Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tragédiou môžu byť spotrebné úvery

.tg .časopis .téma

Rozhovor s

Rozhovor s advokátkou Jankou Grolmusovou o osobných bankrotoch


.v decembri minulého roka slovenský súd prvýkrát rozhodol o tom, že fyzickej osobe povolí oddlženie. V tejto kauze ste boli správkyňou konkurznej podstaty. Čo to bol za prípad?
Išlo o podnikateľa, ktorý sa dostal do problémov len z toho dôvodu, že zdedil dlžoby po svojom otcovi. Čiže nešlo o klasický prípad, že by niekto vytuneloval firmu alebo úmyselne spôsobil jej úpadok. Tento človek sa do problémov nedostal vlastnou vinou. Skôr naopak – chcel čestne vyrovnať záväzky. Jeho otec vyrábal drevené figúrky, zomrel a zostali po ňom dlhy. Jeho dedičia nemali dosť financií, aby začali vymáhať pohľadávky v zahraničí.

.osobný bankrot sa môže javiť ako tragédia. Je to tak?

Na začiatku to skutočne vyzeralo ako tragédia, ale postupne sa to menilo. Bolo to aj vďaka spolupráci s veriteľmi, ktorí boli dosť ohľaduplní. Nechcem povedať, že ústretoví, pretože každý si hľadí na svoje peniaze a snaží sa z konkurzu dostať čo najviac, ale zistili, že nejde o nejakého tunelára, ale skôr naopak. Podľa mňa môžu tragédie spôsobiť skôr spotrebné úvery.

.so splácaním pohľadávok má problémy veľa ľudí. Prečo ich vlastne nezbankrotovalo viac?
Jednak majú o tejto možnosti málo informácií, a tiež sa nie každému človeku podarí osobný bankrot v takom rozsahu, ako sa to podarilo v tomto prípade. Pokiaľ človek nemá žiadny majetok, oddlženie mu nehrozí. Na to musia byť splnené niektoré podmienky. Prvou podmienkou je, že v budúcnosti, teda v období troch rokov, bude mať úpadca aspoň aké-také finančné prostriedky alebo príjem, ktorý poskytne veriteľom.

.a keď ich nemá?
Keď ich nemá, konkurzný súd nepovolí oddlženie a v rámci desaťročnej premlčacej lehoty sa veritelia môžu kedykoľvek domáhať uspokojenia svojej pohľadávky. 

.nepriláka možnosť osobného bankrotu podvodníkov, ktorí sa budú chcieť takto „ľahko“ zbaviť dlhov?
Na to je ťažké odpovedať. Zatiaľ sa na mňa obracajú ľudia, ktorí majú záujem o osobný bankrot. Oddlženie sa, samozrejme, netýka ľudí, ktorí previedli majetky na deti a na rodinu a tvária sa, že nemajú nič a sú na podpore. Takých sa to týkať nebude a myslím, že im to na súde neprejde.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite