Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Udalosti vo svete

.časopis .týždeň vo svete

Praha verzus Brusel
Česko je v Európe jedinou krajinou, v ktorej pociťuje vládnuca strana z Lisabonskej zmluvy závrat. Minulý týždeň senátori za ODS presadili, aby zmluvu, ktorá podstatne posilňuje centrálne orgány EÚ, ešte pred ratifikáciou posúdil Ústavný súd. Sudcovia majú preskúmať, či je eurozmluva zlučiteľná s českou ústavou. Hoci je mizivá pravdepodobnosť, že by sudcovia zmluvu vyhlásili za „protiústavnú“, ani sa nedá predstaviť, že by ODS napokon ratifikáciu zastavila a prešla do otvorenej vojny s celou EÚ, z rozhodnutia senátu kričí veľký odpor časti ODS voči tomu, čo prináša Lisabon. Zarytí odporcovia zmluvy v ODS pripomínajú, že delegáti kongresu ODS ešte v opozičných časoch zakázali svojim predstaviteľom, aby v budúcnosti súhlasili s prenosom ďalších právomocí do Bruselu. Aj preto nesú ťažko, že teraz vo vláde strana prikývla na demontáž českej štátnosti – premiér Mirek Topolánek dával síce najavo istý chlad, ale minulý rok pripojil pod zmluvu aj svoj podpis. Politickému pragmatizmu Topolánka je ľahko rozumieť. No nie všetci v ODS sa s ním zmierujú. „Boj s novou euroústavou, ktorá likviduje českú suverenitu, ešte zďaleka nie je dobojovaný,“ odkázal senátor Jiří Oberfalzer a iný senátor za ODS, Jaroslav Kubera, oznámil, že bude určite hlasovať proti zmluve. Svoje obavy dáva najavo aj šéf ústavnoprávneho výboru poslaneckej snemovne Marek Benda: „Pre mňa je zmluva hlboko problematická. Európska komisia by sa nakoniec mohla rozhodnúť, že pre naplnenie zmluvy je nevyhnutné, aby sa zjednotila sociálna politika v Únii a že budú všade rovnaké dávky v nezamestnanosti.“ Europoslanec Ivo Strejček pripomína, že ODS sa pri hlasovaní o zmluve v Európskom parlamente (EP) zdržala hlasovania: „To je de facto ako hlasovať proti, čo bol, myslím, celkom odvážny krok a zaujímavý signál do Česka.“ No fakt, že ODS ani v EP nehlasovala proti, ukazuje, ako sa to napokon v Prahe skončí: zopár poslancov a senátorov bude hlasovať proti zmluve, kým väčšina ju so škrípajúcimi zubami odhlasuje. ODS však zahanbuje väčšinu pravicových strán v Európe tým, že si povahu zmluvy, ktorá robí EÚ ešte centralistickejšou a socialistickejšou, aspoň zreteľne uvedomuje. Na rozdiel od Dzurindovej SDKÚ, ktorej sa o vnútornej diskusii v ODS týkajúcej sa európskej integrácie, ani nesníva.
.mh 

Na prídel?
V ruských regiónoch sa začalo diskutovať o potravinových lístkoch. Napríklad Sachalinský gubernátor Chorošavin oznámil, že pokiaľ miestne úrady nenájdu iný spôsob ako podporiť miestnych pekárov, ktorí zdraželi svoje výrobky o tretinu, nezostane iná možnosť, ako začať tlačiť potravinové lístky. Ruský minister poľnohospodárstva Gordejev však utešuje, že nič podobné nehrozí.
.tg

Odštátniť!
Kým náš premiér, zocelený bojom o bratislavské letisko, chce do štátnych rúk aj Gabčíkovo a Transpetrol, jeho poľský kolega Tusk sa rozhodol privatizovať 740 štátnych firiem v hodnote asi 300 miliárd korún. Plánuje sa kompletné odštátnenie finančného i energetického sektora, železničných spoločností i leteckého prepravcu LOT. A to písali, že vláda krajnej pravice v Poľsku sa skončila!
.tg

Do bezpečia
Dánsko uzavrelo svoje ambasády v Kábule a v Alžíre pre „vývoj bezpečnostnej situácie v posledných týždňoch.“ Vzhľadom na teroristické hrozby mnohí diplomati a zamestnanci ambasád opustili aj svoje byty. Odborníci usudzujú, že sťahovanie súvisí s opätovným uverejnením karikatúr proroka Mohameda. Úplne mimo kontextu: v Afganistane vraj zmrzla celá polovica makových polí. To budú ceny!
.tg

Spor o otcovstvo
Každoročnú súťaž o najlepšiu teóriu revidujúcu kánonické evanjeliá po Danovi Brownovi a Judášovi Iškariotskom asi vyhrá režisér Paul Verhoeven, ktorý prišiel na to, že Ježišov otec Jozef bol rímskym vojakom, ktorý Máriu znásilnil počas židovského povstania. Naším favoritom je Jára Cimrman, ktorý do úst jednej postavy vložil vetu: „Nejsem totiž tvůj otec, jsem tvůj syn.“
.tg 

Plnou parou vzad!
Čínska loď An Jüe Ťiang, ktorá viezla do Zimbabwe zbrane pre prezidenta Mugabeho a posledný týždeň križovala Indický oceán, aby vyložila náklad, sa vracia späť. Plavidlo, ktoré údajne viezlo tri milióny nábojov, 1 500 mínometných nábojov a 2 500 ručných granátometov, bolo vyhostené z juhoafrických teritoriálnych vôd a nepodarilo sa mu zakotviť ani v Angole ani v Namíbii. Mugabe by zbrane mohol použiť proti opozícii. Čína tvrdí, že zbrane sú „úplne obyčajné.“
.tg

Nicolas Sarkozy
Francúzsky prezident aj po roku vo svojom úrade zdôrazňuje, že trvá na ekonomických reformách. Francúzom povedal, že ich vojaci musia ostať  v Afganistane. „Ak necháme padnúť Afganistan, padne časom Pakistan, ktorý má atómovú bombu.“ Sarky mení ženy, ale nie politiku.

Dalajláma
Čína sa, zrejme v obavách o posledné zvyšky imidžu „svojej“ olympiády, uchýlila k nečakanému vyhláseniu, že bude rokovať s exilovým duchovným vodcom Tibetu, dalajlámom. Donedávna pritom Peking dalajlámu obviňoval z rozpútania nepokojov v Tibete.

Mahmúd Ahmadínedžád
Dodáva Irán zbrane do Iraku? Minulý piatok zverejnili správu, že je to tak, noviny Wall Street Journal. Nález nových zbraní nedávno vyrobených v Iráne potvrdzuje teórie „iránskeptikov“, podľa ktorých sa táto krajina stále angažuje v ozbrojenom boji proti USA.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite