Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Jedným dychom

.karol Voleman .časopis .literatúra

„Okamžiky, kdy nastane takové ticho – v nás a kolem nás -, až máme dojem, že slyšíme tajný tikot mechanismu světa.“ Touto vetou napísanou v roku 1943 sa začínajú dvojzväzkové, takmer tisícstranové denníkové zápisky košického rodáka Sándora Máraia, ktoré v edícii Paměť vydala pražská Academia.

„Okamžiky, kdy nastane takové ticho – v nás a kolem nás -, až máme dojem, že slyšíme tajný tikot mechanismu světa.“ Touto vetou napísanou v roku 1943 sa začínajú dvojzväzkové, takmer tisícstranové denníkové zápisky košického rodáka Sándora Máraia, ktoré v edícii Paměť vydala pražská Academia. Pre písanie denníka sa spisovateľ a básnik rozhodol, keď už nepovažoval za možné beztrestne prispievať do novín, „protože publicistika dnes, kdy neexistuje svoboda tisku, to kníkavé, bezbarvé podotýkaní k jevům a úkazům, se zvrhlo; spisovatele infikuje a ponižuje.“ Životný príbeh Máraia akoby bol tragickým príbehom dejín strednej Európy dvadsiateho storočia /narodil sa v roku 1900/. Autenticky zachytávajú umierajúci svet meštianstva spolu s koncom prvej svetovej vojny. Dokonalý rozvrat zavŕšila druhá svetová vojna a nástup komunizmu. V roku 1948 opustil Maďarsko a odišiel do západnej Európy, neskôr do Spojených štátov. Deníky 1943 – 1989  Sándor Márai písal takmer až do svojej dobrovoľnej smrti v americkej emigrácii. Rovnako ako jeho romány vychádzali v zahraničí, počas jeho života bolo najskôr nemožné, aby v komunistickom Maďarsku vychádzal, neskôr to, na protest proti sovietskej prítomnosti v krajine, sám nepripustil: „V Maďarsku se mluví jen o výměně stráží. Je to jen záminka, aby jeden komunista odstavil druhého komunistu a zachránil tak komunistický systém. Jenomže režim skrachoval, takže ten zachraňovat nechtějí, chtějí jen zachránit svůj lup.“
Začiatkom mája sa majú návštevníci bratislavského a košického Artfora na čo tešiť. Ivan Martin Jirous, básnik, výtvarný kritik a niekdajší umelecký vedúci skupiny Plastic People of the Universe, vedúca postava českého undergroundu, známy aj pod umeleckým menom Magor, by tu mal so speváčkou Dášou Vokatou a spisovateľom Petrom Placákom absolvovať večery autorského čítania. V útrobách poličiek s poéziou nájdete jeho zbierky Rattus Norvegicus, Magorovy labutí písně, Magorova mystická růže a v edícii spisov Magorovy dopisy, úctyhodný básnický komplet Magorova summa či aktuálnu zbierku básní v bibliofilnom vydaní Okuje.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite