Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.udalosti svet

.časopis .udalosti

Brown píše dejinyPolitický korešpondent BBC David Thompson to vyjadril lapidárne: „Keď

Brown píše dejiny
Politický korešpondent BBC David Thompson to vyjadril lapidárne: „Keď  naposledy labouristi v miestnych voľbách dopadli takto zle, boli v hitparádach Beatles a letelo kvetinové hnutie.“ Do uzávierky tohto čísla .týždňa síce neboli oficiálne známe úplné výsledky britských komunálnych volieb, ktoré sa konali 1. mája, vedelo sa však dosť, aby bolo jasné, že Labour Party na oslavy dôvod mať nebude. Podľa odhadov, ktoré  zverejňovala BBC, sa počtom získaných volebných obvodov ocitli labouristi dokonca až na treťom mieste – ďaleko za jednoznačne prvou Konzervatívnou stranou a tesne za druhými liberálnymi demokratmi. Najväčšie straty pravdepodobne utrpeli vo svojich tradičných baštách. Šéf konzervatívcov David Cameron vyhlásil, že je to „veľká chvíľa“. K najhorúcejším patrilo kreslo londýnskeho starostu. Ostrým štýlom, aký pripomínal skôr americkú predvolebnú kampaň, oň bojovali doterajší starosta, Ken Livingstone a konzervatívec Boris Johnson (v čase našej uzávierky ešte nebol známy výsledok). Johnson, muž s plavou hrivou a povesťou leva salónov, navyše o generáciu mladší od šesťdesiatnika Livingstona, zrejme očaril najkozmopolitnejšie a na pohľad najmenej konzervatívne mesto Británie.
Nech už presné čísla povedia čokoľvek, labouristi si budú musieť spytovať svedomie. V roku 2004 získali v komunálnych voľbách 26 percent hlasov, čo tiež nebola výhra. Dúfali však, že po Tonym Blairovi, ktorý si voličov popudil najmä spoluprácou s USA vo vojne proti terorizmu, im nový šéf Gordon Brown vylepší imidž. Ako to, že prvý volebný test Brown nezvládol? Svoje zrejme urobili aj ekonomické obavy v recesii, ktorá sa do Británie preniesla spoza Atlantiku. Ale ukázalo sa ešte čosi: Brownovo riešenie nepopularity, ktorú labouristom zanechal Tony Blair, často vyústilo do chaotického úsilia uspokojiť rôzne skupiny voličov. Ak teraz labouristi dopadli v komunálkach ešte horšie ako za Blaira, bude to len ďalšie potvrdenie starej pravdy, že jasné posolstvá a výrazná osobnosť sú pre politika plusom aj vtedy, keď s ním väčšina nesúhlasí. Naopak, podliezanie verejnej mienke sa môže pretaviť do imidžu nerozhodného človeka. Premiér Gordon Brown sa týmto volebným debaklom rozhodne zapíše do dejín – akurát že inak, než dúfal.
.mg

Nech žije DNA!
Päťdesiatpäťročný James Woodard napokon nebude musieť dožiť za mrežami. Väzenie v americkom Dallase opustil minulý týždeň po 27 rokoch vďaka testu DNA. Ten preukázal, že nespáchal vraždu, za ktorú bol odsúdený. Woodard celý čas bojoval proti rozsudku, súdy ho však pokladali za notorického sťažovateľa. Texas má v USA tradične väčší počet prípadov nespravodlivo odsúdených.
.mh

Vojna o Abcházsko?
Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú politiku Javier Solana žiada Rusko, aby nezvyšovalo vojenskú prítomnosť v separatistických regiónoch Gruzínska. Vyhlásil to na stretnutí s ruským ministrom zahraničia Sergejom Lavrovom. Gruzínsko tvrdí, že tzv. mierové kontingenty Ruska v separatistickom Abcházsku sú prípravou na vojnu o gruzínske regióny lojálne k Rusku.
.mg

Prezidenti bez Kosova
V macedónskom meste Ochrid sa koncom minulého týždňa konal už pätnásty summit hláv stredoeurópskych štátov. Okrem prezidentov krajín strednej Európy hostilo stretnutie aj osobitne pozvaného prezidenta Turecka Abdulláha Güla. Zato novovzniknuté, a nie všetkými uznané Kosovo sa na summite vyskytovalo len ako chúlostivá téma debát. Pozvánku do Ochridu nedostalo.
.mg

Tóra z Osvienčimu
Prvého mája si v Izraeli pripomenuli pamiatku obetí holokaustu dvojminútovým zvukom sirén. K podujatiam, ktoré s pamätným dňom súviseli, sa zaradilo aj odovzdanie unikátneho exponátu Tóry zachránenej z Osvienčimu, do synagógy na newyorskom Manhattane. Táto Tóra bola 60 rokov ukrytá a objavili ju členovia neziskovej organizácie Save a Torah Froundation.
.mg

Peking nefajčí
Hoci v Číne je takmer štvrtina populácie závislá od tabaku, fajčenie dostáva pred olympijskými hrami červenú. Vláda zakázala obyvateľom Pekingu fajčiť na verejných priestranstvách a na dodržiavanie zákazu budú dozerať špeciálne poverení pracovníci. Okrem toho sa v Pekingu dbá na zákaz odhadzovania odpadkov či odpľúvania na ulici – všetko sa robí pre čo najpríjemnejší dojem, ktorý by malo hlavné mesto Číny počas olympiády vytvárať.
.mg
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite