Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Udalosti doma

.časopis .udalosti

Záchrana KalvárieDobrá vec sa podarila. Nadácia VÚB a

Záchrana Kalvárie
Dobrá vec sa podarila. Nadácia VÚB a združenie Kalvársky fond minulý týždeň podpísali zmluvu o spolupráci a finančnej podpore projektu záchrany banskoštiavnickej Kalvárie. Počas desiatich rokov nadácia poskytne fondu 20 miliónov korún, čo je historicky najväčší príspevok súkromnej firmy na konkrétny projekt v oblasti kultúry na Slovensku. Predseda Správnej rady Nadácie VÚB a generálny riaditeľ VÚB banky Ignacio Jaquotot k tomu uviedol: „Stav, v akom sa nachádza banskoštiavnická Kalvária sme vnímali ako plytvanie národným bohatstvom.“
Banská Štiavnica je klenot našich historických miest. S banskými technickými pamiatkami je zapísaná na Zoznam svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Vlani na jar, keď Kalváriu, ako azda najvzácnejšiu barokovú pamiatku z polovice 18. storočia, na našom území zapísal Svetový pamiatkový fond (WMF) so sídlom v New Yorku na zoznam 100 najohrozenejších pamiatok sveta, sa nachádzala v dezolátnom stave. Ničili ju vandali, vzácny mobiliár rozkrádali zlodeji. Zápis WMF bol ocenením obrovských hodnôt a hanbou za pripustenie ich devastácie zároveň. No najmä zmobilizoval širokú odbornú aj laickú verejnosť.
V lete skauti zorganizovali v areáli Kalvárie víkendové brigády. Zapojila sa do nich aj Nadácia Pontis, ktorá výrazne pomohla aj pri hľadaní partnera záchrany. Pod odbornou garanciou Fakulty architektúry STU v Bratislave sa  zrealizoval medzinárodný študentský workshop a kolokvium Banskoštiavnická kalvária – perspektívy revitalizácie. V septembri podpísali zainteresované subjekty – cirkev ako vlastník objektov, Lesy SR ako vlastník pozemkov a Mesto Banská Štiavnica spoločne s občianskymi iniciatívami – Memorandum o spolupráci pri záchrane Kalvárie. Na jeho základe sa po 57-ročnej prestávke vynútenej socialistickým režimom obnovil Kalvársky fond, ktorý vznikol v roku 1751. Stále však chýbalo to najpodstatnejšie: finančné zdroje vo výške 100 miliónov korún potrebné na komplexnú obnovu. Pomoc Nadácie VÚB je dôležitá ako silný počiatočný impulz. Ostáva veriť, že prispejú aj iní. Stav mnohých našich pamiatok je totiž hanbou Slovenska. Nebyť najmä dlhoročnej pomoci Nadácie SPP, štát by nemal zdroje na ich záchranu a obnovu.
.ab

Neustúpia
Koalícia sa v otázke novely tlačového zákona nechystá ustúpiť. Robert Fico po stretnutí lídrov vládnych strán povedal, že sporné právo na odpoveď v zákone ostane. Pripustil len drobné štylistické zmeny. Predseda NR SR Pavol Paška chce vzápätí po schvaľovaní tlačového zákona nechať hlasovať o Lisabonskej zmluve. Tú doteraz opozícia práve pre tlačový zákon blokovala.
.jm

Spoločne
Občianska konzervatívna strana a Konzervatívni demokrati Slovenska Vladimíra Palka chcú spoločne kandidovať v parlamentných voľbách. Tento zámer ešte musia schváliť orgány oboch strán. Od spoločného postupu si sľubujú, že sa im podarí osloviť, čo najväčší počet konzervatívnych voličov. Ich prvou spoločnou iniciatívou bude návrh vyhlásenia parlamentu o situácií v Tibete.
.jm

Slováci a Mlynky
Maďarský ombudsman skonštatoval, že postup samosprávy v obci Mlynky voči slovenským organizáciám bol protiprávny. Mlynky navštívil aj maďarský prezident L. Sólyom. Ten vyhlásil, že nejde o národnostný, ale osobný a politický konflikt. Témy sa na Slovensku zhostila SNS, ktorá vyhlásila zbierku pre Mlynky. R. Fico pri tejto príležitosti pochválil v parlamente národnostnú politiku vlastnej vlády.
.eč

Afganská misia
Slovenská vojenská prítomnosť v Afganistane sa približne zdvojnásobí, pričom podľa ministra obrany Jaroslava Bašku „ďalší naši vojaci budú vyslaní do juhoafganských provincií, ktoré sú v centre pozornosti“. Spojenci v NATO tak dostali ďalší dôkaz toho, že slovenská zahraničná a bezpečnostná politika je, našťastie, oveľa rozumnejšia, než sa zdá z rečí nášho premiéra.
.rži

Štátny sex: odklad!
Michal Kliment a Oľga Pietruchová zo Spoločnosti pre plánované rodičovstvo (SPR) minulý týždeň šampanské neotvárali. Národný program ochrany sexuálneho a reprodukčného zdravia, napísaný podľa zásad SPR napokon nezaradili na rokovanie vlády. Naopak, spokojná bola cirkev a kresťanské mimovládky, ktoré pred Úradom vlády protestovali proti dokumentu. Okrem 300 protestujúcich sa tu zišli i poslanci za KDH, KDS a Ľ. Mušková z HZDS.
.mh
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite