Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Do pozornosti

.vladimír Potančok .časopis .hudba

VÝSTAVA THÉBY, MESTO BOHOV A FARAÓNOV
PONDELOK – NEDEĽA 28. APRÍL – 4. MÁJ
Staroveké Théby sú hlavnou témou novej výstavy, ktorú pripravilo SNM – Historické múzeum v spolupráci s pražským Národným múzeom. Okolo dvesto vzácnych exponátov, vrátane reliéfneho bloku s vyobrazením Nefertiti či predmetov z hrobiek faraónov môžete uvidieť každý deň okrem utorka vo výstavnej sieni na Žižkovej ulici v Bratislave.

HUDBA DALIBOR KARVAY A ZLATÉ HUSLE
PONDELOK 28. APRÍL
Dalibor Karvay, bývalé zázračné dieťa s husľami, sa stal uznávaným virtuózom s množstvom cien z medzinárodných súťaží. V pondelok sa predstaví ako hosť orchestra Zlaté husle, kmeňovej kapely Lúčnice, v Koncertnej sále Slovenského rozhlasu v Bratislave a v utorok v European Culture Center v Banskej Bystrici.

HUDBA ANDREJ ŠEBAN
30. APRÍL GES klub Košice, 1. MÁJ HUDOBRON Liptovský Mikuláš, 2. MÁJ MUSEUM Martin.
Andrej Šeban vydáva v týchto dňoch nové CD Sklony. Skláňať sa pred odkazom predkov, pretransformovať tieto odkazy prostredníctvom súčasného hudobného jazyka a jeho vyjadrovacích prostriedkov a naplno ich vysloviť - to je vízia nového albumu Sklony Andreja Šebana.Zároveň naznačuje, k čomu má Andrej Šeban sklony. Prostredníctvom gitarových improvizácii na tomto albume Andrej Šeban priznáva obdiv k tomu, čo ho umelecky ovplyvňuje a stotožňuje sa so zdrojmi inšpirácie, ktorými sú príroda, jej nádherná zvukovosť, jej slobodné rytmy a slovenské výtvarné umenie dvadsiateho storočia, ktoré ho oslovuje stále silnejšie
 
HUDBA PII JEM, MALEVIL, MATELKO
STREDA 30. APRÍL
V bratislavskom Subclube bude uprostred týždňa mimoriadne veselo. Koncert troch modranských skupín – Pii Jem, Malevil a Matelko, za ktorými stoja dvaja bratia Tarkayovci, čaká na každého jedného z vás. Veselé skackanie prejde do tanečného tranzu, keď sa po ich vystúpení za mixpult postaví dídžejka Biba.

TANEC AMERICAN FOLK DANCE
PIATOK 2. MÁJ
V piatok večer bude v bratislavskom Istropolise účinkovať American Folk Dance Ensemble z Brigham Young University v americkom štáte Utah. Súbor tanečníkov a spevákov, ktorý predstavuje americký folklór na rôznych festivaloch, bude sprevádzať ľudová skupina Mountain Strings. Ako hosť vystúpi Lúčnica.

PÁRTY PRVÝ MÁJ_FM
SOBOTA 3. MÁJ
Piaty ročník festivalu Prvý máj sa odohrá vo viacerých kluboch Bratislavy – v Soniclabe, v Subclube, Nu Spirit Bare a v Bernoláku, kde v podaní domácich i zahraničných dídžejov zaznie drum and bass, techno, nu jazz i hip hop. Na programe sú aj súťaže vo freestyle battle rapovaní a beatboxe. Detaily čekni na www.prvymaj.sk.

HUDBA CHARALAMBIDES
SOBOTA 3. MÁJ
V šamorínskej At Home Gallery je na programe výnimočný koncert americkej skupiny  Charalambides, ktorá stála na začiatku vlny tzv. freak-folku. Dvojica Christina Carter a Tom Carter už od začiatku 90. rokov 20. storočia kríži akustický folk s psychedelickým rockom. Ako predkapela vystúpi domáci Angakkut.

VÝSTAVA TROJRUŽA, LOMIDREVO, JANKO HRAŠKO…
UTOROK – NEDEĽA 29. APRÍL – 4. MÁJ
V Galérii insitného umenia v Schaubmarovom mlyne v Pezinku je posledný týždeň otvorená  výstava Trojruža, Lomidrevo, Janko Hraško... v tvorbe Ľudovíta Fullu a Štefana Meliša. Môžete si na nej porovnať prístup profesionálneho maliara a insitného sochára, pracujúceho s drevom, pri zobrazovaní postáv zo slovenských rozprávok.

FESTIVAL BRATISLAVSKÝ MAJÁLES
PIATOK – SOBOTA 2. – 3. MÁJ
Bratislavský magistrát pripravil novú atrakciu pre obyvateľov i návštevníkov mesta. Počas prvého Bratislavského majálesu vystúpia na Hlavnom i Hviezdoslavovom námestí a na Tyršovom nábreží spevácke zbory, folklórne skupiny, domáce i zahraničné rockové a popové kapely, divadlá či žongléri. Na konci nebude chýbať ohňostroj.
 
KINO NAJKRAJŠIA HÁDANKA
Nová filmová rozprávka režiséra Zdeňka Trošku má trošku romantickej nerovnej lásky, trošku ľudskej závisti, trošku humoru, trošku čarov, trošku rozprávajúcich zvieratiek, jednoducho všetko, čo k tomuto žánru tak trošku patrí.
Nejkrásnější hádanka (ČR, 2008)
Réžia: Zdeňek Troška. Hrajú: Jan Dolanský, Taťana Krchovová

KINO IRON MAN
Adaptácia komiksu – jeho dej spočíva v tom, že milionár Tony Stark vynájde oblek, pomocou ktorého môže kade-tade lietať a zachraňovať svet. Okrem boja s viditeľnými démonmi však musí prekonať aj jedného v sebe...
Iron Man (USA, 2008)
Réžia: Jon Favreau. Hrajú: Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow, Jeff Bridges

KINO KÝM SI PO NÁS PRÍDE
Dvojice utekajúce z nemocničných izieb sú hitom tejto sezóny. Pridali sa k nim aj automechanik Carter Chambers a miliardár Edward Cole (Morgan Freeman a Jack Nicholson), ktorí chcú pred smrťou ešte čo-to postíhať.
The Bucket List (USA, 2007)
Réžia: Rob Reiner. Hrajú: Jack Nicholson, Morgan Freeman

KINO PRÍSĽUBY Z VÝCHODU
Filmov z prostredia ruskej mafie sa tiež v poslednom čase nakrúca dosť. Tento však okrem praktík ruského zločinu v Londýne odhaľuje aj silný psychologický boj hlavného hrdinu, za čo si vybojoval nomináciu na Oscara.
Eastern Promises (VB/Kan./USA, 2007)
Réžia: David Cronenberg. Hrajú: Viggo Mortensen, Vincent Cassel, Naomi Watts
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite