeta Lukáčová a o réžiu Maja Hriešik. Účinkujú sólisti, orchester, zbor a balet Štátnej opery.


TANEC RUSKÍ KOZÁCI
NEDEĽA 25. MÁJ
Kultúrne úderky z východu Európy si v posledných rokoch na Slovensku podávajú kľučky. Po Alexandrovovcoch a Mojsejevovcoch sú na rade Ruskí kozáci. Štátny tanečný súbor s týmto názvom ilustruje množstvom kozáckych tancov s akrobatickými prvkami piesne ako Kalinka, Ciganočka či Kaťuša. Keď mlčia zbrane, počuť aj múzy.


KINO INDIANA JONES A KRÁĽOVSTVO KRIŠTÁĽOVEJ LEBKY
Fanúšikovia Indianu Jonesa, archeológa a dobrodruha, museli čakať na jeho nový príbeh skoro dvadsať rokov. Ich utrpenie sa skončilo a jedna z najslávnejších postáv filmovej histórie sa vďaka Stevenovi Spielbergovi a Harrisonovi Fordovi vracia na plátno.
Indiana Jones and the Kingdom of the Crystall Skull (USA, 2008)
Réžia: Steven Spielberg. Hrajú: Harrison Ford, Cate Blanchett, Jim Broadbent


KINO MEJDAN V LAS VEGAS
Hollywood má rád nielen pompézne dobrodružstvá, ale aj strelené komédie. Jednou z nich by mal byť tento film, kde sa všetko deje akosi naopak – dvaja mladí ľudia sa najprv zosobášia, potom zbohatnú a až nakoniec sa začnú spoznávať…
What Happens in Vegas… (USA, 2008)
Réžia: Tom Vaughan. Hrajú: Cameron Diaz, Ashton Kutcher, Queen Latifah
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite