Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti doma

.časopis .udalosti

Zrada a Lisabon
Slovensko minulý týždeň prehralo hneď trikrát. Prvou prehrou bolo schválenie nezmyselnej podoby tlačového zákona, ktorá viedla naše denníky prvý raz v histórii dvakrát po sebe k vybieleniu titulných strán. Ďalšou prehrou bol postup Csákyho SMK, ktorá zradila opozičných partnerov a napriek dohode hlasovala za Lisabonskú zmluvu. O tretej prehre sa hovorilo najmenej, hoci je v politických dôsledkoch pre krajinu najdôležitejšia: bez akejkoľvek debaty koalícia Smer-SNS-HZDS-SMK schválila Lisabonskú zmluvu, ktorá je veľkým zásahom do suverenity Slovenska. Prirodzene, nedalo sa rátať s tým, že by sa práve Slovensko mohlo vzoprieť európskemu hlavnému prúdu.  Prehrou je teda najmä to, čo nás zásadne líši od susedného Česka: fakt, že ratifikácia tejto zmluvy prebehla v úplnom bezvedomí politických elít a bez diskusie. Ako ukážka nech slúži videoanketa Eugena Kordu z onlinovej verzie SME: oslovení poslanci vládneho Smeru napriek uisťovaniu, že zmluvu čítali, nevedeli ju nijako charakterizovať (poslanec Jozef  Burian sa po dlhom váhaní vynašiel ničnehovoriacim „zvyšuje flexibilitu“ a poslankyňa Magda Košútová, ktorá tvrdila, že prečítala celú zmluvu, nevedela povedať nielen „podrobnú analýzu“, ale vôbec nič). Poslanci Smeru mohli asi sotva rozumieť vlastnému šéfovi Robertovi Ficovi, keď  nazval tých, ktorí nehlasovali za zmluvu, že sú „protinárodní“ a „protieurópski“. Pánom poslancom, ale aj premiérovi teda opätovne pripomenieme, o čom okrem iného svojím „áno“ Lisabonu rozhodli: 1. touto zmluvou sa presúva ďalších asi 40 oblastí  do Bruselu (sú aj odhady, ktoré hovoria ešte o väčšom počte oblastí). 2. systém hlasovania v Radách ministrov, ktorý  predtým vzhľadom na populáciu zvýhodňoval menšie štáty, teraz zvýhodňuje najväčšie štáty. 3. Charta základných práv a široko definované ciele EÚ umožnia na základe verdiktov Európskeho súdneho dvora ďalšie zásahy do rozhodovania štátov vrátane citlivých kultúrno-etických otázok. 4. Kým zmluva posilňuje právomoci všetkých inštitúcií EÚ a v ich rámci postavenie najväčších štátov, na národné štáty nebola presunutá späť ani jedna právomoc. A to hoci lídri EÚ kedysi v Laekanskej deklarácii tvrdili, že aj to by malo byť cieľom novej zmluvy.
Toľko k zmluve, ktorá vyniká najmä svojím „pronárodným“ a „proeurópskym“ charakterom – všakáno, pán premiér.  
.mh

Reťazce na reťazi
Národná rada sprísnila vyjednávacie podmienky obchodných reťazcov v prospech dodávateľov. Od budúceho roka budú mať obchodníci obmedzené možnosti pri výbere poplatkov za umiestnenie tovarov na lukratívnejších miestach. Obchody ani nebudú môcť nútiť dodávateľov, aby im výrobky predávali pod cenu. Opozícia varovala, že zvýhodňovanie dodávateľov môže prispieť k zvyšovaniu cien.
.tg


Zastavené stíhanie
Prokuratúra zastavila trestné stíhanie podnikateľa Ladislava Reháka ( bývalý spolumajiteľ .týždňa ) a advokáta Ernesta Valka. Obaja boli obvinení z vydierania. „Bolo rozhodnuté, že skutok nie je trestným činom,“ povedal pre Hospodárske noviny hovorca Krajskej prokuratúry v Bratislave René Vanek. Krátko po tomto rozhodnutí prokuratúry odstúpil šéf policajného Úradu boja proti organizovanej kriminalite Ján Vaľo.
.jm


Imunita
Predseda parlamentu Pavol Paška stiahol minulý týždeň svoj návrh ústavného zákona na úplné zrušenie poslaneckej imunity. Paškovu iniciatívu podporili iba poslanci za Smer a KDH. Poslanci za HZDS, SNS, SDKÚ a SMK sa pri hlasovaní odmietli prezentovať, a parlament tak nebol uznášaniaschopný. Stiahnutie návrhu Paška odôvodnil tým, že nemá podporu koaličných partnerov.
.jm

Útok extrémistov
Minulý týždeň napadli v Košiciach americkú basketbalistku čiernej pleti Denise Wilsonovú, ktorá hrá za Cassoviu. Ivan S. (1981) a Karol M. (1987) skončili vo väzbe s obvinením z prečinu podnecovania na národnostnú, rasovú a etnickú nenávisť. Wilsonová však zrejme skončí pôsobenie v Košiciach. Šok utrpela nielen z útočníkov, ale aj z toho, že sa jej nikto nezastal. Doma je vraj bezpečnejšie.
.eč, SITA

Bernátek a vraždy
K neutíchajúcim útokom premiéra Roberta Fica a ministerky Viery Tomanovej na sporenie v druhom pilieri sa opakovane pridáva aj šéf Sociálnej poisťovne Ivan Bernátek. Jeho argumentácia už je dávno za hranicou pochybností o jeho spôsobilosti zastávať tento úrad: naposledy sa zamyslel, že dedenie dôchodkových úspor „je absolútne navádzanie na trestný čin“. Čo má tento človek v hlave? Zdá sa, že momentálne vraždy.
.rži



Ivan Gašparovič – na chvíľu sa stáva dôležitým mužom politiky, keďže na jeho stôl príde kontroverzný tlačový zákon. Mohol by ho nepodpísať, urobiť si tak očko u médií a ukázať, že vie byť aj štátnikom. Ale verí v to vôbec niekto?

Ján Senko – Poslanec Smeru Ján Senko sa sťažoval na nedostatočnú úroveň slovenských médií, v ktorých vraj narastá mentálne ohlupovanie. Podľa Senka sú koaliční poslanci v médiách prezentovaní ako hňupi. Dúfajme, že tento článoček takýmto nežiaducim dojmom nepôsobí.

Zdeno Cíger – Bývalý skvelý hráč a dnes tréner hokejistov Slovana Bratislava obhájil so svojím mužstvom titul majstrov Slovenska, čo sa doteraz ešte nepodarilo nijakému trénerovi. Vo svojej prvej trénerskej sezóne titul získať a v druhej ho obhájiť, to je naozaj celkom slušný výkon.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite