Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Deti z pivnice

.františek Šebej .časopis .komentáre

Keď sa prevalí prípad obludného sexuálneho násilia rodiča na vlastnom dieťati, má bulvár čo písať. Ale temný príbeh Josefa Fritzla, ktorý svoju dcéru držal takmer štvrťstoročie v

Keď sa prevalí prípad obludného sexuálneho násilia rodiča na vlastnom dieťati, má bulvár čo písať. Ale temný príbeh Josefa Fritzla, ktorý svoju dcéru držal takmer štvrťstoročie v pivničnom bunkri, mal s ňou sedem detí, z ktorých tri až  do svojho oslobodenia nevideli denné svetlo, vyvolá silné emócie
aj u ľudí, ktorých obvykle senzácie až tak nepriťahujú. Prípadov incestu a sexuálneho násilia otcov na dcérach je známych veľa a prakticky zo všetkých končín sveta, toto je však prípad mimoriadny. Napríklad aj tým, že ešte nikdy v modernej Európe nebol zaznamenaný prípad takej extrémnej a dlhotrvajúcej deprivácie, akej boli vystavené tri deti, ktoré prežili tie roky v pivnici. Aj omnoho menej extrémne prípady deprivácie v detstve pritom mávajú za následok nezvratné psychické poškodenia.
Josef Fritzl je bezpochyby psychopat. V tomto smere nie je výnimočný ničím. Ani tým, že na ľudí mimo svojej rodiny pôsobil ako šarmantný človek. Povrchný pôvab a patologický sklon klamať bývajú pravidelne črtami psychopata, rovnako ako neexistencia akýchkoľvek výčitiek svedomia či pocitu viny či neschopnosť vcítiť sa do utrpenia iného človeka. Absolútnym motívom Josefa Fritzla vo vzťahu k jeho dcére nebol zrejme sex, ale patologická túžba úplne si ju podrobiť, zmanipulovať, zbaviť vôle a schopnosti vzoprieť sa.

Tento hrozný príbeh nie je primárne o Fritzlovi (ten nech dožije vo väzení), ale  o jeho deťoch – dcére, ktorú zneužíval i tých, ktoré s ňou splodil. Ich duša je strašne zranená. Je poškodená po dlhoročnom horore v pivničnej kobke viac než si vieme predstaviť. Tí ľudia budú potrebovať pomoc a psychoterapiu dlhé roky a ani to už nemôže všetko zahojiť.
Ona, dcéra, ešte dlho bude vystavená neznesiteľnému citovému zmätku, v ktorom sa budú miešať hnev s paradoxnou vinou, smútok so strachom,  dezorientácia s úľavou. A najmä bezmocnosť zoči-voči základným veciam života a komunikácii s inými ľuďmi. Dvaja chlapci „z pivnice“ si možno so svojimi ťažkými poškodeniami duše i tela poradia skôr, ale i to môže trvať dlhé roky. A bude to vyžadovať nadľudskú dávku citu a ohľadov.
Keď sa mladší z dvoch chlapcov dostal prvýkrát z pivnice, ukázal na oblohu a opýtal sa jedného z policajtov: „Tam hore je Boh?“ Neviem, čo policajt odpovedal, ale chlapcovi zostane asi navždy podozrenie, že ak Boh je, tak do pivníc nevidí. Inak by musel počuť a vidieť všetko, čo videl a počul ten chlapec. A na to sa nedá len tak prizerať.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite