Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.udalosti doma

.časopis .udalosti

Zlodej Slota? Nad predsedom SNS Jánom Slotom sa vznášajú tiene z

Zlodej Slota?
Nad predsedom SNS Jánom Slotom sa vznášajú tiene z minulosti. Po tom ako boli zverejnené informácie Ústavu pamäti národa (ÚPN) zo spisu jeho otca, podľa ktorých sa mal podieľať na krádežiach áut v Rakúsku, sa na svetlo vynorili aj podozrenia, že predseda SNS údajne kradol aj na Slovensku. Televízia Markíza zverejnila obsah spisu komunistickej Štátnej bezpečnosti, ktorý pochádza z archívu ÚPN. Zo spisu vyplýva, že Slota mal ešte pred útekom do Rakúska spolu s tromi kamarátmi vykradnúť obchod. „Pred útekom do Rakúska všetci vykradli predajňu textil a mäsové výrobky v obci Koš, okres Prievidza ku škode Jednoty Prievidza vo výške 22-tisíc korún československých,“ píše sa v dokumente, ktorý zverejnila Markíza. O tom, že by bol Slota za krádež vyšetrovaný, neexistuje úradný záznam, na podmienečný trest bol odsúdený iba za nedovolené opustenie republiky.
Slota sa k zverejneným informáciám priamo nevyjadril. Reagovala len hovorkyňa SNS Jana Benková. „Preds1eda SNS Ján Slota môže s čistým svedomím a jednoznačne vyhlásiť, že uvedené informácie – tak ako informácie,  ktoré ste podsunuli divákom ako hlavnú správu dňa 19.3. 2008 o jeho údajnom vykrádaní áut v Rakúsku – nie sú pravdivé. Ján Slota sa na trestnom čine nepodieľal. Ak by to tak bolo, by bol potrestaný a odsúdený,“ napísala v otvorenom liste televízii Markíza. Zároveň uviedla, že spisy ŠtB žiadny súd neuznal ako dôkaz, lebo nie sú hodnoverné. Predseda Poslaneckého klubu Slovenskej národnej strany Rafael Rafaj k tomu ešte dodal, že médiá zverejnením týchto informácií vedú proti Slotovi „zaujatú diskreditačnú mediálnu poľovačku.“  Svojho šéfa vyzval, aby využil všetky právne prostriedky na ochranu svojho mena.
Zverejneným informáciám nepripisuje veľkú váhu ani Slotov koaličný partner Robert Fico, ktorý inak vyzval na odstúpenie ústavného sudcu Juraja Horvátha, odsúdeného za krátenie dane. „Predseda vlády viackrát vyjadril názor na nízku dôveryhodnosť zväzkov Štátnej bezpečnosti, najmä voči osobám, ktoré v minulosti emigrovali,“ povedala Ficova hovorkyňa Silvia Glendová.
Ak by sa informácie z archívov Ústavu pamäti národa ukázali ako pravdivé, predseda SNS ich nebude môcť odbiť ani klasickou formulkou – mladosť, pochabosť. V politike je totiž Ján Slota dosť pochabý aj dnes.  
.jm

Neonacista v armáde
Policajti odhalili profesionálneho vojaka, ktorý prostredníctvom internetu propagoval fašizmus. Pri domových prehliadkach u dvadsaťštyriročného Michala z Ružomberka našla polícia rôzne veci  s nacistickou symbolikou. Vojak je obvinený z podpory a propagácie skupín smerujúcich k potláčaniu základných práv a slobôd. Je nebezpečné, aby takíto ľudia mali ľahký prístup k vojenskému arzenálu.
.eč, SITA

Tomanová píše
Ilúzia, že ministerka práce a sociálnych vecí Viera Tomanová môže nájsť s DSS spoločnú reč pri tvorbe vysvetľujúceho letáku o výhodách a nevýhodách 2. piliera, je definitívne preč. Ministerka v najbližších dňoch plánuje rozosielať dva milióny letákov s vlastnou verziou. Keďže sila a prenikavosť jej argumentov je už všeobecne známa, nie je to škoda peňazí?
.rži

Vyšetrovacie výbory?
Premiér Fico chce ústavný zákon o vytvorení parlamentných vyšetrovacích komisií. Ústavní právnici hovoria, že by to bolo protiústavné. Na schválenie zákona by Fico potreboval aspoň päť opozičných hlasov. SDKÚ nápad odmieta, KDH by možno aj bolo za, ale dalo si tri podmienky a Ficovi noví kamaráti z SMK hovoria, že parlament nemá  čo vyšetrovať. Dušana Macušku na nich!
.tg

Prestavba
Bratislavský hrad opraví za viac ako miliardu korún firma Váhostav-SK, za ktorou stojí Juraj Široký. Firmu vybrala na základe ceny Kancelária Národnej rady. Zákazka je na celkovú rekonštrukciu paláca a areálu Hradu. Vybrané priestory by mali ozvučiť, napojiť na klimatizáciu, má sa tiež zaviesť elektrická požiarna signalizácia. Radšej už nejazdite, na nádvorí sa už pracuje.
.tg

Mor ošípaných
Na Slovensku sa opäť objavil mor ošípaných. Celé veľkochovy v Dolných Semerovciach a Jesenskom, ktoré patria dánskej firme Pigagro, museli byť utratené. Dočasne bol preto pozastavený vývoz ošípaných zo Slovenska. Veterinári sledujú chovy v okolí, aby sa nákaza nerozšírila. Zatiaľ sa len špekuluje, ako sa nákaza dostala do veľkochovov. Podľa jednej verzie ju tam zavliekli diviaky. Poľovníci zase tvrdia, že mor sa šíri z veľkochovov medzi voľne žijúcu zver.
.eč
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite