Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Opýtajte sa Csákyho

.časopis .rozhovor

Chcú ho vylúčiť z SMK. Hovorí, že Pál Csáky by mal odísť z čela strany, lebo ju rozbíja a umožňuje, aby ju zo zákulisia riadil Miklós Duray. Tvrdí, že do strany vstúpil ako bohatý človek, vďaka čomu môže vystupovať ako slobodný človek. Bývalý minister pôdohospodárstva Zsolt Simon.

Chcú ho vylúčiť z SMK. Hovorí, že Pál Csáky by mal odísť z čela strany, lebo ju rozbíja a umožňuje, aby ju zo zákulisia riadil Miklós Duray. Tvrdí, že do strany vstúpil ako bohatý človek, vďaka čomu môže vystupovať ako slobodný človek. Bývalý minister pôdohospodárstva Zsolt Simon.


.etická komisia SMK dala návrh na vaše vylúčenie. Balíte si už kufre?
Zadanie, ako aj výsledok tohto postupu, sú jasné. Otvorená kritika na adresu predsedu je neprípustná. Prečo Csáky a Duray chcú, aby sa strana delila? Prečo demokratická strana šliape po demokracii? Prečo uplatňuje komunistické praktiky? Som presvedčený, že ani tí, ktorí hlasovali na kongrese za Csákyho, si to takto nepredstavovali. Aj touto cestou chcem vyzvať členov SMK, aby sa zamysleli, v akej strane vlastne sú.

.béla Bugár ako prvý novinárom potvrdil, že Pál Csáky žiadal Roberta Fica o podporu vydavateľstva Madách. Na poslednom predsedníctve strany však spolu s Csákym celú kauzu označil za uzavretú. Prečo vás v tom Bugár nechal?
Celý minulý rok to vyznievalo tak, že som v rámci strany na druhej koľaji. Napriek tomu som v minulom roku urobil dve úspešné petície – jednu za zrušenie spoplatnenia obchvatu Tornale, jednu za matriky. Ani v jednom prípade sa – ani pán Bugár, ani strana – do tohto procesu aktívne nezapájali a ani mi nepomáhali. To znamená, že som si aj v minulom roku robil svoju prácu. Keď Pál Csáky a ktokoľvek z vedenia má záujem o virtuálnu politiku, ja mu to neberiem, mňa však zaujíma reálna politika. Navyše, okresné predsedníctvo v Rimavskej Sobote ma jednoznačne podporilo. Nie je teda pravda, že v strane sú traja ľudia, ktorí sú nespokojní. Je ich viac.

.zatiaľ to však s výnimkou Rimavskej Soboty vyzerá tak, že Csákymu vážny odpor nehrozí.
Nespokojnosť voči súčasnému predsedovi je z viacerých strán.

.z ktorých?
Z členskej základne.

.sú medzi nespokojencami aj takí, čo predtým boli na strane Csákyho?
Áno, sú aj takí. Nebudem o tom hovoriť verejne.

.nezdá sa vám názor Bélu Bugára polovičatý? Vytiahol tú vec so žiadosťou pre vydavateľstvo a potom nič..
Vytiahli to novinári, ktorí prišli s konkrétnou otázkou. Bola to novinárka, ktorá mi položila otázku, či Pál Csáky vydal knihu, alebo sa chystá vydať knihu. Povedal som, že som videl Csákyho s novou knižkou v pléne Národnej rady, bola to kniha z vydavateľstva Madách. Ale nevedel som odpovedať na otázku, kedy to bolo vydané, či je to už distribuované. Jej odpoveď na to znela: potom sú tie informácie pravdivé.

.v SMK ste o Csákyho žiadosti vedeli už pred medializáciou prípadu?
Väčšina členov klubu bola o skutočnostiach informovaná v posledný deň aprílovej schôdze NR SR.  

.pánom Bugárom?
Aj pánom Berényim.  

.v prítomnosti pána Csákyho?
Nie, on nebol prítomný.  

.ako reagovali poslanci?
Môžem povedať len to, čo som cítil ja.  

.čo?
Veľmi veľké pohoršenie. Uvidel som stranu v takej pozícii, v akej som si ju neprial vidieť.  

.v akej pozícii?
V pozícii strany Együttélés, keď skončila na dvoch percentách.  

.za prekvapivým obratom strany pri hlasovaní za Lisabonskú zmluvu boli aj tieto kšefty pre Madách?
Rozhodnutie strany, ako bude postupovať pri Lisabonskej zmluve, bolo známe v januári. Pri hlasovaní o vyslovení dôvery predsedovi vlády Robertovi Ficovi vytvoril klub jasné stanovisko k hlasovaniu o Lisabonskej zmluve. Následne sa o pár dní zvolil iný postup. Celá kritika odznela práve v duchu toho, že pán predseda konal inak, než ako sa dohodol parlamentný klub SMK. Dostalo sa to na verejnosť v januári len a len preto, lebo pán Csáky moju kritiku – ja som bol vtedy najhlasnejší kritik na klube – vyniesol von a povedal to Mikulášovi Dzurindovi. To znamená, že on ma de facto zradil a vyniesol to, čo sa dialo na klube. To sa za čias Bélu Bugára v klube nestalo.  

.csáky teda Hrušovského a Dzurindu zavádzal?
To sa musíte spýtať jeho, ja mám čisté svedomie.  

.csáky dával jasné záruky, že bude postupovať spoločne s opozíciou a zrazu behom jedného dňa bolo všetko inak. Prečo?
To je iste opodstatnená otázka, ale nie na mňa.  

.nesúvisí to teda s vydavateľstvom Madách alebo inými utajenými záležitosťami?
Môžem povedať len to, čo som cítil a podľa čoho som konal. Nemôžem hovoriť o tom, podľa čoho konal a rozhodoval Pál Csáky alebo ktokoľvek iný.  

.nerozhodlo o hlasovaní SMK za Lisabonskú zmluvu aj to, že si Smer nakloníte na budúcu spoluprácu?
Nie. V januári na rokovaní klubu z ničích úst, ani z úst Pála Csákyho, neodznelo, že by sme nemali schváliť Lisabonskú zmluvu. To znamená, že schválenie Lisabonskej zmluvy bolo len o princípe, že SMK je proeurópska strana. O ničom inom to nebolo.  

.ale otázka bola, kedy ju schválite. Mohli ste ju schváliť aj v januári, ale vtedy ste ešte postupovali s opozíciou...
Nie, bolo jasné, že keď bude táto zmluva predložená na rokovanie Národnej rady, tak bude schválená.  

.ten zlý tlačový zákon bol však schválený aj preto, že Fico zrejme vedel o postoji SMK.
Nemyslím si, že je to v tomto vzťahu. Ide o prístup tejto vládnej koalície k médiám a ja budem každý deň upozorňovať na to, že každý volič, ktorý chce, aby bola v tejto krajine dodržaná sloboda slova, by mal konať. Amusím sa úprimne hanbiť za slová Pála Csákyho, keď hovorí o tlačovom zákone, že je to zlý zákon, lebo neumožňuje slobodu prejavu a v rámci strany robí to isté, čo Robert Fico s médiami.  

.keď Dzurinda hovoril o tom, prečo SMK hlasovala za Lisabonskú zmluvu, tak vytiahol práve vás – a vaše možné prepojenia a vydierateľnosť.
Keď som vstúpil do politiky, priznal som sa, že už vtedy som mal 11-miliónový majetok. Ja nie som vydierateľný človek, som slobodný človek a kedykoľvek odídem z parlamentu a nemám obavy o svoje živobytie.  

.prečo to Dzurinda povedal?
Mikuláš Dzurinda by sa mal zamyslieť nad tým, čo hovorí.  

.keď Pál Csáky povedal o vašom postoji v klube Mikulášovi Dzurindovi, nepokúšal sa Dzurinda s vami kontaktovať?
Poslal mi sms, ale o tejto veci sme sa už potom spolu nerozprávali.

.čo vám Dzurinda esemeskoval?
Presne si nepamätám, ale niečo v tom duchu, či chcem rozbiť opozičnú jednotu.  

.čo ste mu odpísali?
Nič.  

.je však pravda, že vinou postupu SMK dostala opozícia na frak.
Navonok za SMK komunikoval Pál Csáky, ako to zvládol, to je vec Pála Csákyho.  


.no aj vy máte zodpovednosť.
Na klube sme sa na všetkom dohodli, s výnimkou podpory pre vydavateľa. Naše postoje boli jasné, to, že niekto svoju úlohu nezvládol, to mi je ľúto, ale nebol som to ja.  

.nie je to tak, že ste si Csákyho zlyhanie celkom užili?
Prečo by som si to mal užiť?  

.lebo váš odporca sa pred verejnosťou strápnil.
Čo by ma malo tešiť na tom, že strana je v situácii, keď s nami opoziční kolegovia nechcú rokovať? S koalíciou máme problém, aj s voličskou základňou máme problém, čo by ma na tom malo tešiť?  

.už od zmeny vedenia strany ste ostrým kritikom Pála Csákyho. Isté konflikty medzi vami presiakli von už predtým. Kde sa to vlastne medzi vami začalo?
Konflikty siahajú do čias, keď som prišiel do politiky a stal som sa ministrom. Vtedy chcel Mikuláš Dzurinda dostať Pála Csákyho von z vlády. Nemal som problém, aby som sa zaňho postavil. Kedysi v októbri v roku 2004 vyšiel Pál Csáky z vlády, rokovalo sa vtedy o antidiskriminačnom zákone, a povedal, že je preňho poburujúce, že som nebol na hlasovaní o antidiskriminačnom zákone. A vraj iba on jediný bol proti. A že to bude mať následky vo vzťahu kmojej osobe. Áno, nebol som vtedy v rokovacej sále vlády. Ale ak záznam z rokovania vlády neklame, tak je tam poznačené, kto ako hlasoval. Proti nebol nikto. Pál Csáky však vonku povedal niečo iné.  

.teda tvrdil, že bol proti a pritom podľa záznamu to nie je pravda?
Môžete si to pozrieť v záznamoch vlády. Pamätám si to, lebo potom sme mali republikovú radu SMK a tam sme si štrngli s vínkom, že je všetko medzi nami urovnané. Ale povedal niečo, čo nebola pravda.  

.takže vzájomné napätie tam už bolo.
Ale ja som ho nepociťoval, mal som vtedy obrovskú zodpovednosť za rezort pôdohospodárstva, bolo to krátko po vstupe do EÚ, mali sme kopu červených bodov, každý bol nervózny a napätý. Pál Csáky tiež urobil nesmierny kus práce, nebolo jednoduché zvládnuť celú tú novú agendu, každý bol vypätý. Zobral som to preto ako akýsi chvíľkový úlet.  

.prekážalo vám, že sa chce stať predsedom strany práve on?
Mne sa nepozdával spôsob, akým sa pustil do boja o predsednícku stoličku. Neoznámil včas, že sa chce o tento post uchádzať. A potom vytiahol veci, o ktorých bolo jasné, že strane len uškodia, a nepomôžu jej. Pomôžu mu len chvíľkovo, aby sa dostal do predsedníckeho kresla. Ale stranu rozdelia. Nie je možné, aby strategický podpredseda začal hovoriť o svojich kolegoch, že sú korumpovateľní. O ďalších členoch, že oni korumpujú členskú základňu. Nie je možné hovoriť o tom, že bývalý predseda Béla Bugár, ktorý odviedol poriadny kus práce, bol riadený a za ručičku vedený človekom z ŠtB. Pán Duray by sa mal nad sebou zamyslieť, lebo on bol šéfom poslaneckého klubu vo Federálnom zhromaždení a koľkých eštebákov mal vo svojom klube? To sú tvrdé fakty. Pán Csáky si zvolil cestu úzkeho spojenia s Durayom. Ja chcem však štyri roky v parlamente pracovať, nielen poberať plat. Iba sedieť, diskutovať a nevidieť za sebou žiadnu robotu, to ma znervózňuje.  

.ničnerobenie je činnosť typická pre dnešnú SMK?
Kladiem si otázku, čo konkrétne urobila SMK pod vedením Pála Csákyho pre voličskú základňu.  

.vaša odpoveď?
Zatiaľ som sa k nej nedopracoval.  

.v čom je najväčší problém SMK pod Csákyho vedením?
(Dlhé ticho.)
Že SMK riadi zo zákulisia Duray. Strana nie je integrovaná a je v nej málo reálnej práce. Keď predseda strany prejde okolo okresného snemu Rožňavy počas rokovania a ani sa tam vôbec nezastaví, treba sa nad tým zamyslieť. Keď sa problémy riešia mlčaním a dané slovo predsedu už neplatí, treba sa nad tým zamyslieť. Dal som návrh na riešenie. Treba nového integrujúceho predsedu. Jasne som povedal, že ním nemôžem byť ja. Nemôže ním byť Mikloš Duray ani Pál Csáky. Bugár jasne povedal, že chce odísť z politiky.  

.tak kto potom bude tou osobou?
Vnímam viac takých ľudí, ktorí môžu byť integrujúcimi.  

.kto je taký?
Nerád by som hovoril akékoľvek meno. Na tom človeku musí byť široká zhoda.  

.existuje taký človek?
Existuje.  

.nemal by sa sám ohlásiť, ak má vzniknúť dohoda na jeho mene?
Prečo by sa mal sám ohlásiť? Mal by sa ustanoviť nejaký tím, ktorý by našiel dvoch-troch kandidátov. Treba ich predstaviť členskej základni. Jednoducho, veľká časť členskej základne sa nevie zhodnúť s dnešnou orientáciou strany.  

.čo to znamená „veľká časť“? Je to väčšina?
Myslím si, že je to dosť podstatná časť, netrúfam si povedať, že je to väčšina. Ale keď sa strana začne štiepiť, bude to cesta k zániku.  

.pripravujete teda človeka, ktorý by mohol vystriedať Pála Csákyho?
Ja osobne nie.  

.hovorili ste aspoň osobne s tým vhodným človekom o tejto téme?
Necítim potrebu teraz viesť takýto dialóg. Treba ísť krok za krokom. Teraz mám väčší problém s tým, že ma chcú vylúčiť za to, že som otvorene povedal svoj názor. Problémom je aj to, že v rámci strany sa nie každý dostane k slovu. Nevedie sa otvorená diskusia.  

.to je problém asi každej strany.
Áno, ale reklamou sa práca nahrádzať nedá. Volič vám spraví veľmi jednoduchý odpočet. Je možné, že voliči SMK nebudú voliť iné politické strany, ale nepôjdu voliť.  

.existuje v rámci strany nejaký prúd, čo pripravuje človeka, ktorý nahradí Pála Csákyho?
Existuje veľká časť členskej základne, ktorá sa so súčasnou hodnotovou orientáciou vedenia strany nevie stotožniť. To všetko potrebuje čas. Teraz by si bolo treba povedať, pre akú veľkú časť je prijateľné to, čo sa robí teraz. A to by sa dokázalo, keby sa urobil mimoriadny kongres a dalo sa hlasovať o dôvere predsedovi. Ak dostane dôveru, tak je evidentné, že ju má. Keď ju nedostane, tak je evidentné, že ju nemá.  

.na mimoriadnom kongrese by už mohol byť nový protikandidát?
To v tejto chvíli neviem ani potvrdiť, ani vyvrátiť.  

.s vašou osobou aj Csáky často spájal podozrenia z netransparentnosti SMK...
Pál Csáky by si mal spomenúť na eurokampaň, na svoje jazykové kurzy a ďalšie svoje veci. Za celé to obdobie, keď som bol ministrom, som bol jediný raz obvinený za to, že moja spoločnosť, kde som už nebol konateľom, iba vlastníkom, dostala také dotácie ako každý iný poľnohospodársky podnik v tejto krajine. Ani viac, ani menej. Ale neraz som bol v centre rôznych konšpirácií, sledovala ma SIS...  

.prečo vás sledovala SIS?
Nikdy som sa tým nezaoberal. Pozrite sa, mal som na ministerstve aj ťažké obdobie, keď som musel mať zvýšenú ochranku, lebo som zastavil vagóny s drevom, ktoré mali ísť von. Išlo o podvody s drevom. Nebolo to jednoduché pre mňa ani pre moju rodinu, každý vedel, kde bývam. Mohol som byť nepohodlný už len preto, že som nebránil orgánom činným v trestnom konaní robiť si svoju prácu. Nech si každý nesie zodpovednosť sám.  

.zobrali by ste zodpovednosť za to, čo sa dialo na Slovenskom pozemkovom fonde, ktorý riadil nominant SMK?
Čierna Voda? Bol tam porušený zákon? Pokiaľ viem tam, kde bol porušený zákon, tam polícia koná.  

.nebavme sa o práve, ale o etike.
Je etické spochybniť právo nakladať so zákonne nadobudnutým vlastníctvom? Systém bol nastavený v roku 1992 a je veľmi jednoduchý: reštituent príde na pozemkový fond, zažiada o pozemok, ak ho môže dostať späť, tak ho dostane, ak nie, tak sa mu vypočíta výška náhrady. Pri Čiernej Vode bola pôda ocenená a vydaná reštituentovi. Obecný úrad vydal potvrdenie, že pôda bude určená na poľnohospodárske účely. Po troch rokoch sa poľnohospodárska pôda zmenila na stavebný pozemok. Kto je zodpovedný za zmenu pozemku na stavebný pozemok približne po troch rokoch od vydania? Pozemkový fond? Na najbližšej schôdzi predkladám systémovú zmenu zákonov, ktorou raz a navždy vyriešim problém pozemkového fondu. Reštituent môže dostať späť svoju pôdu, ak to nepôjde, tak dostane peniaze. A informácie nebudú podstatné.  

.vy ste si ako šéf rezortu uvedomovali, že sa môže s pozemkami takto kšeftovať?
Ak by som povedal, že nemám na tom nijakú vinu, tak by som asi klamal. Keď som nastúpil na ministerstvo, čakal ma vstup do EÚ a obrovský balík problémov. Vnímal som, že je problém v poľnohospodárstve v oblasti dotácií, každý kritizoval, že sa nezverejňujú. Chcel som, aby to bolo na internete. A je to tam. Nechcem sa vyhovárať, ale keby mi bol niekto povedal, že v pozemkovom fonde je etický problém, keby sa to bolo otvorilo v takej podobe, ako minulý rok, tak bezpochyby by sme konali. Teraz si kladiem otázku: budem plakať nad tým, čo bolo alebo predložím radšej systémový návrh riešenia?  

.nekladiete si aj otázku, či vaši kamaráti zo SMK z toho systému neprofitovali?
Neviem to skontrolovať ani dokázať. Každý, kto urobil chybu, kto zneužil zákon, nech nesie zodpovednosť.  

.často sa hovorí, že ste predĺženou rukou podnikateľa Oszkára Világiho. V akom ste vzťahu?
V priateľskom. Prvýkrát som s ním prišiel do styku, keď bol poslancom Federálneho zhromaždenia. Začal som podnikať v poľnohospodárstve a nevydali mi podiel z poľnohospodárskeho družstva. A tak som sa obrátil na Világiho ako na právnika, aby mi pomohol vybaviť získať rodinný majetok z družstva naspäť. Sme priatelia, ale v podnikaní mi nikdy nepomáhal.  

.prečo sa vníma ako fantóm SMK?
To sa musíte spýtať ostatných.  

.keď povedal Pál Csáky jeho meno, asi vedel, aké reakcie to vyvolá.
Pozrite sa, s úspešnými ľuďmi sa dá strašiť. A Világi je úspešný človek. Ak je trestné byť úspešný, akí ľudia majú sedieť na rozhodujúcich miestach? Je trestné, že keď som prišiel do politiky, mal som viac ako 11 miliónov korún? Je to zlé? Poviem otvorene: tým, že som prišiel do politiky finančne zabezpečený a v mojom podnikaní mi nikto z SMK nepomáhal, cítil som sa úplne voľný, lebo ja dnes rozhodujem podľa svojho vlastného svedomia. Nikto – ani Csáky, ani predsedníctvo – ma nemôžu pritlačiť kmúru. A ja si z toho ťažkú hlavu nerobím, keby ma aj dnes vylúčili z SMK.  

.to bohatstvo vám v SMK priťažovalo?
Mnohým to, že som slobodný a nezávislý, prekáža. Lebo to mi dáva aj slobodu slova.  

.ako ste sa vlastne stali ministrom?
Keď bolo jasné, že rezort pôdohospodárstva pripadne SMK, v jednom rozhovore som vyjadril názor, že v tom prípade tam musí prísť človek, ktorý nie je a nebude vydierateľný. A vtedy prvýkrát odznelo, že to mám byť ja. Vyvolalo to akúsi vnútornú paniku: bude tam človek, na ktorého takmer nikto nemá kontakt, neštudoval na Slovensku, nikto ho nepozná. A Bugár vtedy povedal, že to je hádam jediné riešenie. Povedal mi, už nekritizuj, ale príď a urob to. Zobral som to ako výzvu.  

.prečo dnes nie je pre vás výzvou byť protikandidátom Csákyho?
Nie je a poviem aj dôvod. Človek, ktorý stranu rozdeľuje, nemôže stáť v jej čele. Pál Csáky začal rozdeľovať stranu, keď sa uchádzal o post predsedu. Výsledok je známy. Nechcem, aby sa strana opäť dostala do takejto pozície.  

.teda vy by ste tiež rozdeľovali stranu?
Som kritikom Pála Csákyho a tí, ktorí sú teraz na jeho strane, by sa mohli cítiť dotknutí. Ja teraz ani pri najlepšej vôli nedokážem integrovať.  

.koho to vlastne hľadáte? Na jednej strane hovoríte, že nový líder by mal byť zameraný na riešenie problémov, na druhej hľadáte niekoho, kto vyjde s každým. Nevylučuje sa to?
Nie, pri tejto príležitosti sa otvorí vnútorná diskusia a tá povedie k stmeleniu a posilneniu strany zvnútra.  

.za Bugára síce SMK mala pečať dôveryhodnosti, tá však spľasla v lete 2006, keď strana chcela ísť do vlády aj so Smerom a HZDS.
(Ticho.)  

.bola tá Bugárova SMK naozaj o toľko lepšia ako Csákyho SMK?
Pre nás stála vtedy otázka inak: bude vo vláde SNS alebo nebude? SMK zažila tvrdé obdobie, keď bola SNS vo vláde.  

.keby sa situácia zopakovala a po voľbách by prišla ponuka od Smeru, SMK by nemala problém, však?
Zostaňme pri reálnej politike, nie pri virtuálnej. Tak ďaleko ma táto skutočnosť nezaujíma, lebo otázka je, kto bude rozhodovať, kto bude mať a aké počty.  

.nie je hlavný problém SMK v tom, že menšinové politické prostredie je z princípu akési umŕtvené? Veď všetci Maďari volia SMK, ktorá sa tak vždy dostane do parlamentu...
Nie všetci Maďari sú v SMK, sú aj v iných stranách. Z môjho pohľadu sa snažím pozerať na voličskú základňu nie z hľadiska toho, či je to Maďar, Slovák alebo Róm, ale z hľadiska toho, či je obyvateľom toho regiónu, alebo nie. Rimavská Sobota má dnes 55 percent slovenského obyvateľstva. Petícia proti spoplatneniu obchvatu Tornale je pre každého, kto tam žije. Podpísali ju Maďari aj Slováci. Petícia za matriky, zapojili sa do nej aj obce čisto slovenské, a veľmi milo ma to potešilo, že som oslovil aj inú časť Slovenska. Áno, pre mňa je dôležité, aby maďarské školstvo bolo garantované tak, ako doteraz, mám tiež dvoch chlapcov, ktorí chodia do základnej školy s vyučovacím jazykom maďarským. Cítim sa Maďarom a občanom Slovenskej republiky.  

.je pravda, že keď chodí dieťa politika z SMK do slovenskej školy, tak má s tým potom v SMK problém?
To sa spýtajte pána Duraya.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite