Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti svet

.časopis .udalosti

Mjanmarsko trpí

Južnú časť Mjanmarska (Barmy) postihol predminulý víkend cyklón, ktorý si vyžiadal vyše 22-tisíc obetí, okolo 41-tisíc ľudí je nezvestných, státisíce ich zostali bez prístrešia a bez základných potrieb. To sú oficiálne údaje od mjanmarskej vlády, skutočné čísla však môžu byť ešte omnoho vyššie. Adam Novák z humanitárnej organizácie Človek v ohrození zažil najhorší cyklón, aký postihol v posledných rokoch oblasť južnej Ázie, na vlastnej koži. Cyklón Nargis, ktorý sa prehnal nad územím Mjanmarska, ho zastihol počas jeho študijnej cesty v Rangúne, bývalom hlavnom meste tejto izolovanej krajiny s vojenským režimom. Na vlastné oči videl spúšť v päťmiliónovom meste. „Nikto netušil, že cyklón príde, hoci vládna vojenská junta dostala od thajského námorníctva výstrahu a informácie o predpokladanej trase cyklónu už 7 dní vopred. Režim však nič nezverejnil. Ľudia v uliciach boli spočiatku pokojní. Panika nastala, keď už bolo 30 cm vody a začali lietať škridly a antény“. Vojaci sa v uliciach objavili až koncom druhého dňa po cyklóne. Nedávali informácie, ľudia blúdili mestom, hľadali blízkych, keďže telefóny nefungovali. „Prebujnený vojensko-politický aparát nie je zvyknutý poskytovať služby občanom,“ hovorí Andrej Novák. „Neexistujú plány civilnej obrany. Ľudia sú nahnevaní, nestretol som jediného, kto by sa vyjadril o junte pozitívne. Nedostatok vody a elektriny a ceny, ktoré okamžite tri- až päťkrát vzrástli, sú pre chudobných neznesiteľné“. Niekoľko dní junta nepriznávala viac ako 350 obetí na životoch. Len pod tlakom OSN uznali, že situáciu nezvládnu sami. „Pomoc odmietnuť nemôžu, no prítomnosti zahraničných organizácií sa bránia. Na letisku najskôr pristáli lietadlá thajskej vlády s potravinovou pomocou, no obyvatelia automaticky predpokladajú, že minimálne polovica je určená pre vojakov a ich rodiny“. Hlavný kanál neoficiálnej pomoci ide cez náboženskú obec. Ľudia bez prístrešia sa uchýlili do budhistických chrámov, kde sa zhromažďujú aj súkromné dary. „Mjanmarčania začínajú hovoriť, že cyklón je kozmická odpoveď na to, že vláda rozkázala strieľať do mníchov a väznila ich počas nepokojov v septembri 2007.“
Združenie Človek v ohrození vyhlásilo verejnú zbierku na pomoc Mjanmarsku postihnutému cyklónom. Číslo účtu pre zbierku je 266 052 0502/ 1100 VS: 1117
.an
 
Sú dôkazy?
Tvrdenia bývalej hlavnej žalobkyne Haagskeho tribunálu Carly del Ponte, že kosovskí Albánci unášali ešte po príchode vojenských síl NATO Srbov, odoberali im orgány a predávali ich, potvrdzuje organizácia Human Rights Watch. „Objavili sa závažné a spoľahlivé tvrdenia o otrasných zločinoch v Kosove a Albánsku po skončení vojny,“ vyhlásil vyšetrovateľ HRW Fred Abrahams.
.mg

Nová vláda
Taliansko má – zase – novú vládu. Premiér Silvio Berlusconi predstavil prezidentovi 21 nových ministrov, medzi ktorými nechýbajú zaujímavé figúry. Novou ministerkou pre rodovú rovnosť bude Mara Carfagnaová, okrem iného bývalá revuálna tanečnica v programoch Berlusconiho televízií. Ministrom zahraničných vecí sa, naopak, stal starý harcovník, eurokomisár Franco Frattini.
.jm

Reštitúcie či reforma
Český poslanec za vládnu ODS Vlastimil Tlustý s niekoľkými spolustraníkmi zablokoval návrh vlády na majetkové vyrovnanie s cirkvami. Podľa ľudovcov ide o vážny koaličný problém. Nechcú síce koalíciu opustiť, ale ak neprejdú reštitúcie (okolo 270 miliárd korún v priebehu 60 rokov), tvrdia, že nepodporia reformu zdravotníctva. Pánboh s nimi a zlé preč!
.tg

Obama víťazí
Ďalšia časť takmer nekonečného seriálu demokratických primárok sa odohrala v Severnej Karolíne a v Indiane. Po sčítaní hlasov je jasné, že Barack Obama v počte získaných delegátov vedie 1820:1673. Hillary Clinton síce tvrdí, že v súboji o stranícku nomináciu pokračuje, ale podľa analytikov jej šance zase o niečo klesli. A ešte aj Tom Hanks podporuje Obamu...
.tg

Potravinové protesty
V Somálsku demonštrovali proti vysokým cenám potravín. Priamou príčinou nepokojov je, že obchodníci prestali prijímať somálsky šiling a chcú platbu v dolároch, lebo v krajine koluje množstvo falošných bankoviek. Polícia pri protestoch zabila niekoľko ľudí a podľa Amnesty International sa na násilí v Somálsku podieľajú aj etiópske vládne jednotky, ktoré tu, v susednej krajine, podporujú mocenské nároky svojej vlády.
.tg



Michail Gorbačov/
Posledný sovietsky prezident sa zamyslel nad radarom v Česku. Povedal, že Irán nikoho neohrozuje a pokiaľ by ohrozoval, dá sa „skrotiť inak“. Čechom odkázal, že sa ich Rusi musia báť a tiež „spojili ste sa s Amerikou, a to je veľmi vážne a nebezpečné“.

Philipp Boeselager/
Zomrel posledný z aktérov atentátu na Hitlera v roku 1944. Boeselager chystal atentát už v roku 1943, keď ako dôstojník stál pri diktátorovi. Pred tromi týždňami povedal: „dodnes ľutujem, že som ho vtedy nezastrelil. Delili nás len desiatky centimetrov“.  

Boris Johnson/
Úradu sa ujal nový londýnsky starosta, ktorý vo voľbách porazil doterajšieho – labouristu Kena Livingstona. Konzervatívec Boris Johnson chce zaviesť „nulovú toleranciu“ voči trestným činom a výtržníkom podľa vzoru Rudyho Giulianiho v New Yorku.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite