Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti doma

.časopis .týždeň doma

Pomsta
V piatok podvečer predložili poslanci SNS Ján Slota, Rudolf Pučík, Ján Slabý a Rafael Rafaj návrh zákona, ktorý má zrušiť Ústav pamäti národa. Podľa návrhu má ÚPN vstúpiť do likvidácie 1. januára 2009 a jeho dokumenty majú prejsť do Vojenského historického ústavu, ktorý spadá pod ministerstvo obrany.
V dôvodovej správe sa okrem iného píše: „Ústav pamäti národa sa navrhuje zrušiť najmä z dôvodu, že ako verejnoprávna inštitúcia už dlhší čas neplní svoje spoločenské poslanie a úlohy, ktoré mu vymedzuje zákon o pamäti národa.“
Podľa informácií servera aktualne.sk má návrh SNS aj podporu poslancov HZDS. Pred dvomi týždňami mal totiž predseda HZDS Vladimír Mečiar v emotívnom telefonickom rozhovore oznámiť šéfovi správnej rady ÚPN Ivanovi Petranskému, že túto inštitúciu zákonom zrušia.
Slota situáciu odmietol komentovať, hovorkyňa vlády Silvia Glendová povedala, že „tento návrh bude predmetom rokovania koaličnej rady,“ ÚPN sa má vyjadriť v pondelok na tlačovej besede. Poslanec za SDKÚ Martin Fedor návrh na zrušenie ústavu považuje za „prirodzené konanie tejto vlády, ktorá je úzko spätá s komunistickým režimom.“
SNS návrh podala len niekoľko dní potom, čo sa v archívoch ÚPN našli záznamy o Slotovej kriminálnej minulosti. Zo spisov vyplýva, že sa mal Slota podieľať na krádežiach áut v Rakúsku ako aj na vykradnutí predajne v Československu.
Na otázku aktualne.sk, či nejde pri návrhu zákona o akt pomsty zo strany Jána Slotu, šéf poslaneckého klubu SNS Rafael Rafaj odpovedal, že „pán Slota nemá v UPN vedený spis.“ Zároveň povedal, že „namiesto toho, aby sme sa venovali obetiam režimu, stala sa z toho poľovačka na ľudí.“
ÚPN zriadil parlament v roku 2002 a za jeho hlavnú úlohu určil „vykonávať úplné a nestranné hodnotenie doby neslobody, hlavne analyzovať príčiny a spôsob straty slobody, prejavy fašistického a komunistického režimu a ich ideológií“ ako aj „účasť domácich a zahraničných osôb na nich.“ Zákon o pamäti národa tiež hovorí, že „dokumenty o činnosti bezpečnostných zložiek štátu... vo vlastníctve ústavu sú nenahraditeľným svedectvom o historickom období, v ktorom vznikli, a preto ako dôležité pre uchovanie pamäti národa sú jeho kultúrnym dedičstvom.“
Piatková správa je jednou z najhorších od roku 1989.
Slota sa rozširuje.
.tg

Učiteľské platy
Budúci rok budú mať slovenskí učitelia o dve tisícky vyšší plat. Učiteľská mzda by mala byť 23-tisíc korún. Namiesto radosti však sprevádzali túto správu najmä porovnania s kolegami v EÚ. Z nich slovenskí učitelia vychádzajú ako chudobní príbuzní. Tam, kde hlava rodiny nosí domov len učiteľský plat, môžu vzniknúť aj existenčné problémy. Ministerstvo chce zmeniť spôsob odmeňovania učiteľov.
.eč

Opäť pozemky
Veľké kšefty sa nediali len vo Veľkom Slavkove, ale aj vo Veľkej Lomnici. Denník Sme zistil, že nominant HZDS v pozemkovom fonde Branislav Bríza podpísal minulý rok aj reštitučnú zmluvu týkajúcu sa pozemkov vo Veľkej Lomnici. Reštituenti vzápätí predali pôdu za tri milióny firme GVM, blízkej Vladimírovi Mečiarovi. Trhová cena pozemkov je podľa Sme od 70 do 100 miliónov. 
.jm

Ficova vojna
Premiér Fico svoju predstavu, že ak niečo nevlastní štát – teda koalíciou dosadení nominanti – je to katastrofa, opäť obrátil na energetiku. Akoby mimochodom hlásil snahu o zoštátnenie vodného diela Gabčíkovo. „Možno sa na mňa teraz nahnevajú predstavitelia Enelu,“ zamyslel sa a aby úvahe dodal dramatickosť, vplietol do nej aj slová o „energetickej vojne“ v Európe.
.rži

Nový šéf v SND
Po tom, čo Roman Polák zložil funkciu riaditeľa Činohry SND, sa tejto funkcie dočasne ujme Juraj Slezáček. Nový šéf by mal prísť do konca sezóny a musí to byť človek, ktorý má dôveru  súboru. Keby to tak nebolo, mohla by sa zopakovať situácia z čias Ivana Hudeca, keď sa šéfom mal stať Ľubomír Paulovič. Herci si už predbežne vyberali kandidátov. Objavili sa mená Štefana Bučka a Juraja Rašlu.
.eč

Boj o kurz
Okolo eura sú stále otázniky. Je inflácia „udržateľná“? Je dôvodom na „vážne obavy“? Navonok ide o slovíčka, ale za čoraz častejším únikom nejakej „dôvernej informácie“ zvnútra európskych inštitúcií (naposledy minulý týždeň) je okrem neistoty aj boj o náš konverzný kurz. Tón takejto informácie predurčuje tón záverečného hodnotenia, a to predurčuje náladu investorov, ktorí určujú silu koruny, ktorá predurčí finálny kurz. Slovíčka sú teraz dôležité.
.rži



Marcel Hanzal
Tohto hokejistu Dukly Trenčín poslal okresný súd za mreže na štyri roky. Je to trest za smrteľnú dopravnú nehodu, ktorú spôsobil pod vplyvom alkoholu. Hoci rozsudok ešte nie je platný, Hanzalova hokejová kariéra sa končí. Môže za to len on sám.

Pál Csáky
Predseda SMK sa podľa Bélu Bugára ešte pred hlasovaním o Lisabonskej zmluve stretol so šéfom parlamentu Pavlom Paškom a Robertom Ficom. Pri odchode vraj Csáky vytiahol nejakú žiadosť a poprosil premiéra, či by v tom nemohol pomôcť. Csáky aj Fico Bugárove tvrdenia popierajú.

Dante Alighieri
Pochopiteľne Slovensko nenavštívil. V Bratislave sa však minulý týždeň stretla Societa Dante Alighieri. Slovutní historici, prekladatelia, básnici a diplomati debatovali o talianskej kultúre v našom regióne. Šarm, vášeň, úcta pred históriou, láska ku kráse. Danteho Taliansko tu a teraz. Forza Italia!
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite